Muutaman vuoden palkkatyökokemuksen saaneena värtsiläläinen Tuomas Kontiainen työllisti maanrakennusalan yrittäjänä itsensä ja pari muuta.

Palkkatöistä itsenäiseksi maanrakennusyrittäjäksi

08.09. 07:42

VÄRTSILÄ

Kari Sarkkinen

Värtsiläläinen Tuomas Kontiainen (25) on hankkinut vajaan vuoden verran yrittäjäkokemusta maanrakennusalalta. Yrittäjyys on Tuomaksen ammatissa se tuoreempi juttu. Koneitten kanssa hän on ollut tekemisissä pienen ikänsä.

– Pienestä pitäen ovat nuo koneet tulleet tutuksi, kun kotona on ollut maatilatoimintaa.

– Tämä maanrakennusala on minun juttu. Minulla tämä ala lähti siitä, kun olin kesätöissä turvesuolla. Siellä huomasin, että näillä koneilla on mukava työskennellä. Siellä myös opin, että jos omaan tekemiseen ei usko, niin mikään ei onnistu, mutta kun siihen uskoo, niin kaikki on mahdollista, Tuomas kertoo.

TYÖKOKEMUSTA miehelle on kertynyt eri puolilta Suomea. Pohjoisen suunnalla muun muassa Talvivaara on tullut tutuksi ja viimeisimmät palkkatyömaat olivat Etelä-Suomessa, jossa pyöräkoneen- ja kaivinkoneenkuljettajan töiden lisäksi Tuomas sai tehdä myös huoltotöitä.

– Niistä jäin vaiheittain viime vuoden lopulla pois.

Tuomaksen isällä Markus Kontiaisella on yritysasiantuntemusta, joka on ollut hyvänä taustatukena yrityksen perustamisessa.

Nyt Toiminimi Tuomas Kontiainen markkinoi käyntikorteissaan suomalaista maanrakentamista. Kalustonaan hänellä on kaivinkone ja kuljetuslavetilla varustettu kuorma-auto. Pääsääntöisesti Tuomasta ovat työllistäneet sopimuskumppani Metsä Groupin metsätyömaat, mutta tilaa muutamille pienemmillekin kaivinkonetöille saattaa löytyä.

Yrityksessä on töissä Tuomaksen lisäksi yksi kokoaikainen ja yksi osa-aikainen työntekijä.

– Konetöitä teemme kahdessa ja tarvittaessa kolmessa vuorossa. Pyrimme siihen, että ajamme viitenä päivänä viikossa tehokkaasti ja tarvittaessa käyn vielä jatkamassa viikonloppuna, Tuomas kertoo.

– Töitä riittää hyvin, kun on pitkät sopimukset metsäyhtiön kanssa.

Tarvittaessa Tuomas liikkuu koneineen laajallakin alueella.

– Pohjois-Karjala, Etelä- ja Pohjois-Savo ja tarvittaessa toimialueena on koko Suomi. Meidän vahvuus on, että liikumme, Tuomas esittelee.

NUORENA palkanansaitsijana ja nyt yrittäjänä Tuomas Kontiaiselle on ehtinyt kehittyä näkemystä myös nykynuorten työmoraalista. Hän haluaakin lähettää ikätovereilleen vakavaa viestiä työelämään liittyen.

– Nykyisin liian monet nuoret kuvittelevat työelämän olevan kuin leikkiä. Tullaan töihin ja kokeillaan ja lähdetään pois, jos se työnteko ei olekaan hauskaa. Tällainen tulee yrittäjälle kalliiksi.

Omasta alastaan Tuomaksella ei ole kuin hyvää sanottavaa.

– Ei tämä työtä kummempaa ole. Metsäpuolella on aika paljon yksintyöskentelyä ja ainahan yrittäjällä on kovat vastuut. Mutta työn pitää olla mukavaa, Tuomas naurahtaa.

– Jos joku maanrakennusalalle haikailee, niin alan koulutukseen vaan, hän suosittelee.

Tietotekniikka ja satelliittiyhteyksillä toimivat 3D-mallit ovat tuttu näky jo kaivureidenkin ohjaamoissa.

– Työ on muuttunut teknilliseksi. Tehokkuus on päivä sana ja tietotekniikka tuo sitä työskentelyyn, Tuomas sanoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›