Talven eksotiikkaa hollantilaisvieraille

05.04. 07:50

TOHMAJÄRVI

Tuija Marienberg

Kaksitoista Hollantilaisen Silvolden kylän Almende collagen 15-16-vuotiasta oppilasta sekä opettajat Peter Onvlee ja Sebastian Baumann vierailivat maaliskuussa viikon ajan Tietäväisen koulun vieraina Tohmajärvellä.

Kyseessä oli vastavierailu, sillä viime marraskuussa Tietäväisen koulusta kävi ryhmä opiskelijoita opettajiensa kera Hollannissa.

– Oppilaille on tärkeää oppia toisesta maasta ja toisesta koulusta, Peter Onvlee perusteli oppilasvaihtoa.

– Eurooppa on pieni. Ihmiset matkustavat enemmän ja enemmän muuallakin kuin omassa maassaan.

TIETÄVÄISEN koululla oli jo aiemmin oppilasvaihtoa Pohjois-Espanjassa olevan Baskimaan kanssa. Baskimaasta yhteistyöopettaja otti Tohmajärvelle yhteyttä ja kirjoitti, että hollantilaiset tarvitsevat lisää kouluja vaihtoon.

Almende collagessa otettiin innolla vastaan yhteistyötarjous ja mahdollisuus vierailla Suomessa ja Tohmajärvellä.

Oppilasvaihto Tohmajärven ja Silvolden välillä käynnistyi marraskuussa 2015, jolloin Tietäväisen koulusta kävi ensimmäistä kertaa oppilaita tutustumassa hollantilaiseen koulumaailmaan.

– Suomalainen elämäntapa on hyvin erilainen kuin hollantilainen. Mukana olevat oppilaat olivat tyytyväisiä, että tulivat tänne, Peter Onvlee mainitsi.

– Oppilaat voivat perheen kanssa lomailla Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa, mutta Suomessa kukaan heistä ei ollut aiemmin käynyt, Sebastian Baumann kertoi.

MAJOITUS toteutettiin perhemajoituksena niiden nuorten kotona, jotka olivat marraskuussa Hollannissa. Oppilaat olivat siten jo entuudestaan tuttuja toisilleen.

Viikon aikana vieraat pääsivät tutustumaan paikallisen koulun lisäksi Suomen talviseen eksotiikkaan.

– Parasta oli moottorikelkkakyyti järven jäällä, kiittelivät hollantilaisoppilaat, jotka olivat nauttineet vierailusta ja hyödyntäneet mahdollisuuden kokeilla sellaista, mikä ei kotona onnistuisi.

– Kävimme saunasta avantouinnilla!

Viikon ohjelmassa oli myös muun muassa vierailu jääkiekko-ottelussa, hiihtoreissu Kolille, kaupunkikäynti Joensuussa, sählyn pelaamista, pilkkimistä ja karjalanpiirakan leivontaa.

HOLLANTILAISIA opettajia hämmästytti hiljaisuus, joka suomalaiskoulussa vallitsee.

– Meidän koulussamme on lähes tuhat oppilasta, Sebastian Baumann vertasi. Hollantilaisittain kyseinen koulu on kuitenkin pieni.

Entäpä mikä oli hollantilaisista opiskelijoista erikoisinta suomalaisessa koulussa?

– Se, että oppilaat ovat sukkasillaan luokassa!

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Onko talven pakkasennätys jo rikottu, vai vieläkö uusi ennätyslukema on tulossa?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›