Koti-Karjala

Yrittäjäillassa positiivinen vire

11.10. 07:45

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Mitä hyvää ja mitä kehitettävää kunnassamme, kysyttiin Tohmajärvellä yrittäjille järjestetyssä tilaisuudessa viime torstaina. Tavoitteena oli saada evästystä valmisteilla olevaan Tohmajärven kuntastrategiaan.

Parin kymmenen hengen porukka, joista tusinan verran oli yrittäjätaustaisia muiden ollessa Ketin ja kunnan väkeä, saikin ajoiksi lähes kolmetuntisen keskustelun.

Kunnanjohtaja Olli Riikosen alustuksissa nousi esiin paljon myönteistä asiaa, kuten lähiliikuntapaikka, Maiju Lassilan tien korjaus, Tohmajärven valuma-aluehanke, Aatoksen uudisrakennus, MFG:n omistajanvaihdos, Nordic Koivun kehitysnäkymät ja kuntatalouden tasapaino.

Ajankohtaisina asioina myös yrittäjäillassa käytettiin muutama puheenvuoro tohmajärveläisten koululaisten ja päiväkotilasten oloista.

Kemien vetovoima ja Niiralan kehittäminen, oli Riikosen tekemä alku listalle, jonka jatkoksi hän pyysi paikalla olevilta ideoita. Ysitien linjaus meni tällä kertaa maininnalla ohi, sillä sen suhteen ei ole näköpiirissä investointeja vielä pitkään aikaan.

MIKÄLI väestöennusteisiin on uskominen kouluun investoiminen Tohmajärvellä kannattaa.

– Meillä pitäisi olla vuonna 2040 vielä 3 800 asukasta. Pikkuisen huvetaan, mutta synkistelyyn ei ole aihetta. Kyllä se koulu kannattaa tehdä, valtuutettu Tommi Pesonen näytti tilastokuvistaan.

– Tänne tarvitaan uskonvahvistusta, että tämä paikkakunta selviää. Tohmajärvi on liikenteellisesti pelipaikalla Kiteen ja Joensuun välissä, Pesonen jatkoi.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Vuokko Väistö korosti realiteettia, että jos palvelulle on oikeasti jossakin päin tarvetta, se järjestetään.

– Koulurakentamisessa ei ole syytä viivytellä vaan tehdään uusi koulukeskus, Väistö painotti.

MONIALAYRITTÄJÄ Sampo Rauma maalaili tohmajärveläisen yritys- ja työelämän tulevaisuutta todeten, että täällä täytyy opettaa ja hoitaa, mutta hallintoa tarvitaan erittäin vähän. Tavaroiden ostamiseen vaikuttaa logistiikan kehittyminen. Missä tehdään fyysistä työtä ja missä etätyönäpyttelijät asuvat, hän kysyi.

– Oikea bisnes ja oikea yrittäminen ei tarvitse tukea ulkopuolelta. Yksinyrittäjät on se joukko, joka kasvaa Tohmajärvellä ja se joukko on Tohmajärven tulevaisuus, Sampo Rauma latasi.

Tilitoimistoyrittäjä Karina Styborg toi esille yksinyrittäjän vaikeuden palkata ensimmäinen työntekijä.

– Ensin pitää itse tehdä niin paljon työtä, jotta pystyy palkkaamaan ihmisen jakamaan ne, hän konkretisoi.

Olli Riikonen toivoo, että jos lapsille ja nuorille saadaan Tohmajärvellä positiivinen vire maaseutuasumisesta, he voisivat palata kaupunkimutkan jälkeen takaisin Tohmajärvelle tai johonkin muuhun maaseutukuntaan. Samoilla linjoilla oli myös Puun Sielun yrittäjä Natasha Podkolzina mainostaen, että maalla asuminen on loistojuttu.

Taksiyrittäjä Timo Miettinen totesi kunnan sote-tulevaisuuden kiinnostavan montaa perhettä, jotka on työllistetty sote-puolella.

Hoitokoti Aatoksen yrittäjä Kirsi Laakkonen toivoi kunnan kuin myös alueen yrittäjien käyttävän mahdollisimman paljon lähipalveluita. Hän oli huolissaan, kun suuret toimijat, kuten Attendo ei käytä alueen yrittäjien palveluita.

– Pyrin käyttämään yrittäjänä paikallisia palveluita, Laakkonen sanoi.

Matka- ja viisumipalveluita tarjoava yrittäjä Jyrki Savolainen halusi kiinnittää huomiota siihen, että kilpailutilanne huomioitaisiin uusia yrityksiä tuettaessa. Kiitostakin Savolaiselta herui.

– Tohmajärvellä on hyvä asua. Lapsilla on hyvät harrastusmahdollisuudet, täällä on turvallista, puutarhan pito ja omakotitalon pito on halpaa ja meidän yritykselle tämä on erinomainen paikka, hän listasi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›