Koti-Karjala

Kauppa avaa ovet Puhoksessa Juhannusviikolla

16.06. 07:32

KITEE

Tuomo Flinkman

Puhoksen Kyläkauppa Oy avaa ovet asiakkailleen juhannusviikolla. Kevättalvella lopettaneen Siwan tiloihin tulee yrittäjäksi kiteeläinen Jaana Ikonen. Uusi yritys työllistää omistajan lisäksi kaksi vierasta henkilöä, Anni Miettisen ja Riitta Kupiaisen, joka työskenteli aikaisemmin samassa kaupassa.

– Idea kaupanpitäjäksi Puhoksessa syntyi siitä, että halusin työllistää itseni. Tähän saakka olen ollut kotona hoitamassa lapsia. Nyt nuorin aloittaa koulun syksyllä ja siltä osin tilalle piti keksiä muuta toimintaa.

– Kotiäitinä ollessani suoritin Kiteen ammattiopistossa liiketalouden tutkinnon, joka antoi hyvän pohjan oman yrityksen perustamiselle. Samalla mietin, mikä olisi se oikea yritys? Sitten tuli tieto Puhoksen kaupan loppumisesta ja se asetti uusia mielenkiintoisia haasteita eteeni.

– Seurasin kyläläisten reaktioita, tehtyä keräyslistaa kaupan säilymisen puolesta, laskin mahdolliset asiakasmäärät, kulut ja tuotot. Näitä yhdistelemällä lopputulos on tämä. Puhoslaiset tarvitsevat kaupan, josta saa päivittäistavarat, Jaana Ikonen kertoo.

TÄYSIN UUDEN yrityksen perustaminen ei ole yksinkertainen asia.

– Liiketalouden koulutuksen kautta tiedän, että yrityksen perustaminen vaatii paitsi innostusta myös tietoa. Tietoa hain myös ulkopuolelta, mutta lopulta päädyin tekemään niin yrityksen perustamisasiakirjat kuin muutkin tarvittavat asiat itse.

– Hyvänä apuna olivat monet tuttavani, kuten Marianne Hoppu sekä aiemmin Varmon kyläkauppiaanakin toimineet Sanne ja Hermanni. He antoivat paitsi tietoa myös rohkaisivat yrittämään.

– Siwassa oli monia palveluja, kuten Posti, Matkahuollon pakettipiste sekä Veikkauksen vastaanottopiste, mikä palvelu tulee jatkumaan. Muiden osalta neuvottelut ovat työn alla, Ikonen sanoo.

LIIKKEELLE YRITYS lähtee niin sanotusti matalalta profiililta.

– Tavoitteeni on, että Raija ja Pentti Pitkolta vuokraamani liiketilan hyllyt täytetään harkiten ja asiakkaitten toiveita kuuntelemalla. Elintarvikkeiden osalta myyntiin tulevat pääasiassa samat tuotteet, jotka olivat Siwankin aikana. Lisäksi paikallisten viljelijöiden tuotteita pyrin ottamaan vastaan sitä mukaa kuin kysyntää riittää.

– Myymälätila on noin sata neliömetriä. Hyllymetrejä on liiketilaneliöitä enemmän. Mikä mukavinta, liikkeen kalusteet olivat Pitkojen omistamat ja ne ovat hyvässä kunnossa, joten tuotteita vain tarjolle, Jaana Ikonen sanoo tyytyväisenä.

AVAJAISET tulevat sitten aikanaan.

– Uutena kyläkauppiaana haluan keskittyä itse toiminnan käynnistämiseen ja palvelun tarjontaan. Puhoslaiset ja tänne tulevat kesäasukkaat ja kaikki muutkin kauppapalveluja tarvitsevat on huolehdittava ensin. Avajaiskahvit tullaan tarjoamaan luonnollisesti, kun ”alkuryysis” ohitetaan.

– Kauppa on auki kesäaikana seitsemänä päivänä viikossa. Talvisydämellä pidämme liikkeen suljettuna sunnuntaisin. Aukioloajat ovat hieman lyhyemmät kuin aikaisemmin, mutta suuria eroja ei ole. Aukiolo on tietynlainen rytmikysymys, mihin toivon asiakkaiden sopeutuvan ja samalla myös ymmärtävän yrittäjän aseman.

– Kaikista asioista toivon saavani asiakaskunnalta palautetta, että pystyn kehittämään Puhokseen palvelevan ja monipuolisen kaupan, Jaana Ikonen perään kuuluttaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›