Muistomerkki kylän keskukselle

29.05. 13:43

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

– Touhun paikka, kuvaili Veikko Sallinen Oravisalon Piirooniemen tienvarren myllyn, sahan, pajan ja kaupan muodostamaa yritysrypästä 1930-1950-luvuilla.

Rääkkylä-Seura kunnioitti paikan historiaa muistomerkillä.

– Muistomerkki on ollut paikallaan jo 70 vuotta, laatta vain on puuttunut, veisteli Veikko Sallinen.

Myllyn kivipaasiin Veikko Sallinen ja Leevi Väyrynen kiinnittivät Hernevaarasta löytyneen myllynkiven ja messinkisen muistolaatan. Käsikiven kiinnityspultitkin olivat vielä alkuperäiset.

– Pienimuotoinen kulttuurihistoriaa kunnioittava muistomerkki, Sallinen kuvailee.

Tärkeä paikka kyläläisille

Aika ennen toista maailmansotaa oli ripeän kehityksen aikaa Oravisalossa. Yrjö Makkonen perusti kylän ensimmäisen sahan, myllyn ja pajan vuonna 1930.

– Tässä oli raamisaha ja tuossa kivimylly, Sallinen muistelee kivijalan paikalla.

Hänen mieleensä on jäänyt pikkupoikana erityisesti se, kun dieselmoottori päästi käydessään mustia savurenkaita.

Kylällä oli toiminut Rääkkylän Kauppa Oy:n myymälä jo 1930-luvulta lähtien. Oravisalon elinkeinoelämä vilkastui 50-luvulla vielä entisestään, kun Eetu Tolvanen perusti kaupan sahan lähelle 1950-luvulla ja vasaramyllyn tien toiselle puolelle. Kaupan sivukammarissa toimi myös Oravisalon puhelinkeskus.

– Tämä oli tärkeä paikka kyläläisille, Sallinen kuvaili Saarten keskusta.

Vanhimmat muistot kaupasta Sallisella liittyvät mummon kanssa tehtyyn kauppareissuun.

– Mummo osti minulle appelsiinin ja Läkerol-pastilleja. Sodan syttymisen jälkeen appelsiinit hävisivät kaupasta yli kymmeneksi vuodeksi. Pastilleista tulee aina mieleen mummon kanssa tehty reissu, Sallinen hymyilee.

Nykyisin kaupparakennuksessa asuvat Pirkko ja Risto Toiviainen. Risto Toiviaisen mukaan rakennuksessa ei ole säilynyt kovinkaan paljon merkkejä sen entisestä elämästä kylän keskuksena. Kauppaa jatkoi Tolvasen jälkeen Toivo Päivinen, joka rakensi myöhemmin uuden kaupparakennuksen Liperintien varteen. Hänen jälkeensä siinä toimi kauppiaana Väinö Päivinen. Parhaimmillaan Oravisalossa oli kaksi kauppaa ja Hypönniemessä toiset kaksi.

Myllyjen tarve väheni, kun maatilat alkoivat hankkia omia kotitarvemyllyjään ja kaurahiutaleet teetettiin Paksuniemen myllyssä. Niinpä Oravisalon myllyt lopettivat toimintansa 1960-luvulla. Viimeinen kauppa toimi vielä 1980-luvun loppupuolella.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›