Koivuniemen taidekesä – maalauksia ja mosaiikkia

07.07. 07:11

RÄÄKKYLÄ

Kaarina Kainulainen

Koivuniemen kesänäyttelyssä esittäytyy uusi tuttavuus, Hammaslahdessa asuva tohmajärveläistaustainen Riikka Miettinen-Syrjälä. Hän on asettanut näytteille akryylimaalauksiaan.

Patrick Ward sen sijaan ei esittelyä kaipaa. Hänen mosaiikkityönsä tunnetaan niin Rääkkylässä kuin kotona Irlannissa.

RIIKKA Miettinen-Syrjälä tarttui siveltimeen pitkän tauon jälkeen.

– Nuorempana piirsin ja maalasin, mutta sitten tuli 17 vuoden tauko. Vuodenvaihteessa aloin herätellä vanhaa harrastusta ja töitä alkoi tulla pohdiskelevaksi Tyttökullat -näyttelyksi asti, kertoo hän.

Esillä on kymmenkunta akryyliväreillä taidolla tehtyä maalausta, joista nousee niin kasvukipuja kuin niiden tuomia oivalluksia, välähdyksiä naisen elämän monista rooleista, joihin olisi mahduttava. Taustalla on tekijän omaa elämää.

– Identiteettikriisiä, arvelee hän.

– Niissä ei ole mitään teema-ajatusta, eikä minulla ollut niitä aloittaessani mitään valmista visiota. Poimin ehkä vaikkapa katseen - ja siitä se lähti. Olen tällä tavalla purkanut pikkulapsiperheen rankkaakin arkea ja saanut energiaa.

Mukana on myös pari suoraan valokuvasta maalattua muotokuvaa.

– Minulla ei ole alan koulutusta – vielä – mutta minulla on kova halu oppia eri tekniikoita ja tyylejä. Tarkoitukseni onkin hakeutua alan oppiin.

Riikka Miettinen-Syrjälän työt Koivuniemessä ovat näytteillä heinäkuun loppuun asti. Ne ovat muutamaa maalausta lukuun ottamatta myös myytävänä.

IRLANTILAINEN Patrick Ward on ottanut toisen kotimaansa, Suomen metsän ja sen eläimet haltuunsa. Koivuniemen kesän näyttelyssä katsojaa ihmettelee niin karhu, kettu kuin puun oksalta valvova pöllökin, joka kauempaa katsottuna on kuin oikea.

– Vai onko se kuitenkin huuhkaja. Pakko kurkistaa kirjasta.

Patrick Ward tekee lumoavat mosaiikkityönsä joko vaneripohjalle tai suoraan puulle, puun rungosta leikatulle kaarnan reunustamalle taustalle. Hän ei käsittele, öljyä puuta. Se saa vanheta luonnollisesti.

Talon takapihalta kaadettu yli 100 vuotta vanha puu meni sahalle, mutta jotain siitä jäi taiteilijallekin.

– Monesti puuta oli kädessäni, mutta en silloin ajatellut käyttää sitä taiteeseen, jatkaa puun inspiroima mies. Itse kiehtova taideteos syntyy pienistä mosaiikinpalasista viikkoja kestävän prosessin aikana. Työ on tarkkaa ja vaativaa, mutta toisaalta helpompaa kuin esimerkiksi muotokuvan maalaus. Etenkin tilaustyön pitää olla tarkalleen ”näköinen”.

– Eläimissä on haastetta, kertoo mosaiikillaan haasteet vastaanottanut taiteilija, jolle tärkein työ on aina se ensimmäinen. Siitä lähtee uuden idea - ja taas uuden. Kunnes tulee joku uusi juttu.

Juuri nyt Patrick Ward kokee olevansa uusien haasteiden edessä. Mosaiikkia hän on tehnyt jo useita vuosia.

Näyttely Koivuniemessä on avoinna kesän. Työt ovat myös ostettavissa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›