Netta Hirvonen toimii ääninaisena Kyläparin Myllyteatterissa.

Erilainen kesätyö

09.08. 12:53

KITEE

Roosa Sallinen

Netta Hirvonen on nyt kolmatta kesää hieman erilaisessa kesätyössä, mihin nuoret tavallisesti ovat tottuneet.

ÄÄNINAISENA Kyläparin Myllyteatterin kesäteatterissa toimiva 17-vuotias Netta päätyi kolme vuotta sitten ensimmäiseen kesätyöhönsä kesäteatterille kioskin myyjäksi. Korkeakankaassa asuva Netta tuntee entuudestaan lähes kaikki teatterissa mukana olevat, joten työskentely Myllyteatterissa tuntuu luontevalta.

– Kaikki näyttelijät on melkeinpä naapureita, Netta kertoo nauraen.

Aluksi Netta sai työnsä isänsä kautta, mutta seuraavina vuosina hän kysyi töitä itse. Netta toteaakin, että usein nuorten työpaikat syntyvät aluksi suhteiden kautta. Netta pohtii, että kesätöiden avulla voi saada jatkossa myös muita töitä, joten hänestä mikä vain työ kannattaa ottaa vastaan.

– Kannattaa ottaa vastaan myös sellaisetkin työt, mitkä ei niin paljoa kiinnosta, kun sillä tavalla voi saada muita töitä, kun on jo vähän jalka oven raossa, Netta painottaa.

ENSIMMÄINEN kesätyö voi olla hyvinkin jännittävä, sillä usein sitä aiempaa työkokemusta ei vielä ole. Myös Nettaa jännitti ekana vuonna Myllyteatterin kioskimyyjänä sekä viime vuonna ensimmäistä kertaa ääninaisena. Varsinkin viime vuonna ääninaisena oleminen oli jännittävää jo pelkästään vanhemman laitteiston takia. Tänä vuonna soitinvarusteet ovat Myllyteatterissa uusia, joten musiikin soittaminen on aiempaa helpompaa.

– Olihan se vähän miettimistä aluksi, että mitä pitää tehdä, mutta nopeasti siellä oppi, kun on hyvä porukka, Netta kiittelee.

Ensimmäisissä esityksissä pieni jännitys on edelleen läsnä, mutta lopulta työ muuttuu rutiiniksi. Ennen varsinaisia esityksiä Netta on mukana kolmessa harjoituksessa. Netan tehtävänä on siis kesäteatteri esityksissä soittaa ääniä ja musiikkia näytelmän aikana käsikirjoituksen mukaan.

NETTA ei vielä tiedä, onko meneillään oleva kesä hänen viimeisensä kesäteatterilla. Nuori lähihoitajaopiskelija on miettinyt, pitäisikö hänen tulevina kesinä tehdä oman alan töitä. Epäröintiä on kuitenkin ilmassa.

– Pitää nyt kattoa, oonko kiintynyt niin paljon siihen porukkaan, etten osaa olla ilman, Netta pohtii hymyillen.

Tänäkin kesänä Netta kuitenkin teki omankin alansa töitä Kiteen Terveyskeskuksessa. Netta kertoo, että hänen kavereitaan työskentelee muun muassa Järventauksen kirpputorilla sekä ruokakaupoissa. Kiteeltä saa Netan kokemuksen mukaan hyvin töitä nuorena, jos vain jaksaa etsiä. Netan kesätyössä etuna on pitkät vapaa-ajat, jolloin voi nauttia lomailusta. Pelkkää oleilua Netta ei kuitenkaan lomaltaan halua.

– Mie ainakin tykkään, että on jotain tekemistä, Netta miettii.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›