Eila ja Arja Kinnusen huoli muuttui yhteiseksi iloksi pian vapauteen pääsevän viirupöllön kanssa.

Viirupöllön seikkailu

27.10. 07:42

Rääkkylän Kylmäpohjassa asuva Arja Kinnunen ihmetteli tiistai-aamuna outoa näkyä. Pihassa olevan vanhan navetan alakerran ikkunasta pilkisti pyöreä pöllönpää. Ilmeisesti tuuletuspiipun kautta navettaan sisälle tullut viirupöllö ei päässyt omin neuvoin ulos.

Mutta eipä hätää, hälytyssoiton jälkeen pöllön kävi laskemassa vapauteen eräs paikallinen lintuharrastaja. Jos pöllöä ei olisi huomattu ajoissa, olisi sille todennäköisesti tullut nälkäkuolema muutamassa päivässä.

Uteliaana kolopesijänä viirupöllö on herkkä jäämään satimeen erilaisiin rakennuksiin. Jos näin käy, kannattaa ovet ja ikkunat avata että lintu pääsisi itse rakennuksesta ulos. Jos linnun kuitenkin joutuu ottamaan kiinni, täytyy tarttua varmalla otteella sen jaloista sekä painaa toisella kädellä siivet liikkumattomaksi linnun ruumista vasten.

Viirupöllöllä on terävä koukkunokka, mutta paljon vaarallisemmat ovat neulanterävät kynnet. Kiinniottotilanteessa vahvat rukkaset ovatkin tarpeen. Jos linnun lentotaidosta ei olla varmoja, lasketaan se ensin maahan. Jos ei itse uskalla pöllön päästäjäksi, voi paikalle kutsua jonkun luontoharrastajan hommaa hoitamaan.

Markku Halonen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›