Sunnuntaina on Kiteesalissa mahdollisuus kuulla steelpannumusiikkia vuosien varrelta.

Steelpannujen juhlaa - pannut soineet jo 20 vuotta

22.03. 07:39

Kitee Steelband aloitti toimintansa syksyllä 1997 Keski-Karjalan kansalaisopiston ryhmänä. Ensimmäisenä vuonna bändissä oli viisi soittajaa ja vetäjänä toimi steelpannujen valmistaja Simo-Pekka Tiainen. Aluksi ryhmä soitteli iloisia säveliä keskenään, mutta varsin pian alkoi esiintymiskutsuja tulla erilaisiin tapahtumiin lähialueilla.

KITEE STEELBAND esiintyi Laukaan Lyömäsoitinfestivaaleilla kesällä 1999 sekä useita kertoja Joen Yö -tapahtumassa Joensuussa. Vähitellen ohjelmistoa kertyi calypsosta klassiseen ja uusia nuoria soittajia liittyi joukkoon.

Syksyllä 2000 perustettiin Keski-Karjalan Steel Band-yhdistys ry toiminnan tukemiseksi ja ylläpitämiseksi. Samana syksynä oli mukana jo 9-10 soittajaa, osa Rääkkylästä ja Tohmajärveltä, ja bändi sai uuden nimen Steely Wonder. Konsertteja ja workshoppeja järjestettiin mm. eri kouluasteilla maakunnassa.

SYKSYLLÄ 2001 musiikinopettaja Tuula Tiainen otti Arppen yläkoulussa ja Kiteen lukiossa käyttöön nämä erikoiset soittimet. Koko kiteeläinen nuoriso on päässyt näinä vuosina musisoimaan steelpannuilla vähintään muutamia vuosia elämästään. Koulun uusista soittajista syntyi junioriryhmä Pantastics, josta vuosien myötä kasvoi paljon taitajia Steely Wonderiin. Ohjelmisto monipuolistui, ja niin tekivät myös esiintymiset. Lähdettiin maailmalle, Unkariin, Ruotsiin ja Saksanmaalle, useampaankin otteeseen. Myös Pietarissa Steely Wonder niitti mainetta osallistuessaan ainoana ulkomaisena orkesterina nuorten jazz-katselmukseen. Kesällä 2015 Sweet Panic -orkesteri vieraili Kanadassa suuressa suomalaistapahtumassa.

Ohjelmistoa kertyi, niinpä tehtiin myös levytyksiä. Yhteensä viisi äänitettä on syntynyt hieman erilaisilla soittajakokoonpanoilla vuosien aikana.

Tulevana sunnuntaina on Kiteesalissa mahdollisuus nauttia erilaisesta konsertista ja kuulla legendaarisia kappaleita myös alkuperäisten soittajien esittäminä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›