Petri Rouvinen ehti puimaan kolmanneksen vilja-alastaan ennen sateita.

Pouta pelastaisi viljasadon

13.09. 07:46

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

– Kylvöt olivat kaksi viikkoa myöhässä ja puinti kuukauden. Kesä on ollut niin kylmä, että lämpösumma on jäänyt pieneksi ja viljan valmistuminen viivästyi. Nyt pitäisi olla ainakin kaksi viikkoa poutaa, että saisi kohtuullisen sadon, pohtii ohrapellon reunalla Salokylällä Petri Rouvinen.

Hän on saanut puitua reilun kolmanneksen 150 hehtaarin vilja-alastaan. Rouvinen viljeli tänä kesänä ohraa, kauraa, vehnää ja rypsiä.

– Eniten jännittää rypsin valmistuminen, Rouvinen pohtii.

Viljat menevät pääosin oman tilan lihanautojen rehuksi. Mahdollisesti osa vehnästä ja rypsisato kokonaisuudessaan menee myyntiin. Rouvinen arvioi, että syyskuun ensimmäisen viikon aikana on saatu kasaan noin puolet oman tilan viljan tarpeesta. Ohraa on saatu puitua riittävästi omaan tarpeeseen.

– Mikäli tulee enemmälti sateita, loput viljat pitää puida murskeviljaksi.

Monien päivien tai viikkojen sade saa viljan homehtumaan ja itämään ja heikentää peltojen kantavuutta.

KYLMYYDESTÄ ja sateista huolimatta tämän kesän viljasato on kohtuullinen niin painoltaan kuin kosteudeltaan.

– Vehnän sakolukua en vielä tiedä, nouseeko se leipomoiden vaatimalle tasolle.

Rouvisella on oma viljankuivuri, eivätkä kärrillisten kuivausajat ole juurikaan poikenneet merkittävästi tavanomaisesta.

Myöhästynyt ohranpuinti on tuottanut toisenkin ongelman.

– Nyt pitää puida ohraa kilpaa kurkien ja hanhien kanssa. Normaalisti ohran on ehtinyt Rääkkylässä puimaan ennen lintujen muuttoaaltoa. Eilenkin tuossa naapurilohkolla oli yli sata kurkea. Tilanne on pahin Oravilahden kuivatusalueella, jossa saattaa olla kymmeniätuhansia hanhia peltolohkolla, Rouvinen kuvailee.

Linnut paitsi syövät viljaa myös sotkevat sitä ulosteillaan.

– Kun on laittanut tuotantopanokset peltoon, toivoisi, että sieltä jotain saisi takaisinkin. Varsinkin kuivatusalueella linnut ovat suuri ongelma.

PROAGRIA Pohjois-Karjalan kasvintuotannon asiantuntija Kaisa Matilainen vahvistaa Rouvisen havainnot koko Keski-Karjalan alueen ongelmiksi.

– Kasvukausi on ollut kylmä. Lämpösummassa ollaan jäljessä noin 200 astetta. Kylvöt ovat olleet myöhässä pari viikkoa ja sadonkorjuu on myöhässä ainakin kolme viikkoa, Kaisa Matilainen kertoo.

Satoa olisi hänen mukaansa kohtuullisen hyvin, mutta laatu kärsii, sillä kasvustoissa on paikoitellen punahometta. Kasvitaudeista suuri punahomeita on viljoissa tavallista enemmän. Härkäpapua puolestaan on vaivannut suklaalaikku.

Tuhohyönteisten osalta kesä on ollut tavanomainen.

Kevätviljat ovat reheviä ja sato-odotukset olivat jossain vaiheessa hyvät. Sen sijaan ruisaloille viime talvi teki tuhoja ja niitä jouduttiin rikkomaan.

Sateet ja tuulet ovat lakoonnuttaneet viljaa paikoitellen. Lintuongelma on myös pahenemaan päin.

Sadonkorjuu etenee sateiden vuoksi hitaasti.

– Näiden sateiden jälkeen peltojen kantavuudessa saattaa olla ongelmia, Kaisa Matilainen arvioi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›