Koti-Karjala

Kiteen Tekstiilitehtaan vastaava esimies Ritva Silvennoinen toivoo, että Kisälli-koulutuksen avulla tehtaalle saadaan tulevinakin vuosia uusia osaavia työntekijöitä. Ronja Ollinen on uusin Kisällin kautta työllistynyt ompelija.

Jukka Rintalan vaatteita tehdään myös Kiteellä

20.10. 09:08

Kiteen Tekstiilitehdas on kasvanut vähitellen 23 työntekijää työllistäväksi yritykseksi.

KITEE

Riitta Hakulinen

Kiteen Tekstiilitehdas perustettiin vuonna 2013 ja toiminta käynnistyi Marimekolta tyhjiksi jääneisiin tiloihin. Alussa työntekijöitä oli noin kymmenen ja nykyisellään tekstiilialan alihankintayritys työllistää 23 henkilöä.

– Maltillinen kasvusuunta meillä on tavoitteena edelleenkin. Ongelmana on ollut, että alueella ei oikein ole ollut vapaalla jalalla ammattitaitoisia ompelijoita, kertoo tehtaan vastaava esimies Ritva Silvennoinen.

– Ketin rahoittaman työllisyyskoulutus Kisällin avulla olemme saaneet kuitenkin uutta osaavaa työvoimaa. Kisälli-koulutuksen turvin voimme toivottavasti tulevina vuosinakin täsmäkouluttaa ja saada uutta henkilöstöä.

– Alalla on selvä suuntaus kotimaisten valmistajien suosimiseen. On tullut paljon nuoria suunnittelijoita, jotka haluavat kokeilla siipiään ja haluavat panostaa kotimaisuuteen.

– Ompelualan alihankkijat ovat tehneet myös konkursseja, joten meidän suuntaan on ollut paljon kysyntää.

– Suurimpana vahvuutena meidän tehtaalla näen henkilökunnan vahvan ammattitaidon. Ihmiset taitavat useamman työvaiheen ja pystyvät siirtymään joustavasti työpisteeltä toiselle, Silvennoinen kiittelee.

MARIMEKKO on edelleen Kiteen Tekstiilitehtaan suurin tilaaja. Sen osuus on kuitenkin enää vain puolet kokonaistilauksista.

– Marimekolle teemme kukkaroita ja sankalaukkuja, Silvennoinen kertoo.

– Meillä on kaikkiaan kymmenen vakituista tilaajaa ja sen lisäksi pienempiä kausiluonteisia tilaajia.

Tehtaalla valmistuu laaja kirjo erilaisia tekstiilituotteita repuista kantelelaukkuihin ja design-luomuksista trikoovaatteisiin ja liikelahjoihin.

– Vakituisesti meitä työllistävät mm. Rintala, Muotitorppa, KatiK designin ehta-vaatteet ja Peditin petaustuotteet.

– Jukka Rintala ompelutti suunnittelemiaan vaatteita täällä Kiteellä jo Marimekon aikaan ja nykyään hän vierailee tehtaalla aina toisinaan.

– Rintalalle ompelemme näytösvaatteita, uniikkivaatteita ja jonkin verran pieniä sarjoja. Viime vuoden Linnan juhlissa oli kaksi täällä Kiteellä ommeltua Rintalan suunnittelemaa juhla-asua, Silvennoinen kertoo.

TYÖTÄ Kiteen Tekstiilitehtaalla tehdään ympäri vuoden ilman kesäkeskeytyksiä.

– Kiihkeintä tilausaikaa on syys-marraskuu, mutta työtä on hyvin pitkin vuotta.

– Marimekon tilaukset tiedetään hyvissä ajoin, mutta muuten toimeksiannot voivat tulla hyvin nopealla syklillä.

– Tuote-erä saatetaan haluta vaikka kolmen viikon kuluttua tilauksesta. Tämä vaatii tarkkaa suunnittelua, mitä toimeksiantoja voimme ottaa vastaan kulloinkin.

– Hiljaisempina aikoina teemme myös itse markkinointia ja tarjoamme palveluitamme, Ritva Silvennoinen kertoo.

RONJA OLLINEN on tuorein Kiteen Tekstiilitehtaalle työllistynyt ompelija. Ronja valmistui keväällä Stadin ammattiopistosta vaatetusompelijaksi ja aloitti Kiteellä heti kesän alussa neljä kuukautta kestäneen Kisälli-koulutuksen.

– Kisälli-mestari-koulutus täällä tuntui todella mielenkiintoiselta mahdollisuudelta. Koulutuksessa on saanut mestarien opetusta kädestä pitäen eri työvaiheisiin.

Helsingistä Kiteelle muuttanut Ronja on tehtaalla muiden työntekijöiden tavoin määräaikaisella työsopimuksella.

– Tärkeää olisi, että ompelualan koulutusta edelleen olisi riittävästi tarjolla ja että nuoret tiedostaisivat tämän yhtenä mahdollisena opiskelualana, Ritva Silvennoinen totesi.

– Enenevässä määrin ompelutyötä halutaan teettää Suomessa ja osaavia ompelijoita tarvitaan, Silvennoinen painotti.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›