Leinolan puupiirissä syntyy vanhasta uutta

20.12. 07:41

KITEE

Tuomo Flinkman

Kiteen kyläkouluverkoston sulkeuduttua osa haja-asutusalueen kouluista siirtyi kylätoimikuntien omistukseen. Yksi tällaisista kouluista oli Leinovaaran koulu Heinoniemelle johtavan tien varrella ennen Heinoniemen koulua, joka puolestaan siirtyi yksityiseen omistukseen ja asuinkäyttöön.

Leinovaaran koulun uudeksi omistajaksi tuli paikallinen Leino-Vihtavaaran kylätoimikunta ja koulu sai samalla uuden nimen, Leinolan kylätalo. Leinola ei jäänyt polkemaan paikoillaan. Talon tiloissa kokoontuu mm. kansalaisopiston puutyöryhmä.

– Puutöitä teemme Leinolassa kahtena päivänä viikossa.

– Ryhmissä on 6-8 henkilöä hyvinkin laajalta alueelta, Heinoniemeltä, Puhossalosta, Puhoksesta, Hummovaarasta, Villalasta ja Kiteen keskustan alueelta, puutyöryhmää ohjaava Matti Kammonen kertoo.

LEINOLA SIJAITSEE sopivalla paikalla, ajatellen edellä mainittuja kyliä.

– Meillä on vuosien saatossa muodostunut hyvähenkinen ryhmä eri kylien ja eri kuntien, Kitee/Kesälahti, asukkaista. Kaksi päivää viikossa on hyvä rytmi rakentaa, peruskorjata tai entisöidä erilaisia puuesineitä.

– Olen pannut merkille, että puutöissä entisöinti on noussut ykkösasiaksi. Tämä on samalla hieno piirre, etteivät vanhat, hyvät ja hienot esineet joudu kaatopaikalle. Entisöitynä ne palvelevat vielä monen sukupolven ajan, ja ovathan monet huonekalut arvotavaraa, Kammonen toteaa.

PUUTYÖKONEET ovat Leinolassa hyvät.

– Kun Kiteen koulukeskuksesta purettiin vanha Paja -rakennus, siirrettiin siellä olevat puuntyöstölaitteet kansalaisopiston eri toimipisteisiin. Tänne Leinolaan saimme erinomaiset koneet, joilla pystytään tekemään lähes kaikki tarvittavat puuosat.

– Koneille löytyi juuri sopivat tilat, etteivät ne haittaa kylätalon muuta toimintaa, kuten jumppailtoja. Myös puupajan pöydät suunnittelimme siten, että luokkatila on täysin käytössä myös muuhun toimintaan. Pöydät nostetaan seinälle, kun ei ole puuaskartelua, Kammonen sanoo.

PUUTYÖILLASSA työn alla on mitä erilaisimpia esineitä ja mitä erilaisimpiin käyttökohteisiin.

– Nyt rakenteilla on varusteita sukuolympialaisia varten, Ne on tarkoitus järjestää ensi kesänä. Mitä esineet sitten ovat, sitä en paljasta vielä. Sukulaiset saavat tulla kokeilemaan ja kilpailemaan niillä Toppuniemeen, jossa olen asunut virallisesti vuodesta 1980 lähtien, entisen kiteeläisen Saurikosken Leipomon tytär Riitta kertoo pilke silmäkulmassa.

Leino-Vihtavaaran kyläpäällikkö Ritva Silvennoinen kunnostaa puolestaan poikansa Jannen kanssa vanhaa senkkiä.

– Tämä on ollut haastava ja pitkäaikainen työ. Senkki on ollut suvullamme pitkään käyttämättömänä. Päätimme entisöidä sen lähes alkuperäiseen kuntoon ja se ajatus on teettänyt todella töitä. Onneksi Janne innostui asiasta on ollut korvamaton apu, Ritva Silvennoinen sanoo.

KYLÄPÄÄLLIKKÖNÄ Ritva Silvennoinen nostaa keskusteluun puupiirin myös kylien välisenä sosiaalisena tapahtumana.

– Ei nämä illat ole yhtä höyläämistä ja naputtelua. Joka kerta keitetään kahvit ja nautitaan pöydän antimista. Tämä on sitä todellista ystävyyttä tuttujen ja tuntemattomien välillä. Me puupiiriläiset olemme tulleet tutuiksi keskenämme ja huumorikin loistaa siinä mukana.

– Ja mikä mukavinta, naapurilta voi kysyä huoletta, miten tämä ongelma ratkaistaan, jos Kammosen Matti ei siihen keksi ratkaisua, naurahtaa Ritva ja kaataa lisää kahvia.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›