Koti-Karjala

Nymanin talossa näyttelyitä toteuttanut Anne Hirvosella on suunnitelmat apteekkimuseon uudistamiseksi.

”Kotiseutu kuuluu kaikille”

18.05. 07:41

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Tohmajärvi-Seuran uutena puheenjohtajana aloitti tämän vuoden alussa murtoilainen Anne Hirvonen. Kuvataiteilijana, mahlatuottajana ja metsätilallisena toimiva Hirvonen kertoo olleensa aina kiinnostunut paikallishistoriasta.

Erilaiset museot ja paikallishistoriikit ovat kuuluneet olennaisena osana Hirvosen uusiin asuinpaikkoihin tutustumisessa, niin myös Tohmajärvelle asettumisessa.

– Kotiseutuharrastukseni Tohmajärvi-Seurassa ryöpsähti valloilleen Katri Helena -näyttelyn Renkituvalle koostamisen myötä neljä vuotta sitten. Silloin ajoin itseni sisään museoalueelle ja seurassa nappasivat minut pari vuotta sitten mukaan johtokuntaan, Hirvonen kertoilee.

Hirvonen on toteuttanut Nymanin talolle ja museoalueelle näyttelyiden uudistamista kahtena edeltävänä kesänä seuran Museovirastolta hakeman avustuksen turvin.

Viime kesänä Hirvonen teki syväsukelluksen apteekkari Karl Nymanin suvun elämään ja historiataustoihin tutustumalla Nymanin talon esineistöön, materiaaleihin ja Maakunta-arkistossa olevaan Nyman-kokoelmaan.

Tuloksena syntyi Suomen juhlavuotta kunnioittava näyttely, joka toi esille talon elämää sata vuotta sitten. Kävijä sai välähdyksenomaisen kokemuksen v. 1917 vietetyistä apteekkarin vaimon Emma Nymanin hautajaisista, Tohmajärven suojeluskunnan perustamisvaiheista ja säätyläistalossa vallinneessa itsenäistymishengestä.

Edeltävänä kesänä Anne Hirvonen loi Nymanin sisustustyylejä esittelevän Mööbeliaitan ja toiminnallisuutta alueelle tuovan Lasten aitan.

HIRVONEN on syntynyt ja kasvanut Kainuussa Vuolijoella, mutta Tohmajärvelle hänellä oli aina yhteys. Kymmenen vuotta sitten hän muutti perheineen Murtoille tilalle, joka oli aikanaan hänen mummolansa.

Anne Hirvonen toteaa, että hänen Tohmajärven historiatietoisuutensa on kirjaviisautta verrattuna syntyperäisiin tohmajärveläisiin. Hän kuitenkin toivoo olevansa sopivasti ulkopuolelta tulija pystyäkseen näkemään asioita eri tavalla.

– Näen museoalueella todella isoja mahdollisuuksia nyt, kun museoalueen puitteet on aiempien kotiseutuaktiivien uurastuksen tuloksena loistokunnossa. Tärkeää on saada avattua paikallisille ja matkailijoille, kuinka hieno historia Tohmajärvellä ja esimerkiksi Nymanin talolla on, Hirvonen painottaa.

– On hyvä muistaa, että kotiseutu kuuluu kaikille, myös juuri paikkakunnalle muuttaneille.

– Pitäjänmuseo on mielestäni hyvä kotouttamisen paikka. Se kertoo, kuinka pitäjässä on eletty ja se ohjaa kävijän osaksi oman kotiseudun tarinaa.

Nymanin alueen kehittämisestä on pidetty palavereita ja yleisötilaisuuksia. Hirvonen korostaa, että kuntalaisille ja matkailijoille pitäisi enemmän vielä synnyttää ”Tämä on meidän” -tunnetta alueesta.

– Seuraa velvoittaa tietyt säännökset museotiloissa toimimiseen, mutta kaikkineen toivon, että alueelle syntyisi enemmän ja matalalla kynnyksellä syntyvää toimintaa. Toivon että eri tahot ottavat rohkeasti yhteyttä ideoineen Tohmajärvi-Seuraan.

KOTISEUTUTYÖTÄ Anne Hirvonen haluaisi kehittää tulevina vuosina erityisesti sisältötuotannon osalta.

– Näkisin tärkeäksi luoda erilaisia palvelupaketteja, jotka avaisivat paikkakunnan historiaa ja omaleimaisuutta. Omat vahvuuteni suuntaavat myös tälle toiminta-alalle, Hirvonen toteaa.

– Valmiit paketit palvelisivat myös kouluja, joiden uusissa opetussuunnitelmissa korostetaan nimenomaan kokemuksellista paikallishistoriaan tutustumista.

Hirvonen näkee tärkeäksi, että toimintaan saadaan mukaan uutta väkeä. Uusiutuneessa Tohmajärvi-Seuran johtokunnassa tilanne onkin tällä hetkellä varsin hyvä, sillä toimijoissa on useita 40-50-vuotiaita.

– Rohkeutta kaipaisin myös paikallisilta. Tietoa on valtavasti, mutta ihmisillä on arkuutta tuoda esille omia näkökulmiaan ja perinnetietoaan.

– Jokaisen sukupolven olisi hyvä välittää sukupolvikokemuksensa ja oman aikansa paikkakuntatietous tuleville sukupolville. Kannattaa muistaa, että joka päivä eletään tulevaisuuden historiaa, Anne Hirvonen painottaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›