Sulo ja Elsa Tiainen oli kutsuttu linnanjuhlaan sotaveteraaneina. Kättelyhetkellä presidentti Sauli Niinistö sanoi Elsalle jotakin, mihin Elsa heitti sutkautuksen. Mikä se oli, sitä Elsa ei halua paljastaa. Kuten pikkukuvasta näkyy, se lienee ollut asia, joka pisti presidentin hymyn leveämmäksi.

Linnanjuhlat tuli käytyä

03.01. 07:45

KITEE

Tuomo Flinkman

Itsenäisyyspäivää edeltänyt viikko oli jännityksen aikaa kiteeläisille Sulo ja Elsa Tiaisille. 93-vuotias sotaveteraani Sulo ja 88-vuotias Elsa olivat saaneet kutsun linnanjuhliin presidentti Sauli Niinistöltä. Matkaliput odottivat lähtijöitä olohuoneen pöydällä.

Aamulla kutsuvieraiden adjutantti Kalervo Rinne tuli hakemaan lähtijöitä. Tolosenmäestä kaikki kolme nousivat junaan, josta presidentin kanslia oli varannut jopa sviitin. VR puolestaan tarjosi pullakahvit.

– Emme me viitsineet nousta toisen kerroksen sviittiin. Junassa oli mukava matkustaa muiden ihmisten keskuudessa, kun paikkoja oli vapaana. Se, mikä matkalle lähdössä eniten pelotti, oli Sulon oireileva jalka. Kestääkö se matkan rasitukset. Onneksi kesti ja kaikki meni tältä osin hyvin, Elsa muistelee lähtöhetkiä.

HELSINGISSÄ oli taksi odottamassa. Se vei kutsutut ja saattajan samoin valmiiksi varattuun hotelliin.

– Hotellissa vaihdoimme parempaa päälle ja lähes samaan hengenvetoon matka jatkui kohti juhlapaikkaa, presidentin linnaa. Portilla kadetit olivat vastassa ja oma adjutanttimme jatkoi takaisin hotellille.

– Ennen varsinaista iltavastaanottoa meille ja monille muille paikalla olleille annettiin viimeiset ohjeet. Päällimmäinen ohje oli, että kättelyssä ei saa jäädä puhumaan niin, että jono pysähtyy.

– No, tuo ohje hieman pääsi lipsumaan, kun Sauli sanoi minulle asian, jota en ole paljastanut enkä paljasta edelleenkään. Tuli sutkautettua Saulille, mikä sai presidentin naurahtamaan. Siksi hetkeksi jono pysähtyi, mutta kaikki eteni kuitenkin hienosti, Elsa jatkaa.

VETERAANEILLE oli linnasta varattu omat huoneet ja pöydät.

– Meidän pöydässä oli kahdeksan henkilöä, kuten naapuripöydissäkin. Jokaisessa huoneessa oli televisio, josta voi seurata tapahtuman kulkua. Lisäksi meitä viihdyttämässä kävi varsin suuri kuoro kahdella laulullaan. Muuten ohjelma oli vapaata.

– Huomioitavaa oli, että palveluskunta oli erittäin aktiivinen ja lämminhenkinen. Kaikki tarjoilu tapahtui suoraan pöytiin ja tarjottavaa riitti. Myös kuuluisaa linnan boolia oli tarjolla yllin kyllin. Tosin mitään väkevää se ei ollut prosentteja ajatellen.

– Juhlissa avustajina toimivat kadetit. Heti pöytään istuttuamme kadetit keräsivät mm. kokkakepit pois, etteivät ne olleet tarjoilijoiden tiellä. Mikäli halusi liikkua linnan muissa tiloissa kadetit olivat tarvittaessa apuna ja tukena.

– Kävimmehän me katsomassa sitä isoa salia, jossa tanssittiin. Meille ei tullut mieleen lähteä edes kokeilemaan, olisiko se tanssi onnistunut samalla tavalla kuin ennen vanhaan Kontiolan maamiesseuran talolla, Sulo ja Elsa naurahtavat.

ILTA KULUI ja edessä oli poislähdön aika.

– Hieman siellä eteisessä oli tungosta. Kadetti auttoi Suloa tungoksessa, jossa minä puolestani eksyin. Lopulta kadetti tuli noutamaan minut ja otti kädestä kiinni, etten enää pääsisi eksymään. Ilmeisesti kadetti oli pitänyt minua silmällä koko ajan, kun etsintä onnistui niinkin nopeasti.

– Linnanjuhlissa käynti oli todella elämys. Mielestämme tämä kutsu olisi saanut tulla jo aikaisemmin, kun vielä oli terveys parempi. Samalla se olisi saanut tulla monelle muullekin veteraanille, jotka todellisuudessa olisivat juhlansa ansainneet. Itsenäisyyteen vaikutimme eniten, me veteraanit, joiden rivit ovat selvästi harventuneet. Muuta rahvasta linnassa oli huomattavasti enemmän, Sulo ja Elsa pohtivat jälkikäteen.

JUHLIEN JÄLKEEN Elsa ja Sulo ovat pohtineet myös sitä, paljonko tällaiset juhlat tulevat maksamaan.

– Vielä ennen lähtöä piti suunnitella, paljonko sitä omaa ”hynää” pitää ottaa mukaan, että juhlareissu onnistuu. No, sitä asiaa ei tarvinnut ajatella. Kaikki oli valmiiksi maksettu. Kaikkea ei tietenkään voi mitata rahassa. Juhlamatka oli ikimuistoisin kokemus. Vaikka näitä matkoja sattuu hyvin harvoille, toiseen kutsuun emme ole enää innokkaita. Se kuuluu jo muille.

– Tosin juhlijoiden joukossa oli tuttuja kasvoja, joille kutsu tulee ilmeisesti automaattisesti vuosi vuoden jälkeen, Elsa ja Sulo tuumivat.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›