Koti-Karjala

Kiteen yksikössä toimintaa kehitetään uuteen uskoon tuotteita lisäämällä. Kuvassa Mikael Riipinen, vasemmalla, tehtaan tuotantopäällikkö Matti Havukainen ja Markus Riipinen.

Pontikan valmistus jatkuu Kiteellä

07.06. 07:00

KITEE

Tuomo Flinkman

Pontikan valmistus Kiteen Savikolla Arla Itä-Suomen tiloissa jatkuu. Riipisen Riistaherkut Oy osti konkurssiin menneen Suomen Pontikkakeskus Oy:n laitteistot ja jatkavat toimintaa samoissa tiloissa.

Riipisten perheyrityksellä on pitkä perinne ja laaja toimenkuva. Heidän tämän hetkiseen toimintaan kuuluvat Riipisen riistaravintola Rukalla, riista- ja matkamuistomyymälät Kuusamossa, Vuokatissa ja Rukalla, sekä tehtaat Äänekoskella, Vaalassa ja viimeisimpänä nyt tislaamo Kiteellä.

– Riipisen tarina on saanut alkunsa isämme Pekka ”Riista-Riipisen” ja äitimme Miss Suomi 1979 Päivi Riipisen, os.Uitto, kiinnostuksesta luontoon ja sen antimiin. Isämme on nuoruudesta asti intohimoinen metsästäjä ja kalamies.

– Oulussa syntynyt ja kasvanut Päivi -äitimme taas keräsi harrastuksena sieniä ja marjoja Kuusamon metsiköistä. Niistä he valmistivat yhdessä herkullisia aterioita, suoraan puhtaasta luonnosta lautaselle periaatteella.

– Vanhempamme perustivat ensimmäisen riistakaupan Kuusamon keskustaan 1989. Tuolloin tarjolla oli ensisijaisesti karhua, poroa sekä kalaa. Muitakin tuotteita oli mukana.

Kolme vuotta myöhemmin avautui Rukan laskettelukeskuksen juurelle Riipisen Riistakahvila ja -kauppa, joka tunnetaan nykyisin Riipisen Riistaravintolana, veljekset Markus ja Mikael Riipinen kertovat. Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin kahdeksan vuotta sitten.

VANHEMPAMME ovat luoneet hyvän pohjan ja arvostetun brändin, jonka pohjalta olemme lähteneet viemään toimintaa eteenpäin.

– Kieltämättä julkisuuden tuoma näkyvyys on vaikuttanut yrityksen kehitykseen. Kuten missiäitimme tausta ja vanhempiemme useat esiintymiset televisiossa ja lehdissä yrittämisen alkuvaiheessa. Myös Suomen parhaaksi valittu riistaravintolamme sekä riista-, kala- ja marjatuotteemme ovat omalta osaltaan vaikuttaneet positiivisesti yrityksemme kehitykseen ja brändiin.

– Nyt meillä on kolme omaa tehdasta. Riista- ja luonnontuotteiden jalostuksen lisäksi panostamme jatkossa myös tulevaan tislaamotoimintaamme.

– Joissakin julkisuuteen tulleissa kirjoituksissa on annettu ymmärtää, että tulisimme siirtämään viimeksi hankitun Kiteen tehtaan Kuusamoon. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä tarkoituksenamme on laajentaa tulevaisuudessa toimintaamme myös Kuusamoon.

– Kitee tunnetaan valtakunnallisesti pontikasta ja täällä sen tehtaan pitää sijaita. Tehtaan toimintaan tulee uusia virikkeitä, jotka liittyvät sekä kapasiteettiin että tuotteisiin. Pelkkä pontikka ei ole ainut tuote. Sitä tehdään ja uusia tuotteita tulee rinnalle, joissa hyödynnämme luonnon antimia.

– Kiteen tehtaan tuotantomäärä on liikkunut 6 500 pullossa. Töitä se tulee vaatimaan, mutta tavoitteemme on nostaa tuotanto ainakin 65 000 pulloon, mikä on noin 30 000 litraa, Markus ja Mikael Riipinen kertovat.

MUUTAKIN TULEE kuin pontikkaa.

– Koko ajan olemme hakeneet uusia tuotteita jo perinteisten tuotteidemme rinnalle.

– Pontikan lisäksi tarkoituksenamme on alkaa kehittämään Viskiä sekä muitakin tuotteita.

– Kaikki nämä uutuudet edellyttävät valmistusluvat. Ne luvat olemme nyt saaneet. Periaatteessa teimme kaupat Kiteen pontikkatehtaasta visiomme ja laitetietojen perusteella, veljekset kertovat.

KUUSAMO JA KITEE ovat Markus ja Mikael Riipisen mukaan varsin samanlaisia paikkoja.

– Kun keskustelee ihmisten kanssa, ei ole suuria eroja puheessa tai tutustumisessa. Kitee on hieno paikka, varsinkin, kun teimme pienen kiertoajelun ja katselimme maisemia, jotka kaupunki oli laittanut kuntoon. Heti heräsi ajatuksia muistakin bisneksistä kuin pelkkä pontikka.

– Asioissa on kuitenkin edettävä maltillisesti. Yrittäjäkokemuksemme on antanut niin hyviä kuin varoittaviakin esimerkkejä. Siksi pohdimme pienemmätkin asiat tarkkaan perheyrityksessämme yhdessä, hallituksen puheenjohtaja Markus ja toimitusjohtaja Mikael sanovat.

Riipiset -yhtiö työllistää ympärivuotisesti 14 perheen ulkopuolista henkilöä. Sesonkiaikana vieraan työvoiman määrä nousee pariinkymmeneen.

Kiteen tehtaan tuotannossa tulee toimimaan 1-2 henkilöä, mutta tavoite on kapasiteetin nousun myötä tulevaisuudessa palkata lisää väkeä. Yhtiön kuluvan vuoden liikevaihto on budjetoitu 2,6 miljoonaan euroon.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›