Innostuin ja osallistuin!

24.11. 07:44

RÄÄKKYLÄ

Tuija Marienberg

Kuinka moni muistaa vielä nelimaalin?

Pesäpalloa säännöiltään muistuttavaa nelimaalia pelattiin yleisesti kouluissa vielä ainakin 1960-luvulla ja 1970-luvun alkupuolella.

Nelimaalissa pelaajat jaetaan ulko- ja sisäpelijoukkueisiin kuten pesäpallossa. Lyönnit tehdään lukkarin heittämästä pystysyötöstä ja pisteitä joukkue saa, kun lyöntivuorossa olevan joukkueen jäsenet pääsevät kiertämään koko kentän.

Pelistä on olemassa versiot, joissa käytetään lyöntimailaa tai heitetään palloa pelaajien ikä ja taito huomioiden.

NELIMAALI sekä muutamia muita vanhoja pelejä ja leikkejä tuli Rääkkylän oppilaille tutuksi tällä viikolla, kun koulussa toteutettiin monialaisia opintoja, joiden teemana oli Suomi 100.

– Monialaiset ovat uuteen opetussuunnitelmaan liittyviä opintoja, jotka toteutetaan sovitun teeman mukaan, rehtori-sivistystoimenjohtaja Rauni Ronkainen esitteli.

– Tarkoituksena on syvennetysti ja laajemmin perehtyä teeman asioihin eri näkökulmista.

Monialaiset opinnot toteutettiin työpajoissa, joihin osallistuivat esikoululaiset sekä luokat 1.-8.

9.-luokkalaiset eivät ole mukana uudessa opetussuunnitelmassa, vaan he olivat samaan aikaan TET-harjoittelussa.

MONIALAISTEN opintojen viikolla koulussa oli useita työpajoja, joissa oppilaat pääsivät tutustumaan muun muassa ruokaperinteeseen.

Opetuskeittiössä he leipoivat pullaa tai karjalanpiirakoita Suomi 100 -juhlaa varten.

Lisäksi he katsoivat ruokaan liittyvän DVD-elokuvan sekä Ylen Elävästä arkistosta lyhyitä, ruokaan liittyviä opetuspätkiä.

– Yhdessä työpajassa oli erilaisia kattamistehtäviä, joissa oppilaat harjoittelivat kattamista sekä lautasliinojen taittamista, työpajan ohjaajina toimineet Merja Eskelinen ja Tiina Liuski kertoivat.

– 3.-5. luokkalaisten tehtävänä oli koota isoäidin ajalta vanhoja reseptejä ja tehdä niistä reseptikirja tietokoneella.

RÄÄKKYLÄN KOULUN viikko-ohjelmassa oli monialaisia opintoja maanantaista torstaihin neljän ensimmäisen oppitunnin ajan. Iltapäivän kaksi viimeistä oppituntia sekä perjantai olivat normaaleja koulupäiviä.

Ruokaperinteen ja liikunnan lisäksi työpajojen ohjelmassa olivat juhlapäivät, design sekä suomalainen luonto.

Monialaisten opintojen jälkeen oppilaita pyydettiin toimintapisteessä arvioimaan tunti laittamalla viiva johonkin neljästä sarakkeesta: Innostuin ja osallistuin! Kiva tunti! Ihan jees! Ei oikein sujunut!

Ensimmäisen päivän jälkeen nelimaalin kohdalla oli 75 prosenttia viivoista kohdassa ”Innostuin ja osallistuin!” ja 25 prosenttia kohdassa ”Kiva tunti!”

Peli oli selvästi mieluinen myös nykypäivän koululaisille.

– Oppilaat kysyivät, voisiko liikuntatunnillakin pelata nelimaalia, opettaja Mari Hietanen tuumasi pelin saamasta suosiosta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›