Kyläillassa Rääkkylän saarilla käytiin aktiivista keskustelua. Tältä kylältä löytyy innostusta ja tahtoa oman kylän kehittämiselle!

Meijän nurkilla -kyläkierros vieraili Rääkkylän saarilla

28.02. 08:08

RÄÄKKYLÄ

Uuna Kainulainen

Keski-Karjalan Jetina ry, Maaseudun Sivistysliitto ja Rääkkylän kunta kiertävät helmi-maaliskuussa alueen kyliä. Meijän nurkilla -kyläkierros alkoi Rääkkylän saarilta Varpasalon kylätalolta 19.2, jossa kyläillan merkeissä kokoontui parisenkymmentä Oravisalon ja Varpasalon asukasta ja aktiivista toimijaa. Kylätilaisuuksien ajatuksena on koota paikalliset toimijat, yhdistykset ja yritykset yhteen oman kylän kehittämisen merkeissä.

Rääkkylän kunnan ajankohtaiset kuulumiset kylille välitti kehityssihteeri Raita Joutsensaari. Esillä oli mm. kunnan avustukset ja järjestöille tarjottavat toimitilat. Tilaisuudessa jaettiinkin tietoa yhdistyksille suunnatuista rahoitusmuodoista. Esimerkiksi Jetinalla on tänä vuonna jaossa teemahankkeille enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Leader teemahankkeiden alla rahoitusta voi hakea yhteisiin investointeihin ja toimintaa tuville, yhteisöllisyyttä tukevaan toimintaan.

– Tärkeää olisi lisätä hyvinvointia ja saada raha kiertämään kylillä, toteaa Jetinan hankeneuvoja Ritva Rönkä. Rönkä kehottaakin kyläyhdistyksiä ja muita paikallisia toimijoita olemaan aktiivisia ja miettimään, mitä tarpeita omalta kylältä kumpuaa ja voisiko siihen hakea hankerahaa. Hankkeen ei tarvitse olla suuri, mm.Varpasalon kylätalolle jo aikaisemmin hankitut kuntosalilaitteet ovat osin teemahankerahoituksella kustannettu.

– Ovat olleet kovassa käytössä, hehkuttaa kyläaktiivi Sari Hirvonen.

Varpasalon kylätalolla edessä olisi kattoremontti.

– Katon kunnosta on mietitty jo vuosia, toteaa Tuure Hirvonen. Nyt rahoitusta ennättää vielä hakea, viime vuonna se kun jäi sääntömuutoksen vuoksi saamatta.

Myös keittiö kaipaisi lisävarustelua. Sitä mieltä ovat ainakin ne samat naiset, jotka siellä aina ahertavat.

Toiveissa olisi uusi kahvinkeitin, astianpesukone ja toimivammat keittiötilat. Joidenkin miesten keskuudessa tämä herättää ihmetystä, kun kaikki on tähänkin asti niin hyvin sujunut. Aina on joku tehnyt tarjoilut ja siivonnut jäljet.

– Ei ole Tuure tainnut keittiön puolella juuri vierailla, kuuluu naisten suusta napakka huomautus.

ILLAN MUITA keskeisiä teemoja olivat kylien turvallisuus- ja ympäristöasiat. Maaseudun Sivistysliitto on jo muutaman vuoden ajan rummuttanut ympäristötekojen puolesta. Kohti vähähiilisiä kyliä -teeman alla pohdittiin mm. kylätalojen energiaratkaisuja, viisasta liikkumista, biohiiletystä ja kierrätysasioita. Hankkeen kautta kylätaloille olisi tarjolla ilmaisia kiinteistökatsauksia. Varpasalon kylätalolla käytössä on jo maalämpö ja puulämmitys, mutta jätehuoltoa voisi kehittää.

– Kierrätyspiste ja kylän yhteinen komposti, esittää Suvi Hirvonen.

