”Nuoria pitää hätyytellä toimintaan mukaan”

19.07. 07:48

Kesälahti-Seuran perinteisessä kesäjuhlassa nautittiin monipuolisesta ohjelmasta.

KESÄLAHTI

Riitta Hakulinen

”Kun Kesälahdelle tulee, tuntuu kuin tulisi kotiinsa”. Tähän Riikka Tynkkysen kesäjuhlan juhlapuheessaan esittämään toteamukseen on toiskyläläisenkin helppo yhtyä. Tuttua kotoisuutta ja välittömyyttä henki myös koko Kesälahti-Seuran tunnelmallisessa museon ladossa vietetty kesäjuhla.

Museoalueen kesäemäntänä tänäkin kesänä toimiva nuori Riikka Tynkkynen kertoili hauskasti polveilevassa juhlapuheessaan Kesälahden merkityksestä itselleen.

– Yläkoulussa koin olevani jumissa täällä, eikä Kesälahdelle jääminen tuntunut silloin vaihtoehdolta. Savonlinnan taidelukion aikana alkoi ikävä kotipaikkakunnan tuttuuteen ja ihmisten välittömyyteen hiipiä, kertoi tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Tynkkynen.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana oman kotiseudun merkitys on alkanut vahvistua. Olen iloinen, että olen saanut olla mukana pitäjäseuran toiminnassa ja Pro Kesälahden nuorten ryhmässä.

– Museoalueen työ on antanut minulle valtavasti ja olen ihmisten kohtaamisissa oppinut paljon uutta Kesälahden historiasta. Missään en ole kokenut itseäni niin tärkeäksi ja halutuksi kuin täällä.

– Nuoria pitäisi hätyytellä mukaan toimintaan ja talkoisiin. Nuoret eivät ehkä osaa oma-aloitteisesti tarjoutua, vaan heitä pitää aktiivisesti ottaa mukaan toimintaan.

Tynkkynen totesi myös, että jokaisen ihmisen vastuulla on tehdä omaa kylää eloisaksi ja elinvoimaiseksi osallistumalla järjestettyihin tapahtumiin tai olla itse järjestelyissä mukana.

HISSU TEPPANA kertoili murteella pitämässään historiakatsauksessa hauskasti Kesälahden elämästä sata vuotta sitten.

– Venäjän vallankummouksen jäläkeen Suomessa oltii aika äpsingillään ja se sätteil kyllä tänne asti. Rastinniemen työväiyhistys halus perustoo miliisin, ja palokuntalaiset eli tulevat suojeluskuntalaiset raivasivat kirkon lähelle mehtään lentokenttee, jotta saksalaiset piäsöö tuomaa asseita.

Syksyllä 1917 kuntakokous teki päätöksen yhteistä järjestystä ja turvallisuutta valvovasta kunnallisesta järjestöstä. Kirkonkylään, Purujärvelle ja Villalaan määrättiin 50 tehtävää hoitavaa miestä, Totkunniemeen ja Varmoon 25 ja saariin yhteensä 20 miestä.

– Sata vuotta sitte Kesälahella oli vähemmän rakennuksia, mutta enemmän immeisiä, lähes 4000.

– Puhelimia olj vuan muutamalla kauppiaalla, mutta seuraavana vuonna perustettaan Kesälahden Telefoni Oy, ja puhelimet alakaa ylleistyy.

Pitäjässä oli kolme kauppaa - yksi Villalassa ja kaksi kirkonkylällä - , kaksi pankkia, Ruomalla vankikartano ja hulluinhuone, sekä Uukuniemeltä silloin tällöin vieraileva lääkäri.

Kyllikki Paajasen teksteistä poimintoja historiakertomukseensa tehneen Teppanan puheessa saatiin kuulla myös hauskat tarinat mahdottoman ujon kappalaisen rompakkapuheisesta äidistä ja Lapinmaan maaherraksi itseään nimittäneestä hienostelevasta Lapinkannaksen isännästä.

KESÄJUHLASSA palkittiin Suomen Kotiseutuliiton hopeisella ansiomerkillä seuran entinen puheenjohtaja Tuure Ahokas. Nykyinen puheenjohtaja Pentti Ojajärvi totesi Ahokkaan olleen vuosia seuran aktiivinen toimija ja käyttäneen paljon aikaa kotiseututyöhön.

Juhlan musiikkitarjonnasta vastasi komeasti laulanut Kesälahden mieskuoro ja nuoruuden herkkyydellä esiintyneet Tinja Suomalainen ja Anette Haverinen.

Seppo Kärkkäinen sävähdytti ja nauratti yleisöä eloisasti esittämillään Kantelettaren rohkeilla säkeillä.

Juhlan päätteeksi pääsi ladon seiniltä vielä ihailemaan Kesälahden koulun 3. luokan oppilaiden kuvittamia kesälahtelaisia sanontoja. Lainattuna mukaelmana voinee todeta, että tänä kesänä hyrräyttellöö vilulla, niin kuin Otto Hirvosen kanoja.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›