Koti-Karjala

Toukosiunaukset henkinen tuen ja arvon osoitus viljelijöille

17.05. 14:32

Eläkeliiton toimesta järjestettävät toukosiunaukset kulkevat jälleen paikkakunnalta toiselle. Keskiviikkona siunausta ja hyvää kasvua kevään kylvöille pyydettiin Tohmajärven Saariossa Yläpihan tilalla.

Saarion kylämaisema itsessään on upea. Keväisessä vehreydessään se tarjosi huikaisevat puitteet toukosiunaukselle.

Eläkeliiton toukosiunauskiertue alkoi tiistaina Kiteeltä ja Kesälahdelta. Keskiviikkona tilaisuudet pidettiin Tohmajärvellä Teemu ja Niilo Pitkäsen tilalla Saariossa sekä Värtsilässä kylätalolla.

Pitkästen tilalla maalaistunnelma oli kohdallaan. Suvivirttä säesti naapurista kuuluva kukon kiekuna, lampaan vuonat määkivät omat kommenttinsa puheiden väliin ja hevonen ja poni hörähtelivät laitumeltaan terveisiään toukosiunausväelle.

Saario on lammen pohjasta löytyneiden esineiden perusteella ollut asuttua ja viljeltyä aluetta jo ajanlaskumme alussa. Vanhaa ja perinteistä kunnioittaen oli valmisteltu myös toukosiunausta Pitkäsillä pukeutumista ja hevosella pellon haraamista myöten.

Niilo Pitkänen kertoi tilan viljelevän ruokohelpeä. Alkuun sen piti mennä Vapolle polttoon. Nyt käyttötarkoitus on muuttunut ja sato menee kuivikkeeksi emolehmätiloille. Lisäksi tilalla viljellään leipäviljaa omaan käyttöön sekä kauraa ja heinää eläinten tarpeisiin.

– Haluamme Eläkeliiton toiminnassa osoittaa näillä tilaisuuksilla tukemme ja arvostuksemme tälle tärkeälle työlle, jota tiloilla tehdään, Eläkeliiton Tohmajärven yhdistyksen puheenjohtaja Veikko Riikonen totesi puheenvuorossaan

Riikonen muisteli aikaa, jolloin kylät olivat täynnä toimivia tiloja.

– Nyt vastuu ruuan tuottamisesta on koko ajan pienemmän joukon harteilla.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antero Nenonen toi esille sen, kuinka merkittävä ja vahva on maatalouden asema kunnan elinkeinoelämässä.

– Meidän maatalous on Pohjois-Karjalassa monessa asiassa mitalisijoilla. Pikkuisen on siis syytä nostaa rintaa rottingille, Nenonen tuumi.

Tuottajayhdistyksen tervehdyksen omalta kylältä tuonut Veli-Matti Ahlqvist totesi toukosiunauksen olevan hieno ja toivottava perinne myös jatkossa.

– Maatalouden toimintaympäristöt muuttuvat nykyisin niin valtavalla tahdilla, ettei juuri muita perinteitä ole enää jäljellä, joihin voisi tarrata.

Toukosiunauksen kirkollisesta puolesta luterilaisen osuuden toimitti Antti Happonen Tohmajärven seurakunnasta ja ortodoksisen osuuden Tuomas Järvelin.

KESKUSTELUA AIHEESTA (1 kommenttia)

Vastaa
Toukosiunaukset...

Erkki Lintunen | 19.05.2013 00:08

Hieno juttu! Aihe käsitelty, niin että se on ymmärretty oikein. Kuvat tukevat jutun sisältöä. Hyvää journalistiikka! Kiitos!!!

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›