Koti-Karjala

Paavo Saastamoinen, vasemmalla, pistää pillit pussiin ja lopettaa toimistonsa Tohmajärvellä. Yrjö Kahelin jatkaa omaa toimintaansa Saastamoisen entisissä tiloissa. Keskustelun yhteydessä Paavo esittelee Yrjölle ensimmäistä hankkimaansa lakikirjaa.

Yrjö Kahelin jatkaa juristina Paavo Saastamoisen entisissä tiloissa

23.02. 07:37

TOHMAJÄRVI

Tuomo Flinkman

Vaikka Lakiasiaintoimisto Paavo Saastamoinen Co lopettaa toiminnan Tohmajärvellä, lakiasioiden palvelujen saatavuus Tohmajärvellä ei pääty. Saman alan toimintaa tulee jatkamaan Asianajotoimisto Yrjö Kahelin Oy. Kahelin on alun perin taustaltaan tohmajärveläinen ja hänellä on ennestään toimistot Joensuussa ja Kiteellä.

– Tämä ei ole yrityskauppa vaan kysymyksessä on puhtaasti uuden toimipisteen avaaminen. Kuten Kiteellä, tulen käymään Tohmajärvelläkin sovittuna aikana. Päätoimistoni sijaitsee Joensuussa, jossa asiakasmäärästäni on 70 prosenttia. Kaikissa toimipisteissä työskentelen yksin.

– Sovimme Paavon kanssa, että hän hoitaa omien asiakkaittensa avustamiset loppuun. Minä aloitan työt Tohmajärvellä maaliskuun alusta. Kolmen toimiston taustalla ei ole toiminnan laajentaminen vaan pikemminkin Keski-Karjalan alueen asiakkaiden palvelun parantaminen, Yrjö Kahelin sanoo.

TÄNÄ PÄIVÄNÄ yhden miehen toimistot alkavat olla historiaa.

– Kuten mainitsin, en varsinaisesti laajenna toimintaani. Jatkan edelleen yhden miehen toimistona, vaikka nämä toimistot taitavat jäädä vähäisemmälle osalle. Asianajo- ja lakipalvelut ovat keskittymässä suuremmiksi yksiköiksi, joissa yrittäjänä on useampia juristeja sekä joukko palkattuja lakimiehiä taikka asianajajia.

– Itse olen yleisjuristi ja hoidan laidasta laitaan kaikenlaisia oikeudellisia siviili-, rikos- ja hallinnollisia asioita. Luonnollisesti eteen tulee sellaisia asioita, joiden hoitamiseen resurssit eivät riitä. Silloin on asiakkaalle vastattava rehellisesti, että minun on suositeltava jotain muuta toimistoa. Kuitenkin näissä asioissa kannattaa aina ensin kysyä neuvoa lähellä toimivalta tutulta lakimieheltä, koska suurin osa asioista kuitenkin hoituu myös yhden miehen toimistolta.

– Monesti asian selvittäminen vaatii enemmän tai vähemmän aikaa vievää pohjatyötä ja keskustelua asiakkaan ja juttuun liittyvien todistajien kanssa. Lopulta niihin voi löytyä ratkaisu jo hyvinkin nopeasti. Sitten on tietysti asioita, jotka vaativat oikeuskäsittelyn, jossa asia ratkaistaan käräjillä, Kahelin kertoo.

PALVELUN HINTA on hyvin usein kysytty asia.

– Juridiset palvelut mielletään yleensä kalliiksi. Suurempien juttujen yhteydessä hintaa toki muodostuu, mutta pienempien asioiden hoito liikkuu varsin maltillisella hintatasolla. Vaikka hinta on tärkeä asia, vähintään yhtä tärkeä on luottamus ja ammattitaito.

– Alusta asti juridisesti oikein hoidetut asiat ovat asiakkaalle kokonaisuutena taloudellisesti edullisempia. Myöhemmässä vaiheessa tapahtuva asian korjaava käsittely vaatii usein jopa käräjöinti käsittelyä.

– Suurempien, aikaa vievien ja hinnakkaampien asioiden hoitamisessa on asiakkaalle hyvä tapa kertoa, missä mennään ja paljonko kuluja on kertynyt. Myös riskeistä on asiakkaan hyvä tietää. Aina ei voi oikeudessa voittaa, mutta maksua tulee joka tapauksessa. Oikeudessa hinnan määrää oikeusistuin, Kahelin valottaa palvelun kustannuksia.

YRJÖ KAHELIN toimi ennen lakimiesuraansa pankkialalla. Oikeustieteen opinnot hän suoritti Rovaniemellä Lapin yliopistossa vuonna 1991. Varatuomariksi hän valmistui 1992 ja on toiminut asianajotehtävissä vuodesta 2004 lukien. Joensuun toimistonsa hän avasi 2008 ja Kiteen toimipisteen 2010.

Paavo Saastamoisen lakimiesuralle Keski-Karjalassa mittaa on kertynyt yli 40 vuotta. Opiskelupaikka oli Turun Yliopistossa samaan aikaan kuin presidentti Sauli Niinistölläkin.

Saastamoinen aloitti työt Tohmajärven kunnan oikeusavustajana marraskuussa 1977. Tohmajärven kunnan oikeusavustajan tehtävistä Paavo siirtyi loppuvuodesta 1982 Kiteen Seudun Osuuspankin palvelukseen, ensin pankkilakimieheksi ja sen jälkeen Tohmajärven konttorin johtajaksi.

Yrittäjä hänestä tuli kesällä 1991, jolloin Jorma Tuovinen pyysi osakkaaksi Kiteelle aiemmin perustamaansa asianajotoimistoon, jonka toiminta lopetettiin viitisen vuotta sitten, minkä jälkeen Saastamoinen jatkoi työuuraansa nyt lopetusvaiheessa olevassa Lakiasiaintoimisto Paavo Saastamoinen Co:ssa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›