Joulun odotus on laskeutunut Valkiajärvelle. Kuva: Tiiu Tamm.

Sukeltajat hiljensivät Valkiajärven joulun viettoon

29.11. 07:42

KITEE

Tuomo Flinkman

Keski-Karjalan Sukeltajien käytössä oleva Valkiajärven tukikohta on viime vuosina saanut runsaasti sukelluksen harrastajia järvelle ympäri Suomea. Pari viikkoa sitten sukelluskohde saateltiin joulun odotukseen. Sukellusradan ensimmäisen lavan päälle asetettiin joulukuusi.

– Tästä on muodostunut jo perinne. Haluamme, että hoidossamme oleva sukelluskohde saa arvoisensa joulurauhan, Keski-Karjalan Sukeltajien innokas puuhanainen Tiiu Tamm kertoo.

VALKIAJÄRVEN tukikohta on ollut sukeltajien käytössä noin 30 vuotta.

– Alkuvuosina sukeltajat laskeutuivat veteen järven itäpäästä. Sieltä sukellukset suuntautuivat nykyisen tukikohdan rantaan, jonka lähelle tuli myös metsäautotie. Alueen omistajan UPM-Kymmenen Oyj:n kanssa syntyi sopimus tien jatkamisesta rantaan. Siitä alkoi Valkiajärven sukelluskohteen kehitys.

– Aivan viime vuosina Valkiajärvi tuli laajemmin tunnetuksi harrastajien keskuudessa, kun ensiensi-illan Kiteellä sai Järven Tarina -elokuva vajaa kaksi vuotta sitten. Elokuvan kuvauskohteena on suurelta osin juuri Kiteen Valkiajärvi ja sen harvinaisuudet. Elokuva yllätti monet tahot katsojaluvuillaan.

– Valkiajärvi on sukeltajien käytössä myös talvella, jolloin siellä on avanto. Vuosittain Valkialla käyvät pääasiassa aktiiviharrastajat, jotka ovat ikuistaneet mm. järven ”rauhoitetut” kalat. Aktiivit ovat tutkineet ja ikuistaneet myös järven pienelimistöä.

– Valkiajärvestä otetuilla kuvilla on lisäksi irronnut monia suomenmestaruuspalkintoja kuvakisoista jo 80-luvulta lähtien, Tamm kertoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›