Kyläläiset nousivat puolustamaan kouluaan Värtsilässä

13.10. 14:12

VÄRTSILÄ

Kari Sarkkinen

Värtsilän koululla kokoonnuttiin noin 60 ihmisen joukolla perjantaiaamuna mielenilmaukseen kyläkoulun säilyttämisen puolesta. Koulun oppilaat, opettajat, oppilaiden vanhemmat ja kyläläiset olivat varustautuneet banderollein ja kyltein, joiden tekstit ilmaisivat selvästi, että oma koulu halutaan pitää.

Taustalla mielenilmaukseen on Tohmajärven kunnanhallituksen viime tiistaina tekemä esitys, että kun Kemieen rakennetaan suuri yhtenäiskoulu, samalla Värtsilän koulu lakkautetaan.

Värtsilän koulussa on 43 oppilasta, joista 30 tulee Värtsilän kylältä ja loput entisen Peijonniemen koulun alueelta Uusi-Värtsilän suunnalta. Koulu on kolmeopettajainen.

Koulun vanha osa on rakennettu 50-luvulla ja uusi 80-luvulla.

– Tänne koululle tulee kävelymatkan päästä 16 oppilasta, koulun puolustajien eturintamassa toimiva, Värtsilän alueen ainoa valtuutettu Mika Piiroinen (kesk) laskee.

Piiroinen luettelee koko joukon perusteita Värtsilän koulun säilyttämiselle.

– Tämä on terve koulu. Mainittu homeongelma on rakennuksen siinä osassa, joka ei ole koulukäytössä. Oirehtimista ei ole havaittu lapsilla eikä opettajilla, Piiroinen kertoo.

– Tämä koulu on meidän kylän toiminnan ydin. Täällä on muutakin toimintaa kuin koulu. On kuntosalilaitteet, liikuntasali, täällä olemme pitäneet hirvipeijaisiakin.

– Se on vaan politiikkaa, halutaanko koulu säilyttää vai ei. Selkeitä kustannuslaskelmia Värtsilän koulusta ei ole tehty. Yksi opettaja vähenisi lakkautettaessa, sen verran kunta säästäisi, mutta mitä tulee maksamaan lasten kuljetus Tohmajärvelle 20 kilometrin päähän, Mika Piiroinen kysyy.

REMONTTITARVE Värtsilän koululla on Piiroisen mukaan hyvin pieni.

– Kustannusarvio koulun jatkuvuuden turvaavalle remontille olisi 150 000-200 000 euroa. Koulu pystyy toimimaan, kun pienet asiat korjataan. Niitä ovat esimerkiksi hulevesien ohjaaminen poispäin rakennuksesta, hän sanoo.

Piiroinen nostaa esiin lisäksi muistot vuonna 2005 tehdystä kuntaliitoksesta Tohmajärven kanssa.

– Värtsilää on potkittu päähän kuntaliitoksesta lähtien. Paljon luvattiin, mutta mitään ei saatu. Kyllä koulun säilyminen olisi oikeudenmukainen korvaus siitä. Värtsilähän on 500 asukkaallaan Tohmajärven suurin kylä.

KOULUN PIHALLE kokoontuneet kyläläiset ihmettelevät kunnan johdon takinkäännöstä vuodentakaisiin lupauksiin verrattuna. Tuolloin kyläillassa oli luvattu, että Värtsilän koulu säilyy niin kauan kuin siinä on riittävästi oppilaita. Oppilasennuste pysyy yli 30 oppilaassa ainakin seuraavat kuusi vuotta.

– Ihmettelen poliitikkoja, kun pitävät Niiralaa ykköskohteena ja ovat lakkauttamassa koulua, Värtsilän koulun eläkkeellä oleva johtaja Seppo Pusa sanoo.

Värtsilään on myös muutettu yhtenä perusteena lasten pääsy pieneen kyläkouluun. Merja van Assendelft muutti muutama vuosi sitten Mäntsälästä Värtsilään. Lapset pääsivät noin 700 oppilaan koulusta Värtsilän alle 50 oppilaan kouluun. Merja kertoo lasten todistusten numeroiden nousseen Värtsilään tulon jälkeen.

– Täällä opettajilla on aikaa, he ovat innostavia ja heillä on positiivista energiaa. Lapsen etu on otettava huomioon ja pienen koulun edut on tutkittu, Merja van Assendelft sanoo.

KEMIEN yhtenäiskoulun rakentaminen on esillä ensi maanantaina kunnanvaltuustossa. Sisältyykö Värtsilän koulun oppilaspohja kunnanhallituksen esityksen mukaisesti uuden koulun suunnitteluun on varmasti keskustelussa. Yksi versio Mika Piiroisen vastaesityksestä on ollut esillä sosiaalisessa mediassa, mutta hän sanoo muotoilevansa sitä vielä saatuaan uutta tietoa Tietäväisen koulun tilanteesta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›