Aljans tuonut 10 vuotta hyvinvointia maahanmuuttajille

18.10. 07:41

KITEE

Riitta Hakulinen

Keski-Karjalan maahanmuuttajayhdistys Aljans juhlisti toimintansa kymmenvuotista taivalta lauantaina Kiteen kansanopiston juhlasalissa. Pääasiassa venäläistaustaisista ihmisistä koostuneesta juhlaväestä huokui arvostus ja kiitollisuus oman yhdistyksen luomasta yhteisöllisyydestä.

– Aljansin tehtävänä oli alunperin yhdistää eri-ikäiset ihmiset ja helpottaa maahanmuuttajien elämää Kiteellä, totesi juhlapuheenvuorossaan yhdistyksen tuore puheenjohtaja Tatiana Lyotko.

– Alussa Suomeen muuttaneista tuntui vaikealta kohdata uusia lakeja, tapoja ja asumisympäristöjä. Aljans perustettiin tukemaan ihmisiä.

– Olemme pyrkineet järjestämään Kiteellä erilaisia tapahtuma, konsertteja ja matkoja. Olemme halunneet viestittää kotona oleville ihmisille, että pitää lähteä liikkeelle ja olla toisten ihmisten kanssa tekemisissä.

Lyotko esitti yleisölle 10 vuoden toimintaa esittelevän kuvakollaasin, joka osoitti, että vuosien aikana on mm. järjestetty kansainvälisiä lauluiltoja, venäläisiä uudenvuoden ja pääsiäisjuhlia, monenlaisia kerhoja ja vietetty vuosittain naisten päivää.

ALJANSIN puheenjohtajana kuusi ja puoli vuotta toiminut Hilja Suvorova totesi omassa puheessaan, että 10 vuotta sitten Kiteellä oli 200 ulkomaalaista, jotka muodostivat 2,5% osuuden koko kaupungin väestöstä. Valtaosa maahanmuuttajista oli venäjänkielisiä.

– Koimme tarpeelliseksi saada oman yhdistyksen, mutta meillä ei oikein ollut tietoa tai uskallustakaan, Suvorova kertoi.

– Ratkaisevana ihmisenä ja toiminnan moottorina toimi Tuija Nieminen, joka oli perustamassa Kaivon maahanmuuttajayhdistystä Tohmajärvellä.

– Alussa meillä oli enemmän kokousmaisia tapaamisia ja kerhoja. Myöhemmin on siirrytty enemmän tapahtumien ja matkojen järjestämiseen.

– Meillä on ollut aktiivisempia jaksoja ja hiljaisempia jaksoja. Aiemmin toimijoiden keski-ikä oli noin 60 vuotta, mutta nyt mukana on ilahduttavan paljon nuorempia ihmisiä. Aktiivisia nuoria ihmisiä kaivataan lisää mukaan.

– Tänä vuonna maahanmuuttajia Kiteellä on 500 ja heistä 391 on venäläistaustaisia. Yhdistykseemme kuuluu 28 henkilö, Suvorova kertoi.

MONIPUOLISTA ohjelmaa sisältäneessä juhlassa palkittiin ja kiitettiin useita ihmisiä yhdistyksen perustajajäsenistä lähtien.

Ensimmäisenä palkittujen joukossa ollut tohmajärveläinen Tuija Nieminen totesi, että 10 vuoden aikana paikallisten ihmisten asenteet ovat muuttuneet.

– Aljansin aloittaessa oli vielä vielä paljon vieroksuntaa venäläisiä kohtaan. Tänä päivänä kaikki voivat tulla ja mennä vapaasti, Tuija Nieminen kuvaili.

– Minä näen, että yhdistyksen tehtävä on tukea myös muista maista Suomeen muuttaneita. Te olette oppineet ymmärtämään, miltä tuntuu asettua Suomeen ulkomaalaisena. Muita maahanmuuttajia kohdatessanne tuntekaa ymmärrystä, älkääkä pelätkö, Nieminen kannusti.

Juhlassa korostettiin Kiteen kansanopiston merkitystä Aljansin toiminnan tukijana ja ”kotipesän” tarjoajana. Kansanopistolle suunnatun muistamisen otti vastaan yhdistyksen kanssa paljon yhteistyötä tehnyt Plamen Dimov.

Juhlassa esiintyivät petroskoilainen muusikko Elena Tihonova, Rääkkylässä asuva runoilija Anna Tukina, Aljansin nais- ja lapsikuorot sekä petroskoilainen Sudarushka-kuoro.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›