Keski-Karjalan reittiverkostolle potkaistiin vauhtia

17.05. 07:50

KITEE

Aladár Bayer

Keski-Karjalaan luodaan lähivuosina pitäjät yhteen liittävä monikäyttöinen reittiverkosto, joka ensisijaisesti palvelisi pyöräilijöitä. Hanke on saanut Keski-Karjalan Jetina ry:n kautta 62 000 euron rahoituksen, joka mahdollistaa reitistön huolellisen valmistelun ja suunnittelun.

REITISTÖHANKKEESTA pidettiin Kiteen kaupungintalolla keskustelu- ja suunnittelutilaisuus. Salintäysi yleisöä kieli runsaasta kiinnostuksesta uusiin reitteihin.

– Itse harrastajana tiedän, että ei kannata ikinä lähteä tekemään mitään reittiä, jos se ei ole mielekäs sen käyttäjäryhmän kannalta, hankkeen täysipäiväisenä suunnittelijana elokuussa aloittava Vesa Turkia tähdentää.

– Jos tehdään polkujuoksu- tai maastopyöräreittiä, sen on myös palveltava sitä tarkoitusta, ja sen takia nimen omaan asiaa tuntevat harrastajat ovat se ensimmäinen ryhmä, joka lähtee tekemään pohjaehdotuksen.

TURKIAN kokemukset reittien maankäyttöluvista Kontiolahdelta ovat pääsääntöisesti myönteisiä. Hän totesikin riittävän määrän tietoa molemmin puolin olevan ensiarvoisen tärkeää neuvotellessa sopimuksista maanomistajien kanssa. Heidät on mielipiteineen myös otettava heti alussa mukaan suunnitteluun.

– Reittejä voi tehdä sopimuspohjaisesti, jolloin tehdään kirjallinen sopimus; mitä se tarkoittaa, miten se merkitään, miten sitä ylläpidetään, miten kauan se saa olla, mitä se tarkoittaa tilankäytön kannalta ja mitä sitten, kun tulee omistajanmuutoksia tai maankäyttöoikeudellisia muutoksia.

– Toinen vaihtoehto on reittitoimitus, joka tarkoittaa, että maanmittaustoimin lohkaistaan reitti sen ylläpitäjän maaksi.

– Siihenhän kunnilla on oikeus, mutta reittitoimitukset ovat useimmiten sellaisia, että harva on alle 10 vuoden prosessi.

KOLMEN KUNNAN liikuntatoimen edustajat kertoivat omista näkemyksistään reittien suhteen.

– Minä korostaisin jo tässä vaiheessa kysymystä, hyödynnetäänkö moottorikelkkareittejä, valmiina olevaa luontopolkureitistöä ja muita vastaavia. Kuntalaisilla on siihen paras näkemys, Kiteen kaupungin vapaa-aikapäällikkö Tapio Niskanen sanoo.

Niskanen toivoo, että ihmiset ottaisivat yhteyttä joko kuntien liikuntavastaaviin tai Jetinaan ja kertoisivat reittejä koskevat ideansa.

– Jos luonnossa on hyvät merkityt ja opastetut reitit, niin sehän hyödyttää ihan kaikkia ihmisiä, jotka haluavat liikkua siellä, esimerkiksi marjassa ja sienessä, Niskanen huomauttaa.

RÄÄKKYLÄN vapaa-aikasihteeri Jyrki Kymäläinen kertoi kuntansa suosituista luontokävely- ja pyöräilyreiteistä ja -tapahtumista. Kymäläisen mielestä helpot reitit palvelevat laajemmin kuntalaisia sekä matkailijoita.
– Kannattaa ottaa huomioon Keski-Karjalan alueella, että tämä on kylille, yhdistyksille ja yrittäjille mahdollisuus, Kymäläinen korostaa.

Hän kehottaa matkailuyrittäjiä hyödyntämään reittien tuomia mahdollisuuksia ja viittaa luonto- ja hiljaisuusmatkailuun.

TOHMAJÄRVEN kunnan liikunnanohjaaja Arja Pirhonen puolsi monipuolisia reittejä, mutta pohti, kuinka Tohmajärven mäkiseen maastoon luodaan ”helppo” reitti ja toisaalta, kuinka Värtsilän ”helppoon maastoon” tehdään reitti, kun tulee valtakunnanraja tai joki vastaan.

– Me opettelemme tekemään. Hankkeen tiimoilta varmaan saamme ne reitit yksi per pitäjä tehtyä.

Pirhonen ennustaa, että hankkeen aikana viisastutaan ja kehittäminen jatkuu sen jälkeenkin.

– Ei ajatella niin, että kaikki pitää saada nyt tämän hankkeen aikana.

TUURE HIRVONEN Rääkkylästä kertoi kokemuksistaan erilaisten reittien ylläpidosta.

– Meillä on hirveänä ongelmana heinittyminen, ja en oikein tiedä, millä tekniikalla se saataisiin hallintaan, Hirvonen kertoi ja samalla ilmaisi huolensa heinikossa lymyävistä punkeista.

– Millään trimmerillä ei onnistu mikään 8,5 kilometrin reitin puhtaanapito.

Hirvonen sanoo, että vaellusreitin leveyskin on 2 - 2,5 metriä, joten hyviä neuvoja kaivattaisiin.

Muutama heitto tuli myös metsästysseurojen suuntaan. Voisiko metsästäjien erämajoja käyttää taukotupina?

Samoin pohdittiin, voisivatko kyläyhdistykset osallistua reitistöjen kehittämiseen ja ylläpitoon.

Näin suunnittelun alkuvaiheessa ilmassa on tietenkin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Vesa Turkialla on edessään haasteellinen tehtävä neuvotella kymmenien maanomistajien kanssa reitistön mukanaan tuomista asioista.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›