Halki Suomen -hiihto rantautui Neulaniemessä

15.03. 09:15

Hiihtäen Halki Suomen on maailman pisin opastettu hiihtovaellus. 4. maaliskuuta Virolahdelta alkanut hiihto piti taukoa Kiteellä perjantain ja lauantain välisen yön. Kiteeltä matka jatkui Kiihtelysvaaraan ja päättyy lopulta Jäämerelle Nuorgamiin.

TÄMÄN VUOTINEN hiihto on idean ”isän”, sulkavalaisen Paavo Immosen mukaan järjestyksessään kahdeksas.

– Hiihtoretki kestää alku- ja loppumajoituksineen 34 vuorokautta. Matkaa kertyy n. 1 800 km. Keskimääräiset päivätaipaleet ovat 57 km, vaihdellen välillä 40-80 km.

– Perjantain välisen yön vietimme Mikkolanniemen kylätalolla Uukuniemellä. Sieltä tulimme Pyhäjärven yli 10 kilometrin matkan Neulaniemeen.

– Tämä osuus oli säiden suhteen kaikkien hiihtojen paras. Aurinko paistoi ja sää oli tyyni ja lämmin. Latu-ura oli erinomainen, samoin vastaanotto Neulaniemessä, jossa isäntänämme toimi kelkkayrittäjä Veikko Vanhanen Sirpa-vaimonsa kanssa.

– Neulaniemestä Veikko avasi latu-uran Luppokodalle, josta jatkoimme Kiteen keskustaan syömään ja lepäilemään kansanopistolle, jossa olemme yöpyneet aikaisemminkin, Immonen kertoi.

MAISEMALLISESTI reitti kulkee suurimmaksi osaksi rauhallisissa metsämaisemissa, mutta paikoin myös asutuilla seuduilla ja jopa kaupunkien keskustoissakin. Osin reitti kulkee asumattomissa erämaissa aivan Venäjän rajan tuntumassa. Se ylittää suuria jäälakeuksia ja aivan pohjoisessa puuttomat tunturiseudut.

Kuopiolaiselle Kaki Pelolle hiihtoretki oli järjestyksessään viides.

– Hiihto on aina ollut minun lajini. Siksi sovimme työnantajani kanssa jo viime syksynä, että saan virkavapaata tätä hiihtoa varten. Ja tämä Pyhäjärven ylitys oli todella nautinnollinen. Kun katselee rantoja, sillä on uskomattoman paljon kesäasutusta. Varmasti mahtava paikka myös kesällä.

– Vastaavasti matkan varrella on runsaasti tyhjää asutusta. Se hieman laimentaa tunnelmaa, mutta avartaa asioita eri tavalla, Pelo kertoi Neulaniemessä. Yhtenä matkaseuralaisena oli puoliso.

HIIHDON JÄRJESTÄÄ Sulkavan hiihto- ja souturetket Oy.

– Tämä on yritystoimintaa, jossa harrastus on merkittävästi mukana. Meitä on kolme yrittäjää, jotka suunnittelemme parin vuoden välein toteutettavaa hiihtoa. Vuoden 2019 hiihtojärjestelyt ovat jo vireillä ja osanottajia on ilmoittautunut mukavasti.

– Järjestelyt ovat siksi valtavat, että osanottajamäärä on rajattu 30 hiihtäjän paikkeille. Mukaan on tullut myös ulkomaalaisia harrastajia. Nytkin Suomen lisäksi on neljän muun maan edustajia. Tieto on alkujaan levinnyt Rajalta-Rajalle -hiihdon kautta ja sittemmin nykyisten välineiden avulla.

– Tämän vuoden hiihto oli lisäksi yksi osa Suomi 100-vuotta tapahtumaa, Paavo Immonen jatkaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Onko talven pakkasennätys jo rikottu, vai vieläkö uusi ennätyslukema on tulossa?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›