– Arabian kahvikupeissa näkyy ajan tyylisuunta, kertoo Kesälahden kulttuuriseuran puheenjohtaja Airi Turunen.Taustalla Kesälahden koululaisten askartelema pääsiäispuu.

Sovintolassa kaunis kahvikuppinäyttely

26.04. 07:37

KESÄLAHTI

Maija Ala-Nikkola

Sovintolassa on ollut esillä yksityiskokoelmista koottu Arabian kahvikuppinäyttely. Näyttelyn kokoajat Ritva Solonen, Irmeli Loukkaanhuhta ja Airi Turunen uskovat kahvikuppien nostavan ihmisten mieliin muistoja.

– Kahvikuppi on sukupuu, vieraskirja ja valokuva-albumi. Kahvilaivaa odotettiin aikoinaan vesi kielellä ja se oli historiallinen tapahtuma. Kupit kantavat muistoja yhdessäolosta, sanoo Loukkaanhuhta.

Kahvihetken tunnelmassa kuppeja on aina puhuteltu kuin ystävää nimillä. Myrna muistetaan isoäidin ajasta, Ruska herättää retrotunnelmaan ja Teema on ajaton. Arabian kupit kaikki tuntevat ja ne ovat osa yhteistä kulttuuriperintöä. Näyttelysalin pöydälle on koottu useampia kymmeniä kuppikaunottaria 1920-luvulta lähtien.

– Kupin malleissa näkyy ajan tyylisuunta. 50-luvulla muun muassa kuppeihin maalattiin kultareunuksia ja niitä annettiin häälahjoiksi, näyttää Airi Turunen.

Pöydällä on kuppeja 1920-luvulta lähtien jokaiselta vuosikymmeneltä. Leimoilla Arabia merkitsi kuppeihin valmistusvuodet. Suomalaiset ovat juoneet itsenäisyyden ajan kahvia tassista ryystäen tai kupista siemaillen. Kahvikuppi kertoo sukupolviemme tarinaa. Näyttely on osa Suomi 100- ohjelmaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›