Kirjoituksissa hyvin menestynyt Netta Hasunen on ollut tyytyväinen Tohmajärven lukiossa opiskeluun.

Täysin pistein kirjoitettu äidinkielen koe

06.06. 07:36

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Tohmajärven lukiosta tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Netta Hasunen saavutti täydet pisteet niin äidinkielen esseessä kuin tekstitaidon kokeessa.

– Täysillä pisteillä äidinkielen essee lähti täältä, mutta olin kyllä yllättynyt, kun pistemäärä säilyi lopullisessa arvioinnissa, Netta kertoo.

Äidinkielen esseekokeessa oli valittavana 14 aihetta - puolet aineistopohjaisia ja puolet vapaampia, annetun aiheen mukaan kirjoitettavia.

– Alkuun mikään aiheista oikein tuntunut erityisen kiinnostavalta, mutta sitten tartuin tähän kirjoittamaani kuva-analyysiin.

Netan valitsemissa manipuloiduissa kuvissa toisessa mies raahaa olkapäillään asfaltoitua tietä takanaan ja toisessa mies meloo kanootilla järvellä, jonka pinta on pirstaloitunut kuin peili.

– Ryhdyin kirjoittamaan kuvien ympärille ajatuskartan tapaan kuvista mieleen tulevia ajatuksia ja niistä kävin hahmottelemaan kokonaisuutta.

– Tulkitsin kuvia parina ja näin niissä jatkumoa. Ensimmäisessä mies veti rohkeasti itselleen uutta polkua ja ympäristöä ja toisessa hieman myöhemmässä ajankohdassa mies katsoo aikaa taaksepäin ja näkee kaiken mikä tuhoutui, Netta kuvailee.

Netan ikäluokka oli viimeinen, joka kirjoitti äidinkielen yo-kokeen käsin. Ensi syksystä lähtien siirrytään tietokoneella kirjoittamiseen.

KIRJOITTAMISEEN Netta ei koe omaavansa mitään erityistä kutsumusta tai poltetta. Vapaa-ajalla hän ei harrasta kirjoittamista tai erityisemmin lukemistakaan.

– Olen varmaan oppinut vaan jotenkin, mikä on itselle oma tapa kirjoittaa. Hahmotan tekstin perusrakenteen ja yhtenäisen tekstin kirjoittamisen aika helposti. Minulla on ollut hyvät äidinkielenopettajat ja haluankin heitä kiittää, Netta toteaa.

Kaikenkaikkiaan Netta saavutti kirjoituksissa muutenkin hyvän tuloksen.

– Kirjoitin psykologian jo syksyllä ja nyt keväälle jäi pitkä matematiikka, ruotsi, englanti, äidinkieli ja lyhyt saksa. Oman tason ja toiveiden mukaisesti kirjoitukset menivät, Netta toteaa kiitollisena.

Äidinkielen kokeessa menestymisestä seurasi myös se, että Netta sai kunnian pitää ylioppilasjuhlissa opiskelijan puheen.

– Pitää vielä miettiä, mitä puheessa käsittelen. Ainakin käyn läpi lukioaikaa ja yhdessä luokan kanssa läpikäytyjä perinteisiä juhlia ja tapahtumia, Netta suunnitteli juhlia edeltävänä päivänä tehdyssä haastattelussa.

TOHMAJÄRVEN lukion Netta koki itselleen hyväksi paikaksi opiskella.

– En kaivannut mihinkään erikoislukioon, eikä minulla ollut erityistoiveita kurssien suhteen.

– Ilmaiset oppikirjat, läppäristipendit, tutut opettajat ja kaverit vaikuttivat siihen, että oli helppo jäädä tänne. Ja sai opiskella vielä kotoa käsin.

Jatko-opintoihin Netta on suuntaamassa Joensuuhun. Hänelle on varmistunut jo paikka Itä-Suomen yliopistosta ruotsia lukemaan. Ykkösvaihtoehtona on kuitenkin luokanopettajan opinnot, joiden soveltuvuuskokeisiin Netta on menossa kesän alussa.

Keski-Karjalan musiikkiopistossa suoritettu pianon perustutkinto on antamassa Netalle hyviä pohjavalmiuksia, jos ovet opettajaopintoihin avautuvat.

Netta kertoo viihtyneensä hyvin Tohmajärvellä ja toteaa, että voisi hyvin ajatella asettuvansa tälle seutukunnalle, kunhan opinnot on suoritettu ja työura alkaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›