Yrittäjien SOTE-ryhmä kritisoi Siun soten kilpailutusta

08.08. 17:15

Kari Sarkkinen

Pohjois-Karjalan Yrittäjien SOTE-ryhmän mielestä Siun soten tuleva ikäihmisten asumispalveluiden kilpailutus sotii meneillä olevan sote-uudistuksen henkeä vastaan. Ryhmä toteaa, että Pohjois-Karjalasta löytyy kuitenkin vielä pieniä ja keskisuuria hoiva-alan toimijoita, joten Pohjois-Karjalassa on vielä mahdollisuuksia aitoon monituottajamalliin sekä asiakkaan valinnanvapauteen.

Yrittäjien SOTE-ryhmä toteaa tiedotteessaan, että Siun soten omat tavoitteet tuottaa riittävän laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut kaikkialla sen toimialueella ovat nyt vaarassa. Jos pienet hoiva-alan yritykset ajetaan tulevan ikäihmisten asumispalveluiden kilpailutuksen takia ahdinkoon ja ne joutuvat lopettamaan toimintansa, niin toteutuuko asiakkaan todellinen valinnanvapaus kaikkialla maakunnassa?

Ryhmä kysyy, riittääkö monikansallisilla hoivayrityksillä kiinnostus tuottaa palveluita maakuntamme reuna-alueilla?

– Liiketalouden periaatteisiin ei lähtökohtaisesti kuulu hyvän tekeminen, pois lukien tietysti yhteiskunnalliset yritykset. Tästä syystä on ymmärrettävää, että suuret yritykset tuottavat palveluita vain siellä, jossa on tarpeeksi väestöpohjaa liiketoiminnan riskien minimoimiseksi ja tasaisen kysynnän takaamiseksi. Kaikkialla Pohjois-Karjalassa näin ei ole ja siitä syystä paikallisesti omistettujen pienten- ja keskisuurten hoivayritysten rooli korostuu palveluvalikoiman säilyttämisessä.

– Mielestämme Siun soten toiminta ikäihmisten asumispalveluiden tulevassa kilpailutuksessa sotii meneillä olevan sote-uudistuksen henkeä eli asiakkaan valinnanvapautta vastaan. Jos nyt uudistusta odottaessa toimintansa joutuvat lopettamaan pienet ja keskisuuret hoiva-alan toimijat, ei muutaman vuoden päästä voida puhua valinnanvapaudesta muualla, kuin maakuntamme kasvukeskuksissa. Millaiset ovat tämän mallin aluetaloudelliset vaikutukset, työllistäväthän nämä pk-yritykset alueella useita satoja työntekijöitä, todetaan tiedotteessa.

Sote -ryhmä ehdottaa pk-sektoria uhkaavan tilanteen välttämiseksi muun muassa, että palvelusetelin käyttöä lisätään merkittävästi sekä nykyisen kilpailutuksen uudelleen valmistelemista aidossa yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Myös hankinnan jakamista osiin suositellaan, että pienetkin yritykset voivat tarjota.

Siun sote käyttää ostopalveluihin 30 miljoonaa euroa tänä vuonna. Palveluasumisen piirissä on Siun soten alueella 1 737 henkilöä. Yksityisiltä hoitokodeilta on ostettu 818 paikkaa, joista palvelusetelillä 240 kappaletta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›