Nuoriso-yhteisötila Linkki avattiin virallisesti Kiteellä

06.09. 08:12

KITEE

Tuomo Flinkman

64 vuotta sitten rakennettu Kiteen linja-autoasema tunnetaan tänä päivänä Nuoriso-yhteisötila Linkkinä. Se on yksi Kiteen keskustan kauneimpia ja arkkitehtonisesti merkittävin rakennus. Kiteen uusi nuorisotila vihittiin virallisesti käyttöönsä tiistaina.

Avaustilaisuudessa puhunut kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen kertoi paitsi talon historiasta myös tulevasta käytöstä.

– Tämän myöhäisfunktionalismia edustavan harvinaisuuden suunnitteli ja piirsi kiteeläinen rakennusmestari Reino Alhainen. Sen rakennutti Kiteen Sotainvalidien veljesliitto vuonna 1953. Laajennuksia on tehty vuosina 1956 ja 1969. Rakennus on taipunut kautta aikojen mainiosti moneen käyttöön. Aluksi talo toimi ruokala-kahvilana ja linja-auton odotustilana.

– Rakennus tuli kaupungin omistukseen helmikuussa 2009. Kaupunki peruskorjasi talon jo samana vuonna. Korjauskustannukset olivat 100 000 euroa, johon kaupunki sai 75 % EU avustusta perusteena kohteen kulttuurihistoriallinen arvokkuus. lisäksi kaupunki sai valtiokonttorilta kahden perilisittä kuolleen kiteeläisen henkilön perintövaroja käyttöönsä kiteeläisten lasten ja nuorten hyväksi lähes 80 000 euroa

KITEELLÄ OLI ehditty kaivata kaupungin järjestämää omaa nuorisotilaa Kiteen evankelisluterilaisen seurakunnan nuorisokahvila Romolan rinnalle jo jonkin aikaa.

– Asiasta tehtiin valtuustoaloite lokakuussa. Nuoret ja vanhemmatkin pitivät asiaa esillä. Kaupungin vapaa-aikatoimi ja nuorisotoimi ryhtyivät suunnittelemaan nuorisotilaa. Tavoitteena kaupungilla oli löytää tila, joka olisi mahdollisimman kovassa käytössä. Valtuusto päätti vuoden 2017 talousarvion hyväksymisen yhteydessä, että kaupungille tulee oma nuorisotila, joka avataan syksyllä 2017.

– Myös järjestöjen taholta oli esitetty kaupungille toiveita kokoontumistiloista, järjestettiin aluksi avoin keskustelu/suunnittelutilaisuus keväällä maaliskuussa. Kaksi toimijaa ilmaisi kiinnostuksensa tilaan, Auvinen kertoi.

NUORISOVALTUUSTON nuorista koottu viiden hengen sisustustyöryhmä on Auvisen mukaan miettinyt nuorisotilan visuaalista ilmettä ja tilojen sisustamista mahdollisimman monikäyttöisiksi ja muunneltaviksi.

– Nuorisovaltuusto suunnitteli ja toteutti sähköisen kyselyn nuorille tulevasta nuorisotilasta, tilan toiminnoista ja unelmien Kiteestä. Kyselyyn aktiivisimmin vastasivat Kiteen kuudes- ja kahdeksasluokkalaiset oppilaat. Kyselyn pohjalta Nuorisovaltuusto päätti mm., että tilan nimeksi tulee Nuoriso-yhteisötila Linkki.

– Jetina Ry on ollut rahoittamassa sisustamista Kiteen nuoriso- ja yhteisötalo viihtyisäksi nimisessä hankkeessa. Sisustaminen maksoi kaikkiaan noin 23 000 euroa ja Jetinan kautta tuleva Leader raha oli 16 300 euroa.

TILOISSA TOIMIVA etsivä nuorisotyö pyrkii tavoittamaan, muun toiminnan ohella, syrjäytymisuhan alla olevia nuoria K16-kahvilatoiminnan avulla. Nuorten palveluohjaus, yleinen nuorisotiedotus sekä myös teemalliset avoimet ovet ovat nuorisotilatoiminnan toimintamuotoja.

– Tilan päiväkäyttäjinä tulevat olemaan MLL:n Perhekahvila, Siun Soten Mielenterveys- ja päihdepalvelun ryhmät ja Kiteen Eläkkeensaajat. Kiteen Mielenterveysseuralla on suunnitelmia tilan suhteen.

– Nuoriso-yhteisötilan ollessa avoinna ja/tai jonkun työntekijän ollessa tilassa paikalla on ovet avoinna. Näin ollen linja-autoon odottavilla henkilöillä on mahdollisuus odottaa sisätiloissa ja käyttää esimerkiksi wc-tiloja, Auvinen jatkaa.

KAUPUNKI ON lisännyt myös henkilöstöresurssia nuorisotoimeen.

– Muutama viikko sitten nuorisotyöntekijäksi valittu Esa-Pekka Turunen aloitti ja työpiste löytyy täältä. Nuorisotyöntekijän vakanssi on vakituinen. Toinen uusi vakanssi, etsivä nuorisotyöntekijä perustettiin niin ikään. Tehtävään jo talvella valitun Jenni Turpeisen työpiste on myös tässä tilassa.

– Vs nuoriso-ohjaaja Antti Kokkonen hoitaa mm. Kesälahden nuorisotilan pyörittämisen, koulunuorisotyön sekä muun nuorisotoiminnan koordinoimisen ja on välillä tavattavissa myös täällä. Tulemme palkkaamaan myös nuorisotilatyöntekijän.

– Tämä nuorisotila- yhteisötilahanke on oivallinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä ja tässä vaiheessa haluan osoittaa mitä parhaimmat kiitokseni kaikille tähän hankkeeseen osallistuneille. Isosta joukosta mainitsen nuorisovaltuuston, kaikki nuoret, muut järjestöt, Jetina Ry:n, Kiteen kaupungin päättäjät, kaupungin toimialat erityisesti vapaa-aikatoimen porukat Tapio Niskasen johdolla.

– Kaupungilla on kaksi merkittävää tehtävää. Ne ovat elinvoiman ja hyvinvoinnin edistäminen. Olen sitä mieltä, että tämän tilan laittaminen ja avaaminen on yksi merkittävä askel nuorten ja lasten hyvinvoinnin edistämisessä. Muistakaamme, että he rakentavat tulevaisuuden Kiteellä, kaupunginjohtaja Auvinen korosti.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›