Koti-Karjala

Tiede ja työelämä kohtasivat

11.04. 08:41

Kiteen lukiolla tutustuttiin Tiede ja työelämä -tapahtumaan perjantaina 6.4. Tapahtuma on Itä-Suomen LUMA-kampuksen järjestämä tilaisuus, jonka tarkoituksena on saada opiskelijat innostumaan luonnontieteiden ja matematiikan tuomista opiskelumahdollisuuksista. Tilaisuutta on järjestetty vuodesta 2012 Joensuussa, mutta tänä vuonna tapahtumapaikaksi valittiin Kitee.

TAPAHTUMASSA tuotiin esille murroksessa oleva työmaailma ja sen tuomat uudet mahdollisuudet. Surfactor Finland Oy:n projekti-insinööri Hanna Ihalainen korosti puheenvuorollaan erilaisten työkokemusten merkittävyyttä työuran kannalta. Ihalainen toi esille oman kokemuksensa mm. kahvilatyöntekijänä, josta hän sai hyvää kokemusta asiakaspalvelutyöstä. Hän painotti omien vahvuuksien tärkeyttä työnimikkeen sijaan.

Professori Pasi Vahimaa Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitokselta kehotti olemaan avoimin mielin tympeältäkin tuntuvia asioita kohtaan. Niitä tulee väistämättäkin esiin opiskelujen edetessä. Vahimaa kertoo kaikkien työtehtävien ja opiskeluaiheiden avaavan väyliä kiinnostavien töiden pariin tulevaisuudessa.

LUENNOIMASSA oli myös metsäekonomian ja -politiikan professori Jouni Pykäläinen. Hän kertoi työuransa antamista kansainvälisistä mahdollisuuksista. Pykäläinen mainitsi metsäalan tämänhetkisen kehityskohteen olevan luonnonvarojen kestävä käyttö, johon hän ammatissaan pyrkii vaikuttamaan. Hän on päässyt työnsä puolesta esimerkiksi Etelä-Amerikkaan, jossa hän huomasi kielitaidon merkityksen. Myös muissa puheenvuoroissa nostettiin esille monipuolinen kielitaito globalisoituvassa maailmassa.

Ympäristöteemalla jatkoi maantieteen ja ympäristöpolitiikan professori Nina Tokola. Hän on päässyt työskentelemään paljon eri kulttuurien parissa ja tutustunut monenlaisiin ihmisiin esimerkiksi Keniassa. Tällä hetkellä Tokola työskentelee ALL-YOUTH -hankkeessa, joka tutkii 16-25-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallista osallistumista sekä heidän käsityksiään kestävästä kehityksestä. Hankkeella pyritään kannustamaan nuoria aktiivisempaan vaikuttamiseen kestävän kehityksen ja biotalouden näkökulmista.

VIIMEISENÄ puheenvuoron sai sivistysjohtaja Pekka Hirvonen, joka kertoi aikaisemmasta työurastaan opettajana. Hän on kollegoidensa kanssa aloittanut LUMA-keskuksen toiminnan, jossa hän toimii johtokunnan puheenjohtajana. Ennen nykyisiä työtehtäviään hän työskenteli Itä-Suomen yliopistossa fysiikan ja matematiikan lehtorina. Hän kertoo oppineensa nuorilta erilaisista arvomaailmoista ja huomanneensa nuorten muuttuneen yhteiskunnan mukana.

Luennon jälkeen haastatteluissa keskusteltiin tulevaisuuden työelämästä ja vapaa-ajan ja työn yhdistämisestä. Työelämä on vapaamuotoisempaa, eikä uuden oppiminen koskaan lopu. Työ voi olla intohimo ja harrastus, jolloin hämärtyy raja työnteon ja vapaa-ajan välillä. Läheiset koetaan voimavarana, joka vie ajatukset pois työnteosta. Monipuolisen työkokemuksen kartuttaminen on tärkeää, jotta pystyy markkinoimaan itseään työelämässä.

Nuoret kokivat tapahtuman opettavaisena ja mielenkiintoisena. Vaikka ammatinvalinta voi tuntua nyt haasteelliselta, työuramme voi muotoutua arvaamattomaksi.

Lukion lehtiryhmä:

Veera Hirvonen, Iida Silvennoinen, Anni Tahvanainen, Jonna Valo ja Pieta Vasarainen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›