Suomen kuudenneksi suurin tissikuusi Värtsilässä

03.11. 07:48

VÄRTSILÄ

Kari Sarkkinen

Värtsilässä, Selänteentien alkupäässä asuvat Irene ja Pentti Peuhkurinen hakevat rauhoitusta heidän tontillaan kasvavalle tissikuuselle. Kuusen ympärysmitta on 230 senttiä ja korkeus yli 20 metriä.

Tissikuusi on metsäkuusen rungoltaan poikkeava erikoismuoto, joka kasvaa harvinaisena maan etelä- ja itäosissa. Dendrologian Seuran ylläpitämän tilaston mukaan tämä kuusi on paksuudeltaan Suomen kuudenneksi suurin ja pituudeltaan Suomen suurimpia. Kiteellä kasvaa paksuudeltaan hieman suurempi, mutta lyhempi tissikuusi.

Kuusen ikä ei ole Pentillä tiedossa, mutta hän arvioi sen olevan noin 80-vuotias. Hän on saanut seurata kuusen kasvua rakennettuaan talon tontille reilut kolme kymmentä vuotta sitten.

– Rauhoituspäätös on ilmeisesti postissa jo tulossa. Joku oli käynyt jo kuusen koordinaatit määrittämässä, kun en ollut kotona, Pentti Peuhkurinen kertoo.

– Ajattelin raivata tuohon Selänteentien suuntaan väylän, jotta kiinnostuneet voivat käydä kuusta katsomassa. Eikä tarvitse ujostella vaikka tulisi heti katsomaan, Pentti Peuhkurinen lähettää terveisinään

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›