Koti-Karjala

80 vuotta perheyrittäjyyttä Tohmajärvellä

29.11. 14:11

K-market Tiilikainen juhlistaa tulevalla viikolla 80-vuotista taivaltaan. 1950-luvulta asti K-ryhmään kuulunut perheyritys on Tohmajärven vanhimpia kaupanalan yrityksiä.

3.12.2013 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun kauppias Taru Tiilikaisen isoäiti Maria Karmakka aloitti kauppiaana sekatavarakaupassa Kemien keskustassa.

– Juhlimme työn merkeissä. Tulevana keskiviikkona kaupassa on kuitenkin täytekakkukahvit ja esille on laitettu vanhoja valokuvia kaupasta, kertoo kauppias Taru Tiilikainen.

– Aika tahtoo mennä työn touhussa, mutta kyllä näin virstanpylvään kohdalla tulee pysähdyttyä miettimään.

– Tässä hetkessä tuntuu tärkeältä muistaa suvun arvot kauppiastyössä. Asiakassuhteiden vaalimisen lisäksi haluamme korostaa toiminnassamme rehtiyttä, luotettavuutta ja vastuullisuutta.

– Sukuperimänä on tullut myös työnteon kunnian arvostaminen. Itselleni on ollut tärkeää saada jatkaa vanhempieni ja sukuni työtä.

– Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä 14 henkilöä. Näin juhlan alla halusin kiittää ja muistaa henkilökuntaa järjestämällä asiakaspalveluun ja myyntiin keskittyvän koulutuspäivän.

Sekatavaraliikkeestnykyaikaiseksi marketiksi

Tarun isoäiti tuli Tohmajärvelle Lieksasta 1930-luvun alussa ja perusti Karmakan kaupan vanhan Kiteen tien (nyk. Maiju Lassilan tie) varteen. Paikalla toimi jo aiemmin kauppa.

– Se oli sellainen pieni sekatavaraliike, jonka pieneen valikoimaan kuului lähinnä tekstiilejä ja rauta- ja maataloustarvikkeita. Elettiin vielä pitkälti omavaraistalouden aikaa, Taru kertoo.

– Sota-aika ja sen jälkeinen pula-aika ruokakortteineen vaikuttivat vahvasti kauppatoimintaan.

Vuonna 1947 Tarun vanhemmat, Veera ja Ilkka Tiilikainen, menivät naimisiin ja ryhtyivät pitämään kauppaa. Ilkka Tiilikainen siirtyi kauppiaaksi poliisin työstä.

Uusi kaupparakennus valmistui vanhan kaupan viereen 1957. Perhe asui kaupan yläkerrassa.

1960-luvun alkupuolella kauppaa laajennettiin ja siitä tuli Tohmajärven ensimmäinen valintamyymälä. Asiakas saattoi itse kerätä koriin haluamansa tavarat, kun aiemmin ostoksia ja palvelua oli saatu tiskin takaa.

– Isäni oli edistyksellinen yritystoiminnassa. Kun 60-luvulla valmistui uusi tie ja keskustan painopiste muuttui, hän koki että kauppamme jää vähän syrjään, Taru muistelee.

– Siksi vuonna 1966 elintarvike- ja tekstiilimyynti siirtyi entiseen Osuuspankin taloon. Kilpailua oli, sillä Kemiessäkin oli silloin neljä tai viisi kauppaa. Rauta- ja maataloustuotteiden myynti jäi silloin vielä entiselle paikalle.

Nykyiselle liikepaikalle yritys rakennutti uuden kaupparakennuksen 1973. Sitä on laajennettu kolmeen otteeseen, vuosina 1986, 1993 ja 2003.

Kauppiasperinne jatkumassa

Taru Tiilikainen oli itse vielä varsin nuori saadessaan kauppiasoikeudet vuonna 1981.

– Isäni kuoli tapaturmaisesti 1976. Opiskelin silloin vasta ensimmäistä vuotta kauppaopistossa.

– Minulle oli kuitenkin selvää, että jatkaisin kaupassa vanhempieni työtä. Tästä olimme sopineet isäni kanssa jo aiemmin, Taru kertoo.

– Nuorena sitä oli rohkeampi. Muistan alussa ajatelleeni, että kunpa saisin vietyä tätä kymmenenkin vuotta eteenpäin kunnialla. Ja hyvin tässä on mennyt jo yli kolmekymmentä vuotta.

– Kyllähän kauppiaana toimiminen rytmittää väistämättä koko perheen arkea. Sitä on kuitenkin vastuussa siitä, että olipa pyhä tai arki, tavaraa riittää ja kaupankäynti sujuu.

– Itse aloitin kaupassa kesätöissä 13-vuotiaana. Samalla tavalla omat lapset ovat luontevasti tottuneet työskentelemään kaupassa, ja kokeneetkin sen omaksi alakseen.

– Lapseni Pilvi ja Pekka ovat jo osakkaita yrityksessä ja Pilvi on ilmaissut kiinnostuksena jatkaa kauppiaana.

Halu vaikuttaa paikkakunnan asioihin

Suurimmat muutokset omalla kauppiasuralla Taru sanoo kokeneensa 1980-luvulla, jolloin valikoimat alkoivat ohjautua enemmän elintarvike- ja päivittäistavaroiden suuntaan. Tekstiili- ja rautapuolen myynti väheni erikoisliikkeiden tulon myötä.

– 1990-luvulla elettiin rakennemuutosta ja sen myötä kauppojen aukioloajat vapautuivat. Sitä ennen kaupathan oli auki arkisin viiteen ja lauantaisin kello yhteen.

Vuosituhannen taitteessa K-ryhmässä toteutettiin eri liiketyyppien ketjuuntuminen.

Nykyhetken yhdeksi suurimmista haasteista Taru kokee 9-tien linjauksen mahdolliset vaikutukset. Hän on aktiivisesti seurannut ja osallistunut asian käsittelyyn.

– Jos uusi tie linjataan Aseman kautta ohi kuntakeskuksen, se tulee vaikuttamaan merkittävällä tavalla liiketoimintaan. Siitä olemme huolissamme.

Juhlan hetkellä Taru haluaa suunnata katseen tulevaan. Siksi hän toivookin, että mahdollisten muistamisten sijaan huomionosoitukset kohdistettaisiin Tohmajärven nuorison ja liikunnan hyväksi perustettuun juhlarahaston tilille (FI04 5153 6620 0608 80

K-market Tiilikainen/80 v).

Riitta Hakulinen

KESKUSTELUA AIHEESTA (1 kommenttia)

Vastaa
Onnittelut

Sami Määttä | 05.12.2013 05:48

Onnittelut Tarulle et co. ja hyvän jutun tekijälle!

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›