Esko Timosen elämäntyö kultaa ja jalokiviä

17.11. 07:42

KESÄLAHTI

Maija Ala-Nikkola

– Pukeutumiseen voi arkena liittää koruja. Keski-Euroopassa niitä käytetään enemmän, rohkaisee kultaseppämestari Esko Timonen.

Kesälahtelaissyntyinen Timonen on kultasepän koulutuksen kehittäjänä ja opettajana Suomessa saanut seurata alaa näköalapaikoilla. Suomen gemmalogisen eli jalokivitieteen seuran jäsen on kirjoittanut Kultasepän jalokivioppi-kirjan. Hän on yksi viime vuonna ilmestyneen Suomalainen koru-teoksen kirjoittajista.

– Ilahduin kun pyydettiin mukaan kirjoittamaan, sanoo Timonen.

Kirjoittajat ovat kaikki alan huippu-asiantuntijoita. Muun muassa Helena ja Lasse Pahlman, kansainvälisesti tunnettuja korukeräilijöitä ja korualan kultaseppäsuvun edustaja Ulla Tillander-Godenhielm. Kirja antaa rautaisannoksen tietoa suomalaisesta korumaailmasta. Upeasti kuvitettuun teokseen on kiintoisaa palata ja viettää sen parissa monta tovia.

Timonen kertoo kirjassa kultasepän koulutuksen historiasta ja erikoistekniikoiden kehittymisestä.

– Nykyisin kultasepän koulutus on kovin pirstoutunut. Koulusta on useilla paikkakunnilla eritasoisena.

Kirjassa esitellään Timosen kouluttamia kultaseppämestareita. Tillanderin johtavan mestarin Rauno Tynkkysen juuret ovat Savo-Karjalan maisemissa Kesälahden Rajavaarassa. Vuoden 2008 kultaseppä työstää mielellään jalokiviä ja on ohjannut mestarikursseja yhdessä entisen opettajansa kanssa.

– Kesälahdella on myös kultaseppämestari Timo Mustajärven juuret äidin puolelta, lisää Timonen.

HÄN ON TEHNYT elämäntyönsä Kuopion Muotoiluakatemiassa ja Lahden Muotoiluinstituutissa.

– Paljon olen saanut työltä ja opiskelijoilta. Lahden Muotoiluinstituutista on jäänyt mieleen kansainvälinen Fabergé-biennaali vuonna 2005, jollainen oli aiemmin pidetty neljästi Pietarissa. Biennaaleilla elvytettiin suomalaisten kultaseppien yhteyksiä Pietariin 80 vuoden tauon jälkeen ja opiskelijavaihto alkoi jälleen.

– Lahden näyttelyssä esiteltiin valikoima aitoja Fabergé-esineitä suomalaisista yksityiskokoelmista. Biennaali oli Venäjän, Baltian ja Pohjoismaiden korualan korkeakouluopiskelijoille, nuorille kultasepille ja korumuotoilijoille suunnattu korusuunnittelukilpailu ja tapahtuma.

KESÄLAHDEN kulttuuriseuran hallituksen jäsenenä Timonen on ollut lähes kymmenen vuotta.

– On saanut tutustua uusiin ihmisiin ja lahjakkaisiin nuoriin, kehuu kulttuurivaikuttaja. Seuran järjestämä Kalevalan korunäyttely pidettiin Kesälahden Sovintolassa pari vuotta sitten. Näyttelyn oli suunnitellut Timosen kouluttama kultaseppä, Kalevala Korun muotoilujohtaja, muotoilun valtionpalkinnolla ja Pro Finlandia -kunniamerkillä palkittu Kirsti Doukas.

Timoset ostivat Kesälahdelta omakotitalon toiseksi kodikseen. Lapset ja lastenlapset asuvat Jyväskylän kodin lähellä.

– Kesälahden talomme on ollut unelmani ja olen saanut tavata monia kavereita 50 vuoden maailmalla olon jälkeen.

Jäätyään eläkkeelle Timonen on työskennellyt edelleen korujen parissa.

– Keski-Karjalan kansalaisopiston kurssilla Kiteellä ohjaan marraskuussa ikivanhaa Cloissone-tekniikkaa. Kurssilla valmistetaan omaan suunnitteluun pohjautuva hopea- ja emalikoru.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›