Pohjois-Karjalan eteläosan sähkökatkotilanne puolenpäivän jälkeen torstaina.

Hätänumerossa voi esiintyä häiriöitä

28.12. 12:39

Hätäkeskuslaitos varoittaa, että Pohjois-Karjalan alueella soitettaessa hätänumero 112:een voi esiintyä häiriöitä.

Laitos arvioi, että korjaamiseen saattaa kulua vuorokausi. Asukkaita kehotetaan hätätilanteessa hakeutumaan häiriöalueen ulkopuolelle tai lähimmälle terveys-, palo- tai poliisiasemalle.

Hätäkeskuslaitoksen viestinnästä kerrotaan, että häiriö johtuu alueen laajoista sähkökatkoista.

Johtokeskuspäivystäjä Olli Kansikas kertoo, että häiriö havaittiin aamuyöllä, kun raskas lumi katkoi alueelta sähköjä.

– Kun sähkökatkos tulee, riittää sähköä tukiasemiin jonkin aikaa. Aina kun sähkö häviää, putoaa tukiasemia pois, Kansikas sanoi.

Pohjois-Karjalan Sähkö korjaa parhaillaan alueen sähköverkon vaurioita.

VIIME YÖN aikana nollan vaiheille lauhtunut sää on lisännyt lumen painoa puiden oksilla ja taivuttanut puita sähköjohdoille laajalla alueella. Vika-alueiden rajauksia on jatkettu läpi yön ja sähköä on järjestelty niille johto-osuuksille, joille se on ollut mahdollista. Päivän valjetessa sähköttömiä talouksia kaikkiaan 11 000. Hankalin tilanne on tällä hetkellä Kontiolahdella, Enossa ja Ilomantsissa, mutta myös Kiteellä, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä on kärsitty pitkistä, eilen aamyöllä alkaneista sähkökatkoista.

Klo 12.20 aikaan Kesälahdella oli 77 taloutta ilman sähköä, Kiteellä 375, Rääkkylässä 259 ja Tohmajärvellä 673.

Tällä hetkellä vikojen kimpussa on 160 henkeä ja apuvoimia on tilattu muualta Suomesta lisää noin 50 henkeä. Vikojen kartoituslentoja tehdään kahdella helikopterilla ja puiden poistossa on mukana metsäkoneita ja sahalaitteistolla varustettu helikopteri. Toinen sahauskopteri saadaan töihin lauantaiksi.

– Korjauksissa keskitytään tällä hetkellä 20 kilovoltin runkolinjavikojen selvittämiseen ja heti sen jälkeen on pienjännitelinjojen vuoro. Vika-alueiden laajuudesta ja vaikeista olosuhteista johtuen sähköjen palauttaminen voi nyt kestää joillakin alueilla pitkään, jopa vuorokauden mittaiset sähkökatkot ovat nyt mahdollisia, harmittelee suurhäiriöjohtaja Matti Pesonen.

– Kaikki mahdollinen kuitenkin tehdään, että katkosten pituudet jäisivät inhimillisiksi. Tilannetta helpottaisi huomattavasti, jos keli pysyisi nyt plussan puolella pidempään ja tulisi hieman tuulta, jolloin puiden lumikuorma alkaisi keventyä. Tähän saakka keliolosuhteet ovat olleet oikeastaan hankalimmat mahdolliset niin lämpötilan kuin lumentulokin puolesta.

SÄÄENNUSTE lupaa loppuviikolle nollan vaiheilla olevaa lämpötilaa ja lisää lunta parina seuraavana yönä. Lumisade voi muuttua vesisateeksi kelin lämmetessä. Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan asiakkaat voivat ilmoittaa sähkönjakelua vaarantavista ja kallistuneista puista sähköpostilla osoitteeseen vikapaikka@pks.fi tai soittamalla asiakaspalveluun 013 2663 100. Vikatilannetta voi seurata myös Katkot-palvelusta osoitteesta katkot.pks.fi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›