– Yhdessä mökkiläisten kanssa, lisää hän. Usein kotitekoiset kompostit jäätyvät talvella ja mökkiläiset ovat saarilla vain osan kesää, joten yhteinen komposti ja kierrätyspiste olisi paikallaan.

Ajatus saa kuitenkin vastustusta.

– Yhteisissä ei pysy kuri, heittää yksi.

– Sinne tuodaan akut ja kaikki, jatkaa toinen.

– Mutta jos käyttäjille olisi avaimet ja muutoin pidettäisiin lukossa, vastaa Suvi Hirvonen epäilijöille.

Rääkkylässä olisi kiinnostusta myös muovin ja romuraudan kierrätykselle.

– Olisiko kaiken kaikkiaan tarvetta kierrätysillalle, kysyy Tanja Airaksinen Maaseudun Sivistysliitosta.

– Viime keväinen kierrätystapahtuma kirkonkylällä ainakin kiinnosti ihmisiä, komppaa Raita Joutsensaari.

Ympäristöteemaan liittyen tulossa on kevään aikana myös Aurinkosähkökurssi Keski-Karjalan alueella.

MERKITTÄVÄ ympäristöön liittyvä asia on myös Oravisalon kosteikkohanke. Kyseessä on suurempi hanke, johon liittyy yhtä lailla ympäristöhoidolliset toimenpiteet kuin virkistyskäyttökin. Kosteikkoalueen avulla on tarkoitus vähentää rehevöittävän humuksen valumista Oriveteen. Alueen yhteyteen tulisi myös ulkoilureitti ja näköalapaikka.

Kosteikon rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi talvella 2019. Myös lintutorni on suunnitelmissa, Voiniemessä kun sellainen ennen oli.

– Tarvitaan tekeviä käsiä ja nopeita jalkoja, summaa Tuure Hirvonen.

Ja tietysti rahaa. Kosteikkohankkeen rahoitus on vielä Ely-keskuksella päätettävänä, joten nähtäväksi jää toteutuuko suunnitelmat. Koko hankkeen kustannusarvio on 80 000-90 000.

TILAISUUDEN lopuksi paneuduttiin vielä kylien turvallisuussuunnitelmiin. Rääkkylässä vapaaehtoisista koostuvia pelastusryhmiä on saarilla, Nieminen-Sintsi -alueella ja Haapasalmella. Saarten alueella koulutettuja vapaaehtoisia on kymmenkunta, yhteensä Rääkkylässä heitä on noin 30.

Seuraava maksuton peruskoulutus Keski-Karjalan alueella on maaliskuussa Kiteellä. Koulutuksessa opetellaan mm. ensiapua ja alkusammutusta. Myös järjestyksenvalvojakurssi on kevään aikana tulossa, sekin tosin Kiteellä.

Lisäksi naapuriapuun halutaan syrjäseudulla satsata. Naapuriapua on vaikkapa soittorinki. Suunnitelmissa on kokeilu, jossa palohälytys lähtee kiinteistön ulkopuolelle ja soittoringin lähimpänä asuva käy tarkistamassa tilanteen. Naapuriapu ei korvaa viranomaispuolta, mutta silti siihen mukaan lähtemistä hieman arastellaan.

– Ei uskalleta ottaa vastuuta, arvelee Tuure Hirvonen.

SAARTEN KYLÄILLASSA ehdittiin vielä pohtia ensi kesän Kihaus-viikon ohjelmaa sekä Avoimet kylät -tapahtuman siirtämistä myöhäisempään ajankohtaan. Tällöin useammat mökkiläiset pääsisivät mukaan.

Tärkeänä pidettiin myös kylätalon markkinointia, jotta käyttöastetta saataisiin nostettua. Saarten kyläillassa käytiin vilkasta keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Näiltä kyliltä löytyy ainakin intoa ja tahtoa oman kylän kehittämiselle! Kyläkierros jatkui saarilta Rasivaaraan.

Tapaamisia on vielä keskiviikkona 28.2. Niemisen urheilutalolla ja torstaina 1.3. kirkonkylällä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›