Tohmajärveltä löytyi harvinainen hyönteislaji

15.09. 07:37

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Tohmajärveltä on löytynyt hyönteislaji, ”jota ei pitäisi olla olemassa”. Laji kuuluu lehtipistiäisten Heterarthrus-sukuun.

Uuden hyönteislajin löysi jo viime kesänä Oulun yliopiston hyönteistutkija Marko Mutanen, joka on tehnyt parin vuoden ajan hyönteistutkimusta Kiteen ja Tohmajärven alueelle.

– Poppeleista on maailmalla tehty paljon pistiäislöytöjä. Osuin aivan sattumalta tarkastelemaan Tohmajärven kuntakeskuksen tuntumassa kasvavia istutettuja poppeleita, Mutanen kertoo.

– Poppeleissa esiintyi runsaasti pistiäisten sukuun kuuluvia toukkia, joista heti huomasin, että ne ovat entuudestaan tuntemattomia.

– Toukat elivät poppelin lehden sisällä aiheuttaen lehteen tummia läiskiä, kovertteja. Tällaisia jälkiä eivät jätä mitkään muut pistiäiset.

– Keräsin toukkia merkittävän määrän talteen ja talven aikana sahapistiäisiin erikoistuneet asiantuntijat eri puolilla maailmaa tutustuivat aineistooni ja totesivat, että tämä laji on entuudestaan täysin tuntematon.

– Tutkin itse hyönteisen dna:ta ja totesin, että se on aivan omanlaisensa. Kyseessä on siis varmuudella täysin uusi, ennen löytymätön laji, Mutanen toteaa.

Uusi löydetty hyönteinen on toukka-asteen kooltaan noin sentin mittainen ja sen siipien väli on myös noin sentin.

MARKO MUTANEN hyönteistutkimus Keski-Karjalassa on kohdentunut erityisesti tiettyihin perhosiin ja sahapistiäisiin. Tutkimus liittyy suureen Oulun yliopiston hankkeeseen, jossa hyönteistöstämme luodaan tietokokoelmaa, joka pitää sisällään hyönteisten dna-viivakoodit.

– Tohmajärvellä ja Kiteellä on erittäin mielenkiintoinen ja rikas hyönteislajisto, Marko Mutanen kuvailee.

– Tykkään itse kovasti liikkua näillä seuduilla ja täältä olen tehnyt paljon löytöjä. Tällä alueella on paljon itäisiä lajeja, joita on tutkittu varsin vähän.

Tohmajärven uudesta hyönteislöydöstä tehdään tarkka tieteellinen lajin kuvaus, johon prosessina menee muutama vuosi aikaa.

Uudelle lajille pitää antaa luonnollisesti uusi, lajin yksilöivä nimi. Olisiko nimessä mahdollista huomioida uuden lajin löytöpaikan paikallishistoriaa tai kulttuuria?

– Nimenannolle on tarkka säännöstä. Lajille annetaan latinankielinen nimi, joka yksilöi sen lajin ja suvun.

– Sukunimi tällä lajilla on jo tiedossa eli se on Heterarthrus. Lajinimi kuvailee yksilön ominaisuuksia, mutta siinä voidaan ottaa huomioon myös paikallisuutta.

– Tämä laji voisi olla Heterarthrus tohmajaerviensis. Nimessä voisi mahdollisesti olla myös joku Tohmajärveltä lähtöisin oleva kuuluisuus, Marko Mutanen arvioi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›