Hyvää meidän päivää!

13.04. 10:43

KITEE

Tuija Marienberg

Kiteen seudun romaniyhdistys ry järjesti toista kertaa romanien kansallispäivän juhlan Kiteellä.

Järjestelyissä mukana olivat myös Kiteen kaupunki ja Kiteen Yhteisötalo -hanke.

Edellisen kerran Kiteesalissa juhlittiin romanien kansallispäivää kaksi vuotta sitten, jolloin juhlan pääesiintyjä oli Ruotsin True Talent-voittaja Dimitri Keiski.

Keiski oli tulossa konsertoimaan Kiteelle myös tämän vuoden juhlaan, mutta elämä tarjoaa yllätyksiä. jotka ovat toisinaan hyvin ikäviä.

– Dimitri Keiskin läheinen menehtyi ja hän joutui lähtemään Ruotsiin, kertoi Kiteen seudun romaniyhdistyksen puheenjohtaja Henry Blomerus.

BLOMERUS sai tiedon myöhään perjantai-iltana, mikä aiheutti pienen paniikin.

– Oli lauantaipäivä aikaa saada etsittyä juhlaan pääesiintyjä, hän mainitsi.

Jyväskylässä oli järjestetty kuukausi sitten Mahdollisuuksien päivä – Romanien koulutus- ja työllisyysmessut.

– Näin Facebookissa messuilta videoklippejä, joissa esiintyi Jyväskylän romaniorkesteri.

Pikainen yhteydenotto tuotti tuloksia.

Nopeasta aikataulusta huolimatta romaniorkesterin neljä muusikkoa pääsi sunnuntaiksi Kiteelle esiintymään.

KONSERTTIA ennen Henry Blomerus esitteli romanien kansallispäivän taustaa.

Romanien kansallispäivää vietetään 8. huhtikuuta ympäri maailman. Päivä valikoitui kansallispäiväksi, koska tuona päivänä pidettiin vuonna 1971 Lontoossa ensimmäinen romanikongressi ja hyväksyttiin romanien lippu sekä kansallislaulu.

Vuodesta 2014 alkaen romanien kansallispäivä on ollut. Suomen almanakassa.

Paikallista, musiikillista osaamista juhlaan toivat Kiteen seudun romaniyhdisyksen musiikkikerholaiset Mertsi Bollström ja Priscilla Bollström.

– Suomen romanit ovat laulaneet perinnelauluja suomen tai romanien kielellä. Moni on oppinut laulut jo lapsena, Henry Bloemrus kertoi rekilaulujen ja muiden perinnelaulujen pitkästä historiasta.

Juhlaan omat tervehdyksensä toivat Kiteen kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Anna Leskinen, Kiteen Evankelisen Kansanopiston maahanmuuttajakoulutuksen koulutusvastaava Heidi Luukkainen sekä Kiteen Yhteisötalo -hankkeen projektipäällikkö Miriam Pesonen.

– HYVÄÄ meidän päivää, aloitti konserttiosuuden omalla tervehdyksellään Jyväskylän romaniorkesterin laulusolisti Alvari Palmi.

Ensimmäisenä kappaleena orkesteri esitti romanien kansallislaulun Gelem, Gelem (Kuljen, kuljen), jonka jälkeen yleisöä hemmoteltiin sekä suomen- että romanikielisillä kappaleilla.

Laulut kertoivat muun muassa kaipauksesta, yksinäisyydestä ja unelmista. Ne johdattivat kuulijat tumman taivaan alle, jossa ainoana valonlähteenä olivat tähdet ja kenties nuotion loiste.

Konsertin viimeiseksi lauluksi yhtye oli valinnut Hortto Kaalon laulun Ei kenenkään lähimmäinen.

Laulu ei kuitenkaan jäänyt juhlan viimeiseksi, sillä yleisö halusi kuulla vielä yhden lisää.

– Pelastitte meidän kansallispäivän juhlan, Henry Blomerus kiitti taitavia jyväskyläläismuusikoita Alvari, Valto, Henry ja Miro Palmia.

ROMANIEN kansallispäivän juhla päättyi muistamisiin.

Kukkakimpulla Kiteen seudun romaniyhdistys muisti entistä puheenjohtajaansa Ossi Blomerusta, joka on muutaman viikko sitten valittu Suomen Romanifoorumin puheenjohtajaksi.

Ossi Blomerus toimii Savonlinnan seudun romanilähetys ry:n puheenjohtaja. Hän oli aktivisesti mukana käynnistämässä Kiteen seudun romaniyhdistystä, jolloin hän myös toimi uuden yhdistyksen puheenjohtajana ensimmäisen vuoden, kunnes puheenjohtajan vastuu siirtyi Henry Blomerukselle.

– Nyt näyttää siltä, että Kitee ohittaa kohta Savonlinnan, Ossi Blomerus kiitti Kiteen seudun romaniyhdistystä, jolla on neljän vuoden aikana ehtinyt olla paljon erilaisia tapahtumia ja toimintaa.

Toisen muistamisen yhdistys oli varannut eläkkeelle jäävälle Kiteen kaupungin kulttuuriohjaaja Seppo Savolaiselle kiitoksena erinomaisesta yhteistyöstä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›