Mestaripiirros kelpaa ihmisille ja Jumalalle

14.03. 07:45

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

Rääkkylän yhteiskristillisessä naistenpäivässä oltiin aran aiheen äärellä: kelpaanko?

Suurin osa paikalla olleista on sitä sukupolvea, joka on opetettu niin kotona kuin koulussakin olemaan hiljaa ja kiltisti. Kehuja ei ole annettu ylpistymisen pelossa.

– 90-vuotias syntymäpäivänsankari sanoi minulle ennen puhettani, että ”elä vuan ruppee minnuu kehumaan”, tilaisuuden puhuja Aune-Inkeri Keijonen tiivisti vanhempien sukupolvien ajattelutavan.

Hänen mukaansa naiset kasvatettiin näkymättömyyden rooliin. Mitätöinti on lyönyt leimansa. Moni on kohdannut latistajia.

Pahimmillaan latistaminen ja mitätöinti toimii niin, että ihminen jää omassa elämässään sivurooliin.

– Kuolinvuoteella tulee katumus – elämä jäi elämättä, monen sairaan luona istunut Keijonen pysäyttää ajattelemaan.

Lisäksi useimpiin naisiin on sisäänrakennettu syyllisyys.

– Kelpaanko Jumalalle keskeneräisenä, rikkonaisena, sairaana kärsivänä. Onko Jumalan rangaistus, jos sairastun, tai jos perheessä on ongelmia. Onko tämä kaikki syntieni seurausta, pappi kuvailee yleisiä tuntoja elämän kolhiessa.

”SINÄ PÄIVÄNÄ, KUN Luoja teki sinut, hän ei muuta tehnytkään”, laulaa Anna Puu Mariskan alias Anna Maria Rahikaisen sanoin Mestaripiirros -laulussa.

– Kaikki olemme Jumalan mestaripiirroksia. Kelpaamme tällaisina itsellemme, toisille seurakuntalaisille ja Jumalalle, Aune-Inkeri Keijonen korosti.

Hänen mielestään meidän tulee sanoa kaikille psalmin 139 sanoin: ”Sinä olet ihme, suuri ihme!”

– Jokainen tarvitsee rohkaisua.

Onneksi on myös ihmisiä, jotka saavat meidät kukoistamaan rohkaisullaan.

Iän myötä Aune-Inkeri Keijonen on oppinut armollisuutta itseään kohtaan. Senkin aikanaan kirpaisseen kommentin hän on oppinut kääntämään myönteiseksi, kun joku vuosikymmeniä sitten arvosteli häntä Nalle Puh -hengellisyydestä.

– Nalle Puh on armon esikuva. Jeesus on ehtoja vailla olevan armon ruumiillistuma. Armo on hyväksymistä – minut otetaan vastaan sellaisena kuin olen, Aune-Inkeri Keijonen korosti.

– IHANA TAPAHTUMA! Päivi Luostarinen kiitti järjestäjiä ja Aune-Inkeri Keijosta.

– Aune-Inkeri puhui koskettavasti. Erityisesti oman äitini sukupolven naiset on kasvatettu vaatimattomaksi ja esimerkiksi palveluammatissa asiakas on aina oikeassa, Päivi Luostarinen pohti päivän teemaa.

Myös Ulla Kinnunen piti Naistenpäivän ohjelmasta kokonaisuudessaan.

Ihanan tapahtuman olivat järjestäneet Rääkkylän kappeliseurakunta ja Rääkkylän Helluntaiseurakunta. Yhteiskristillistä naistenpäivää on diakoni Satu Kinnusen mukaan vietetty ainakin 15 kertaa.

Naisten tapaan vaatimattomasti sanottuna ”lämmittelyohjelmasta” vastasivat Zinaida Pitkänen, joka lausui koskettavasti Hilma Heikkilän Kangaspuissa -runon, Kristiina Seppälä kokoamallaan oivaltavalla diaesityksellä naisen ominaisuuksista sekä kirkkokuoron naislaulajat.

– Uskomattoman upea kuoro! Aune-Inkeri Keijonen kehui.

Yhdessä päästiin laulamaan Annikki Logrénin, Anu Hirvosen ja Irma Käyhkön esilaulun rohkaisemina.

Henkisen ravinnon lisäksi päivään osallistunut tuli myös fyysisesti ravituksi, kun messun ja ohjelman välissä syötiin emäntien valmistamaa herkullisesti lämmittävää keittoa ja lähtiäisiksi vielä marjapiirakkakahvit.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›