Vaihtelevaa ja monipuolista työtä

10.11. 07:43

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Hautausmaanhoitaja Esko Romppasen leppoisan lämminhenkinen palvelutapa on tullut tutuksi Tohmajärven seurakunnan hautausmaille läheisiään saattaneille. Hautajaissaattojen ohjaaminen, hautaan laskemisen opastaminen ovat niitä näkyvimpiä tehtäviä, joita Romppanen työssään saa tehdä.

– Monelle arkun kantaminen ja hautaan laskeminen on ensimmäinen kerta. Neuvon aina saattoon lähteviä, miten missäkin vaiheessa toimitaan.

SUURIN OSA Romppasen työstä on kuitenkin tekemistä, joka ei näy, jos sen hyvin tekee.

Esimerkiksi, mitä tapahtuu kukkalaitteille, jotka kauniisti ovat koristaneet hautakumpua?

Kun kukat ovat kuihtuneet, on hautausmaanhoitajan aika raivata ne kompostoitaviksi ja kunnostaa hautakumpu.

Entä miten käy pyhäinpäivänä ja joulun aikaan niin kauniisti loistavan kynttilämeren kynttilöille?

Esko Romppanen kertoo omaisten melko hyvin raivaavan käytetyt kynttilä kuoret pois, mutta jonkin verran niitä jää hänenkin siistittäväksi. Etenkin keväällä, kun lumi paljastaa peittämänsä. Romppanen muistuttaa, että hautausmaan jätteet tulisi lajitella niille merkittyihin laatikoihin.

– Led-kynttilöitä en suosittele muualle kuin kotipihalle. Kyllä hautausmaa on elävän kynttilän arvoinen, hän sanoo.

Hautojen kaivamiset sekä muistomerkkien asennukset ja kaiverrukset hoituvat ulkopuolisten yrittäjien toimesta.

Millaisia toiveita hautausmaanhoitajalla on hautapaikkojen haltijoille?

– Kallistuneitten hautakivien oikaisemisesta kannattaisi huolehtia. Me teemme sitä maksua vastaan, mutta saa sen käydä itsekin tekemässä. Kannattaa olla liikkeellä ennen kuin kivi kaatuu, jolloin se on huomattavasti hankalampi työ, Romppanen neuvoo.

HAUTAUSMAAN aidan ulkopuolella, järvenpuoleisella rinteellä on hautakiviä, joista osa on jo peittymässä heinien alle. Miksi ne on sinne tuotu?

– Meillä on 25 vuoden ja 50 vuoden hautapaikkoja. Kun hautapaikan hallinta-aika päättyy, laitamme haudalle ilmoituksen. Kun tämä ilmoitus on ollut paikalla vuoden, se vaihtuu vaatimukseen hautamuistomerkin poistamisesta. Jos hautapaikan haltija ei ole meihin yhteydessä poistamme muistomerkin ja hautapaikka vapautuu, Romppanen selvittää.

– Tälläkin hetkellä on yli 200 hautapaikkaa, joiden haltijat eivät ole ottaneet meihin yhteyttä, Romppanen laskee.

Pieni osa hautapaikoista on aikoinaan myyty myös niin sanotuiksi ikipaikoiksi.

Hautapaikkakirjanpito ja hautasijakartan ylläpitäminen ovatkin yksi hautausmaanhoitajan tärkeimpiä toimistotöitä. Kirkkoniemessä hautapaikkoja on uudella ja vanhalla hautausmaalla yhteensä 4000, Värtsilän Leminrinteellä on 1000 ja Kaustajärvellä 500 paikkaa. Tikkalassa yli 1000. Jokaisesta paikasta on kortti ja kirjamerkintä, josta selviää vainaja- ja haltijatiedot.

– Kun vanhoja paikkoja vapautuu koko ajan, hautapaikat riittävät pitkälle tulevaisuuteen, Romppanen kertoo.

KIIREISINTÄ aikaa hautausmaanhoitajalla on toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Silloin häntä työllistävät siivoustalkoiden järjestäminen josta alkaa myös viheralueiden sekä seurakunnan hoidossa olevien sankarihautojen, entisten kirkkoherrojen hautojen ja testamenttihautojen kesähoito.

Kesäaikaan hautausmaalla on myös 2-4 kausityöntekijää. Talviaikaan Esko Romppanen hoitaa kiinteistöhoidolliset työt ja hautausmaa-alueiden auraukset Kirkkoniemessä ja Tikkalassa yksin.

Esko Romppanen pitää työstään.

– Tämä on vaihtelevaa ja monipuolista työtä, jossa saan itse organisoida työni. Ikäviä puolia en ole tässä huomannut. Se on asennekysymys, hän sanoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›