Metsästyskulttuuria oppimassa

22.11. 07:41

VÄRTSILÄ

Jouko Väistö

Värtsilän koulun 5. ja 6. luokan oppilailla oli erilainen koulupäivä, kun he pääsivät Värtsilän Riistamiesten seuraksi hirvijahtiin.

Metsänhaltija Tapio oli tällä kertaa omiensa puolella. Kaatoa ei päästy näkemään, mutta oppia luonnosta, eränkäynnistä ja suomalaisesta metsästyskulttuurista tuli roppakaupalla.

Saalis ei toki ole erämiehillekään pääasia. Oleellista on elää sovussa luonnon kanssa.

Metsästyksen johtajana toimineen Mika Piiroisen mukaan Värtsilän Riistamiesten ja koulun yhteistyöstä on kokemusta jo monen vuoden ajalta. Yhteinen jahtipäivä on koettu molemmin puolin antoisaksi ja hyödylliseksi tapahtumaksi.

Tänä vuonna oman lisämausteensa jahtipäivään toi Ylen Pohjois-Karjalan toimituksen läsnäolo. Jahdin lomassa koululaiset pääsivät näkemään ja kokemaan, miten television ja radion uutislähetysten aineistoa käytännössä tuotetaan.

NYKYISIN hirvenmetsästys järjestään enimmäkseen koirajahtina. Värtsilän Riistamiehilläkin hyviä hirvikoiria on vaikka millä mitalla. Tällä kertaa niitä ei kuitenkaan käytetty, vaan jahti toteutettiin perinteiseen tyyliin ajometsästyksenä Kaation maastoissa.

Koululaisille ajometsästys tarjosi kaksi vaihtoehtoa. He saattoivat tutustua suomalaiseen metsästyskulttuuriin joko ääntä pitävän ajomiehen tai hiirenhiljaa paikallaan pysyttelevän passimiehen rinnalla. Molempiin rooleihin riitti kiitettävästi halukkaita.

Vaikka hirvi jäi kaatamatta, tarjosi jahtireissu paljon muuta mielenkiintoista nähtävää.

Muutamat ajoketjussa mukana olleet pääsivät näkemään mm. ihka elävän metson ja teeren heittäytymisen siivilleen, eikä passipaikallakaan tarvittu tyhjää metsää tuijotella. Muistoihin jahtipäivästä jäi sekä näkö- että kuulohavaintoja ainakin hirvimiehen tutuista kavereista korpista, närhistä ja eri tiaislajeista.

OPETTAJA Katja Juvosen mielestä jahtipäivä palvelee laaja-alaisesti kouluopetusta. Sen antia tullaan hyödyntämään mm. äidinkielen, viestinnän, historian ja ympäristöopin tunneilla.

Nykypäivän koululaisenkin on hyvä tietää, miten tärkeä riistaeläin hirvi on kautta aikain ihmiselle ollut, miten keräily- ja metsästyskulttuuri on vuosisatojen saatossa kehittynyt ja miten monipuolista metsien hyötykäyttö on.

– Syksyllä kävimme puolukkametsässä ja nyt olemme täällä. Iso kiitos Värtsilän Riistamiehille, että meille on tällainen mahdollisuus suotu.

– Tämä on myös erinomainen esimerkki koulun ja sen lähellä toimivan seuran tuloksekkaasta yhteistyöstä ja miten sen hedelmiä on mahdollista kouluopetuksessa hyödyntää, Katja Juvonen kiteytti.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›