Koti-Karjala

KIMAF palaa laajempana kuin koskaan

06.07. 08:15

KITEE

Roosa Sallinen

Ensi keskiviikosta alkaen Kiteellä päästään jälleen kerran nauttimaan kansainvälisten lahjakkuuksien, taiteilijoiden sekä muusikoiden esityksistä ja teoksista Kitee International Music and Art Festivalin eli KIMAF:in merkeissä. Tänä vuonna tapahtuman huipennuksena nähdään Vivaldi Metal Project -spektaakkeli.

KIMAF sai alkunsa kuusi vuotta sitten, kun Kiteelle saapui joukko Nightwish- faneja. Musiikinopettaja Plamen Dimovin päähän pistosta lähtenyt tapahtuma on laajentunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna KIMAF:ssa on peräti 45 osallistujaa, jotka saapuvat pieneen maalaiskaupunkiimme 26 eri maasta. Tapahtuma tekee tänä vuonna yhteistyötä myös Suomen Rotaryn kanssa rotary nuorten musiikkileirin puitteissa, joten kansainvälisyys lisääntyy tätä myötä entisestään.

Poimintoina tämän vuoden lahjakkuuksista voi mainita pianisti Iiro Rantalan, bulgarialaisen Lidia Ganevan, ruotsalaisen Marina Ammourin, italialaisen pianisti Giuseppe Iampierin sekä yhdysvaltalaisen viulisti Abby Stahlsmidtin. Tänäkin vuonna mukana on myös jazzmuusikko Joonas Tuuri. Musiikin lisäksi viikon aikana järjestetään myös Magic of Finland -taidenäyttely Sivistys- ja kulttuurikeskus Ilmarisen aulassa.

KITEELTÄ kotoisin oleva, helsinkiläistynyt kontrabasisti Tuuri on ollut mukana kansainvälisessä kiteeläisessä musiikkitapahtumassa vuodesta 2014.

– Plamen Dimov kysyi minua mukaan tapahtumaan sen toisena vuonna. Olin kuullut tapahtumasta jo aiemmin, mutten tiennyt siitä mitään, Tuuri kuvailee kuinka päätyi projektiin.

Kuultuaan, että tapahtumassa pääsee tekemään musiikkia muista maista tulevien ihmisten kanssa, kiinnostui Tuuri niin paljon, että lähti mukaan.

– On aina avartavaa työskennellä muista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Nightwishin musiikki on myös itselleni hyvin nostalgista, sillä musiikkia tuli kuunneltua paljon teinivuosina. Oli kiinnostavaa päästä myös soittamaan bändin musiikkia, Tuuri kertoo.

Tuuri on iloinen voidessaan osallistua KIMAF:iin myös tänä vuonna.

– Odotan, että tulossa on vähän erilainen vuosi. Nyt päävalokeilassa on Vivaldi Metal Project, eli Vivaldin musiikki. On mielenkiintoista päästä soittamaan erilaista musiikkia vaihtelun vuoksi.

TUURI odottaa myös pääsevänsä tutustumaan uusiin muusikoihin, sillä tänä vuonna esiintyjäkaarti on pitkälti eri kuin aikaisempina vuosina.

– Iiro Rantalan konsertti tuo tapahtumaan erilaista, uutta tuulta, mikä on mielestäni kiinnostavaa ja virkistävää, Tuuri lisää.

Uusien tuulahduksien lisäksi Tuuri nostaa esille asian, mikä on tehnyt tapahtumasta niin antoisan joka vuosi:

– Tapahtumassa on parasta ajanviettäminen mukavien ihmisten kanssa sekä hauskanpito, mikä on samalla yhdistynyt työntekoon; tehdään hieno musiikkiprojekti samalla ja nähdään, kuinka se kehittyy viikon kuluessa harjoitusten myötä. On niin mahtavaa ja palkitsevaa nähdä sekä kokea lopputulos tapahtuman päätteeksi pääkonsertissa.

VIVALDI METAL Project -konsertti on tänä vuonna KIMAF:in kohokohta. Sen perustajana ja keulahahmona toimii maineikas pianisti Iampieri eli Mistheria.

– Projekti alkoi joulukuussa vuonna 2013, kun sain tunteen, että nyt on hyvä aika tehdä oma sinfonisen metallimusiikin versio Vivaldin Neljä vuodenaikaa - viulukonserttosarjasta, Mistheria kertoo.

Sinfonisen metallin ooppera perustuu Antonio Vivaldin mestariteokseen, ja sen on tuottanut Mistheria ja toteuttanut yli 130 klassisen ja metallimusiikin artistia, muusikkoa ja taiteilijaa.

– Albumi julkaistiin vuonna 2016, ja sitä tituleerattiin useissa musiikkilehdissä ja -nettisivustoilla ”Vuoden albumiksi”. Vivaldi Metal Projectia voi sanoa suurimmaksi rock oopperaksi ikinä, Mistheria kuvailee.

KIMAF:issa VMP tullaan näkemään laajennettuna akustisena esityksenä.

– Esityksessä kuullaan levyn nauhoituksiin osallistuneista laulajista Tsena Stefanova, Angel Wolf-Black, Dimitar Belchev, viulisti Abigail Stahlschmidt sekä minä pianossa. Tänä vuonna Kiteellä lavalle nousee myös laulaja Marina Ammouri, kitaristi Quentin Cornet and kontrabasisti Joonas Tuuri, Mistheria kertoo.

– Kyseessä on erittäin ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka halusimme järjestää juuri suomalaiselle yleisölle ja faneillemme, Mistheria jatkaa.

MISTHERIA osallistui viime vuonna KIMAF:iin Dimovin kutsumana vieraana, esiintyen Stefanovan kanssa “Sleeping Sun” -konsertissa Kiteen kivikirkossa.

– Takaisin paluu KIMAF:iin tänä vuonna on todella erityinen kokemus minulle, sillä meidät on valittu tapahtuman pääesitykseksi. Se on todella mahtavaa ja jännittävää, niin minulle kuin koko Vivaldi Metal Project -ryhmälle. Olen erittäin iloinen päästessäni taas esiintymään Suomessa, Mistheria kertoo.

– KIMAF on suunnaton mahdollisuus luoda uusia kiinnostavia ystävyyssuhteita, musiikillisia yhteistöitä, jakaa kokemuksia sekä ideoita kaikkialta maailmaa tulevien ihmisten kesken, Mistheria iloitsee.

– Tämä on tapahtuma, jota kerran maistettuaan haluaa päästä nauttimaan kerta toisensa jälkeen uudestaan. Haluankin jälleen kiittää Plamen Dimovia siitä, että hän kutsui meidät osallistumaan tapahtumaan, Mistheria kiittelee.

Vivaldi Metal Project nähdään Kiteesalissa sunnuntaina 15. heinäkuuta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›