Mutsit metallille

01.11. 07:39

KITEE / TOHMAJÄRVI

Tuija Marienberg

Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI ja Pohjois-Karjalan ammattiopisto Kitee toteuttivat ”Mutsit metallille” -tutustumisillan metalliteknologian mahdollisuuksista.

Tapahtuma oli suunnattu 9.-luokkalaisten äideille, jotka ovat miettimässä lastensa kanssa lasten ura- ja koulutusvalintoja.

Illan ohjelmassa oli kaksi paikallista yritysvierailua, joiden jälkeen osallistujille tarjottiin ruoka Pohjois-Karjalan ammattiopisto Kiteellä.

Automatkalla kohti ensimmäistä yrityskohdetta opinto-ohjaaja Elina Hokkanen kertoi ammattiopisto Kiteen koulutustarjonnasta sekä opiskelusta, josta iso osa toteutetaan käytännön työssä.

– Paljon pyritään tekemään työelämän kanssa yhteistyötä, Hokkanen painotti.

ENSIMMÄISENÄ vierailukohteena oli Tohmajärvellä toimiva MFG Power Tech, jonka omistus siirtyi lokakuun alussa Kotka Power Tech Oy:lle.

Kotka Power Tech Oy:llä työskentelee noin 140 ihmistä, joista 42 on töissä MFG Power Tech:llä, joten yritys on merkittävä työnantaja Tohmajärvellä.

Yritysvierailulla äitejä opasti Aki Karhu, joka mainitsi metalliteollisuuden olevan Suomessa nousussa.

– Työtilanne näyttää hyvältä, mutta meitä huolettaa työvoimatilanne. Meilläkin eläköityy koneistajia lähivuosina.

– Tohmajärveltä löytyy nuoria, jotka haluavat jäädä paikkakunnalle, ja he jäävät, jos töitä on.

Hyvän koneistajan tärkeimmäksi ominaisuudeksi Karhu mainitsi halun tehdä juuri sitä työtä. Tärkeitä ovat myös rauhallisuus, pitkäjänteisyys ja huolellisuus.

Kiitosta äideiltä MFG Power Tech sai tuotantotilojen siisteydestä, valoisuudesta ja hyvästä sisäilman laadusta. Melukin oli niin vähäinen, että normaali puheääni kuului aivan hyvin, eikä korvatulppia tarvittu edes työkoneiden läheisyydessä.

TOHMAJÄRVELTÄ äidit siirtyivät linja-autokyydillä Tolosenmäkeen tutustumaan BioCone Oy:n toimintaan ja tiloihin.

BioCone Oy on biotalouteen erikoistuva, raskas konepaja. Toimihenkilöitä on kuusi ja tuotannossa työskenteleviä henkilöitä 15.

Keväällä 2016 perustettu BioCone Oy jatkaa Kit-Sell Oy:n liiketoimintaa entisissä Kit-Sell Oy:n tiloissa, jotka kuuluvat pinta-alaltaan Suomen suurimpiin konepajoihin.

– Tällä tontilla on ollut konepajatuotantoa yli 40 vuotta, Marko Huuho esitteli.

Hän näytti äideille videon, jossa esille tuli metallialan monipuolisuus.

– Se ei ole pelkästään hitsaamista tai poraamista. Osat kootaan kokoonpanohallissa isoksi, toimivaksi laitteeksi, jonka jälkeen ne testataan ja siirretään asennuspaikalle.

Työpaikan hän kuvaili soveltuvan monitaitoiselle henkilölle, joka osaa myös joustaa, sillä töitä saattaa joutua tekemään niin pakkasessa kuin pimeässäkin.

– Kielitaito on eduksi, Huuho lisäsi, tilataanhan laitteita myös ulkomaille, jolloin linjaston asennus tapahtuu kohdemaassa.

NAISIA ei ole tuotantopuolella töissä kummassakaan näistä yrityksistä.

Molempiin naistyöntekijät kyllä toivotettaisiin tervetulleiksi, sillä työ soveltuu niin miehille kuin naisille, jotka ovat alasta innostuneita.

Äidit totesivat vierailujen olleen antoisia. Käyntikohteissa he saivat paljon uutta tietoa sekä ajateltavaa.

Harkitsipa muutama äiti jopa oman työpaikan vaihtamista ja suuntaamista metallialalle...

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›