Uudessa johtamisjärjestelmässä ei nähdä nykyisten oppilaitosten rehtoreita ja johtokuntia eikä kulttuuritoimialaa.

Hallintouudistus: Yhdeksästä oppilaitoksesta yksi

24.03. 07:41

Ammatillisen koulutuksen reformi ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän 9 miljoonan leikkaukset pakottavat muutoksiin, joissa muun muassa Kiteen oppilaitos muuttuu keskitetyn oppilaitoksen toimipisteeksi.

Kari Sarkkinen

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän keskittää hallintonsa yhden oppilaitoksen malliin vuoden 2018 alusta lähtien. Koulutuskuntayhtymän hallituksen päätöksen mukaisesti oppilaitoksella on toimipisteet Joensuussa, Outokummussa, Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa ja Valtimolla. Toimialoiksi oppilaitoksella jäisivät teknologia sekä Palvelut ja hyvinvointi.

Uudessa yhden rehtorin hallintomallissa ei nähdä toimipisteiksi muuttuvien nykyisten oppilaitosten rehtoreita ja johtokuntia eikä kulttuuritoimialaa.

Hallitus linjaa muun muassa, että oppilaitos järjestää kokonaisvaltaisia koulutus- ja kehittämispalveluja kaikissa kuntayhtymän jäsenkunnissa yhteistyössä työelämän kanssa.

TAUSTALLA koulutuskuntayhtymän hallituksen päätöksessä on maan hallituksen ajama toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi, joka muuttaa lainsäädännön, rahoitus- ja ohjausjärjestelmät vuonna 2018. Lisäksi vuonna 2017 ammatilliseen koulutukseen toteutetaan koko valtakunnassa mittavat leikkaukset, joiden osuus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymälle on lähes 9 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän valtuuston hyväksymässä strategiassa 2016-2019 on on todettu, että hallinnon suhteellista osuutta toiminnan kaikista kustannuksista pienennetään sekä toimintatapoja kehitetään. Toimintaa tehostamalla esimerkiksi omassa käytössä olevien toimitilojen määrää on mahdollista vähentää 40-50 prosentilla.

KUNNANVALTUUSTOT saavat nopealla tahdilla käsiteltäväkseen uudistetun Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen. Sopijaosapuolina ovat kaikki Pohjois-Karjalan kunnat. Nykyinen perussopimus on vuodelta 2009.

Koulutuskuntayhtymän hallitus lähettää perussopimuksen jäsenkuntien käsiteltäväksi ja samassa yhteydessä esittää, että jäsenkuntien valtuustot hyväksyisivät perussopimuksen siten, että se tulisi voimaan 1.6.2017. Uusittu perussopimus saatetaan yhtymävaltuustolle 17.5. tiedoksi, kun jäsenkunnat ovat hyväksyneet sen.

Lisäksi kuntayhtymän hallitus päätti pyytää 18.4. mennessä jäsenkunnilta lausunnot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän uudesta konserniohjeesta ennen sen lopullista hyväksymistä.

Toiminnan, johtamisjärjestelmän ja organisaation uudistamisprosessiin on osallistunut laajasti kuntayhtymän luottamushenkilöjohto, opiskelijat, työ- ja elinkeinoelämä, henkilöstö sekä muut sidosryhmät.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›