Koti-Karjala

Laura Ruotsalainen, vasemmalla, on tehnyt Trio-jäätelön värisen paperivaloksen museoalueen kantoon. Musiikkiopistolla taidetta on ollut tekemässä myös Reeta Giger, jolla ollut mukana Röne-poika.

Residenssitaiteilijat toteuttavat paperinaamio-työpajan

10.08. 07:29

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Keski-Karjalan musiikkiopiston tilat ovat toimineet elokuun alun ajan taiteilijaresidenssinä. Idea residenssin perustamisesta kesällä tyhjillään olevaan rakennukseen syntyi Tohmajärvi-Seuran puheenjohtajan, kuvataitelija Anne Hirvosen ajatuksissa.

Ensi sunnuntaihin asti taidetta talossa ovat luomassa lahtelainen paperitaiteilija Laura Ruotsalainen ja paattislainen kuvataitelija Reeta Giger.

– Olemme ystäviä kouluajoilta saakka. Tästä paikasta sain vinkin ystävältäni Kaisa Jussilalta, joka on myös esitellyt meille Tohmajärveä, Laura kertoi.

– Tämä on ihana paikka ja palvelutkin aivan äärellään, totesi Reeta, jolla on ollut mukanaan myös puolivuotias Röne-poika.

– Maiseman vaihdoksesta saa aina uusia ajatuksia omaan työskentelyyn. Tällainen maalaisympäristö tuntuu hyvin rennolta kaupungissa asuvalle, Laura kommentoi.

VANHA KANTO museoalueen ja musiikkiopiston rajalla alkoi heti kiehtoa Lauraa ja hän päätti tehdä siitä paperivaloksen.

– Suuri kanto näytti kiehtovalta - sen värit, käävät, eliöt ja onkaloiden omat pienet maailmat. Paperin kuivuttua irrotan paperivaloksen irti kannosta, Laura kertoi.

– En koskaan ennen ollut työskennellyt paperin kanssa ulkona ja paperin kuivuminen nyt sateiden alkaessa on tuonut haastetta.

– Luonnon ja ihmisen suhde on keskeisessä osassa taiteessani.

Reeta on tehnyt Tohmajärvellä olon aikana ihmishahmoista savityötä.

– Teen itse mieluiten esittävää taidetta ja tunnelman välittäminen tuntuu minulle tärkeältä, Laura kuvaili.

VASTINEEKSI residenssissä ololle taiteilijat pitävät huomenna lauantaina museoalueella kaikille avointa naamiotyöpajaa, jossa naamioita valmistetaan paperimassasta. Koristeena käytetään lähinnä luonnonmateriaaleja. Työpaja on osallistujille maksuton.

– Paperimassa sisältää vain kierrätettyä puuvillamassaa ja vettä. Naamiot eivät varmaan ennätä kuivua pajatyöskentelyn aikana, mutta jokainen voi viedä työnsä muotin päällä kotiinsa kuivumaan, Laura kertoi.

Tohmajärven museoalue sulkeutuu sunnuntaina.

– Meillä kävi loppukeväästä 130 oppilasta ryhmissä tutustumaan museon näyttelyihin, kertoi Anne Hirvonen.

– Vinkkaisinkin opettajille, että pystymme järjestämään oppilasryhmille opastettua ohjelmaa koulujen alettuakin. Kesän aikana olemme saaneet hienon Maiju Lassila -näyttelynkin aittaan, Hirvonen muistuttaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›