”Kyllä olet itsellesi ison urakan ottanut”

22.08. 07:29

RÄÄKKYLÄ

Kaarina Kainulainen

Kun Matti ja Mirja Maarasen rantarakennusta Ukonlahdessa laajennettiin terassilla, jäivät leveät portaat tyhjänpantiksi.

– Kyllä tontilla toisetkin portaat pitää olla, tuumi emäntä ja sai miehensä huokaamaan:

– Olet itsellesi ison urakan ottanut.

URAKKAA OLI jo portaitten tarvitseman kuopan kaivaminen järveen viettävään rinteeseen. Mutta siinä ne nyt ovat - portaat, joilta maisema näyttäytyy kuin Kolilta kuunaan.

– 95 prosenttia kunniasta kuuluu Mirjalle, kertoi Matti Maaranen Rääkkylä-Seuran edustajille Kukkakuhhauksessa sunnuntaina. Maarasten piha palkittiin Rääkkylän kauneimmaksi kotipihaksi 2018.

Maaraset alkoivat rakentaa pihapiiriään tosissaan viitisentoista vuotta sitten luovuttuaan Kompakan kaupasta ja pitkästä elämäntyöstään kauppiaina. Siihen asti tontilla oli ollut vain muutamia kukkapenkkejä.

– Milloin pihaa olisi ehtinyt hoitaa, työt alkoivat aamukuudelta ja päättyivät usein vasta iltakymmeneltä.

Tavoitteena luonnollinen, metsään sulautuva pihapiiri - ja se siitä tuli. Rinnettä metsään päin reunustavat jo keväällä heräävät kivikkokasvit, sammalleimut, maksaruohot ja koristeansikat, joita tukevat pitkät parrut.

– Ja muovikourit, paljastavat Maaraset.

Komeutta reunustavat kivet.

– Tilaan kuorman kiviä, saat latjata ne mieluiseksesi, oli isäntä kannustanut emäntää. Ja siinä ne nyt ovat nätisti latjattuina.

Alarinteeseen saatiin maata päärakennuksen laajennuksen alta.

– Kaikki täällä on ajomaita, esittelee maanmöyrinnästä vastaava Matti Maaranen. Isommat työt on tehty koneella, pienemmät mönkijän avulla.

Rinteessä on komeita kivien reunustamia perennapenkkejä, salaattimaa, löylykodan takana pottumaa ja kaikkialla hyvin leikattu ruohikko, missä on Matin kilpailijan hyvä loikkia ja odottaa prinssiksi vapauttavaa suudelmaa. Sammakoilla on lysti olla puolen hehtaarin tontilla, samoin mettä etsivillä pölyttäjillä.

TYÖTÄ VIIHTYISYYS teettää, myös viiden prosentin osallistujalla.

– 200 litran vesisammio tyhjenee nopeasti, kertoo kastelusta ja veden mukana lannoituksesta vastaava mies. Tänä kesänä ylärinnettäkin oli kasteltava, vähän sadetettava.

Mirja Maarasen lempikukkia ovat kevään kukat, sammalleimut ja koristeansikat. Matti Maaranen tykkää keltaisen lisäksi sinisistä ja punaisista kukista.

– Suurista, täsmentää vaimo.

Sellaisia ovat ”jöriinit”, jotka tervehtivät taloon tulijoita padastaan koko 160 sentin komeudessaan. Syksyllä niiden juuret kaivetaan talvehtimaan viileään sisäsuojaan, keväällä ne istutetaan maahan ilman esikastelua. Ja kaunista tulee, pihakilpailun voittoon asti.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›