Joulupukki katsoo Kaarina-tytön kanssa, mitä joulupukin muistikirjasta löytyy.Kuva: Joulupukin kuva-albumi.

Hyvän tahdon lähettiläs Korvatunturilta

22.12. 07:48

Tuija Marienberg

Jouluaatto on lapsiperheissä yksi vuoden odotetuimpia päiviä, ellei jopa se odotetuin. Ja joulun odotettu vieras on tietysti joulupukki.

– Joulupukin ammatti on hyvä, tässä tehdään töitä vain yhtenä päivänä vuodessa, joulupukki kuvailee ammattinsa etuja.

– Tonttujen pomona olen ympäri vuoden, mutta varsinainen pukin työ painottuu yhteen vuorokauteen.

– Tähän ammattiin liittyy, että alalla ei ole työehtosopimusta, vaan aina sovelletaan paikallista sopimusta. Minulle sopii täysin nollalinjakin.

– Kaiken kaikkiaan tärkeintä on hyvän mielen tuominen ihmisille. Sitä kokee olevansa hyvän tahdon lähettiläs Korvatunturilta, tai ainakin haluaisin sellainen olla.

LIIKENTEESEEN joulupukki lähtee jo aattoa edeltävänä iltana, kuten televisiossa joka vuosi näytetään.

Alkutaipaleella kulkuneuvona on poro, mutta sen joulupukki joutuu jossakin vaiheessa vaihtamaan muihin ajoneuvoihin, sillä porolla ei kaikkialle pääse eikä ehdi.

Täällä itäisessä Suomessa liikkuu joulupukin lisäksi myös hänen venäläinen kollegansa, pakkasukko.

– Kiertueella en ole vielä pakkasukkoa kohdannut, mutta kuvia olen kyllä hänestä nähnyt. Olemme liikkeellä eri aikoina, sillä hänen työnsä painottuu vuodenvaihteen tienooseen, joulupukki toteaa.

– Pukin apulaisia kyllä joka joulu näkyy.

AATTOILTANA on joulupukilla joskus ollut sellainen kiire ja hoppu, että poron vaihduttua autoon on kaasujalka meinannut olla liian raskas.

– Kerran hirvi hyppäsi auton eteen niin, että väliä oli vain pari metriä. Silloin hirvitti, pukki tuumaa.

– Joulupukin kiireestä voi sanoa, että se aattoilta on todella kiireinen.

– Vanhempien pitäisi ymmärtää, ettei pukin tarvitsisi olla jakamassa perheen kaikkia lahjoja, kun niitä tänä päivänä on jaettavana äärettömän paljon.

LASTEN vanhemmille pukilla on myös muutama muu toivomus.

– Olisi hyvä, jos nimet olisivat paketeissa isolla. Huononäköinen pukki ei näe niitä pieniä tekstejä. Onneksi monessa perheessä lapset tulevat pukin avuksi lahjoja jakamaan, joulupukki kiittelee.

Joululahjoissa hän kannustaa nostamaan kotimaisuuden kunniaan.

– Kaukoidästä tuotua krääsää laitetaan liian paljon pukinkonttiin. Olisi hyvä, kun suosittaisiin suomalaista. Kyllä Suomestakin löytyy hyviä tuotteita. Niillä järjestetään töitä suomalaisille ja pidetään tätä yhteiskuntaa yllä.

LAULUPERINNE on onneksi edelleen voimissaan: joulupukin saavuttua lapset laulaa luikauttavat pukille Joulupukki, joulupukki, Tuiki, tuiki tähtönen, Joulupuu on rakennettu tai jonkin muun ihanan joululaulun.

– Tosin siinä tahtoo jännitystä tulla ja aina sanat unohtua, mutta se ei haittaa mitään. Hyvästä yrityksestä palkitaan, pukki kehuu reippaita laulajia.

Ennen lahjojen jakamista hän kaivaa esille joulupukin punaisen kirjan, jossa on jokaisen lapsen nimi sekä paljon muutakin tärkeää tietoa.

– Olen pitkin vuotta tehnyt kirjaani merkintöjä lasten toimista: plussia ja miinuksia.

– Tontut katselevat lasten tekemisiä ympäri vuoden. Toiminta on todellakin ympärivuotista. Apunani on niittytonttu, rantatonttu, saunatonttu, tupatonttu, mökkitonttu ja monia, monia muita.

MITÄÄN PAHEMPAA joulupukille ei ole työssään sattunut, mutta joitakin ohjeita hän haluaisi koteihin antaa.

– Toivon, etteivät isät opettaisi lapsiaan vetämään pukkia parrasta. Joskus olen sellaiseen törmännyt... oli hankala tilanne.

– Koira on toinen parran vetäjä. Osa koirista on rohkeita, osa pelkää. Sekin on hankala tilanne, kun koira hyppii ja kynsi tarttuu partaan kiinni.

Pukilla on myös ehdoton vaatimus, joka liittyy juomien tarjoamiseen.

– Juoman ottaminen on asia, mitä pukki ei halua tehdä. Pukin on oltava viimeisen päälle raitis.

TOISINAAN joulupukkikin joutuu hiljentymään ja nöyrtymään sen todellisuuden edessä, että Suomessakin ihminen elää köyhyydessä.

– Jotenkin sitä hätkähtää, kun näkee ikäviä tosiasioita.

– Tämän joulun alla kävin Joensuussa, jossa oli meneillään Joulupuu-keräys. Siellä oli lasten lahjatoiveita kerättynä kuusen oksilla.

– 5-vuotiaan lapsen toiveissa näkyi tarve ihan perusasioista: sukat, housut ja paita.

– Siinä omatkin silmät aukeavat. Tietävätköhän meidän päätöksentekijät, mitä on elämä ruohonjuuritasolla ja millä tavalla tehdyt päätökset vaikuttavat ihmisiin? Monesti tuntuu, että päätöksiä tehdään norsunluutornista, eivätkä päättäjät tiedosta sitä todellista perheiden ahdinkoa, vaikka väittävät tiedostavansa.

JOULUPUKKI iloitsee jouluna nähdessään ihmiset perhekunnittain koolla. Hän nauttii, kun perheessä on kaikki hyvin ja koko perhe on innolla odottanut joulupukin saapumista.

– Kyllä pukki sen aistii ja se huokuu ilmapiiristä, että pukki on hyvin odotettu vieras.

– Kun joulupukki on yhden kerran jossakin käynyt, hänet halutaan paikalle vuodesta toiseen. Usein perheen isovanhemmat ovat kaikkein innokkaimmat. He sanovat, ettei joulu tunnu miltään, jos ei joulupukki käy.

– On tämä hieno homma kaikkinensa, joulupukki kiteyttää.

– Erityisesti semmoiseen paikkaan on hyvä mennä, jossa puhutaan paljon ja ihmiset ovat pukin kanssa samalla aaltopituudella. Ei pukin yksinpuhelu ole mielekästä, kyllä siinä pitää aitoa vuoropuhelua olla.

– Kun ihmiset saa nauramaan, silloin on itselläkin hyvä mieli, että nyt tässä on onnistuttu. Niistä hetkistä sitä nauttii.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›