Modernia muotoilua suoraan luonnon ytimestä

29.08. 07:28

RÄÄKKYLÄ

Roosa Sallinen

Idyllisessä rääkkyläläisessä pihapiirissä vallitsee rauha ja luonnon läsnäolo. Astuessani sisään perinteiseen karjalaiseen tupaan huomaan keittiön pöydällä moderneja kaakelilaattoja, jotka myötäilevät samaa muotomaailmaa kuin seinällä olevan vanhan karjalaisen seinäryijyn kirjailu.

KAKSI keskikarjalaista yhdistivät taitonsa, ja näin syntyi persoonallinen keraaminen kaakelilaatta, joka esitellään syksyllä Habitare messuilla. Keko-kaakeli sai alkunsa, kun nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva, entinen rääkkyläläinen, valokuvaaja ja muotoilija Ville Lehvonen sekä Joensuussa asuva, entinen tohmajärveläinen, keramiikkamuotoilija Henriikka Leppänen aloittivat yhteistyön.

– Halusin suunnitella laatan, joka muuttuu vallitsevan valon vaikutuksesta. Näin saadaan laattaan moniulotteisuutta, ettei ihminen kyllästy siihen niin helposti, Lehvonen kuvailee.

Lehvonen halusi käyttää laatan toteuttamiseen käsityöläisen ammattitaitoa, ja lopulta hän päätyikin ottamaan kaverinsa suosituksesta yhteyttä Leppäseen.

– Halusin hyödyntää laatan teossa käsityönammattilaista, ja Pohjois-Karjalassa on paljon taitavia käsityöntekijöitä, Lehvonen kertoo.

Yhteinen visio kaakelilaatan tekemiseen löytyi heti.

– Yrittäjänä tekee paljon töitä yksin, mutta kaipaa kuitenkin kontaktia ja mahdollisuutta vaihtaa ajatuksia eri alojen ammattilaisten kanssa. Eihän sitä tarvitse kaikkea yksin osata, vaan voi tehdä yhteistyötä, Lehvonen painottaa.

– Ajatuksia vaihtamalla voi päästä myös omista jumeista eteenpäin, Leppänen jatkaa.

LEPPÄNEN tiesi aina haluavansa tehdä töitä käsillään luovan ammatin parissa. Lopulta materiaaliksi valikoitui keramiikka.

– Mie oon lapsesta lähtien halunnut olla taiteilija. Oon vahva tekijä ihminen. Alkaa ahdistaa, jos en pääse tekemään jotain käsilläni, Leppänen kertoo.

Leppäsen töissä näkyy myös materiaalien suhteen pohjoiskarjalaisuus, sillä keramiikassa on käytetty muun muassa savea suoraan Tohmajärveltä. Myös ekologisuus on töissä itsestäänselvyys: keramiikkauuni ladotaan aina täyteen, materiaaleina käytetään itse kerättyä savea ja jopa lasitukseen Leppänen koettaa löytää aineksia luonnonkasveista. Pakkausmateriaalitkin kierrätetään.

– Tykkään tutkia luontoa, eri materiaaleja ja pintoja. Tämä ala on jatkuvaa oppimista, Leppänen pohtii.

Myös Lehvonen on inspiroitunut luonnosta, Pohjois-Karjalasta sekä käsitöistä isovanhempiensa antaman esimerkin myötä. Mummon kankaiden taidonnäytteet ja ukin puutyöt kiehtoivat Lehvosta, ja ne ovatkin seuranneet hänen töihinsä niin muotoiluun kuin valokuvaukseenkin. Lehvonen onkin käynyt kuvaamassa Rääkkylän alueen luonnossa muun muassa Airamille, Vallilalle ja Novitan kansainvälistä mainontaa varten. Myös Lehvosen taiteellinen projekti Karjalan ruusut on kuvattu Rääkkylän saarilla. Näistä kuvista osa on esillä syksyllä Joensuun taidemuseossa Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton 80-vuotisjuhlanäyttelyssä.

– Luonto ja perinteiset karjalaiset muodot tulevat töihin kuin alitajunnasta, Lehvonen kuvailee.

LEHVONEN on yhteistyön myötä auttanut Leppästä myös selkeyttämään omaa brändiään. Kesällä tehokaksikko yhdisti voimansa Oravisalossa tulevaa Habitare -messua varten. He suunnittelivat yhdessä, miten olisi järkevintä tuoda uusi keraaminen kaakelilaatta esille messuosastolla. Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma toimii Keko-laatan lanseerauspaikkana, mutta halutessaan persoonallista laattaa saa jo tilattua itselleen.

– Laatat valmistan käsintehdyillä muoteilla, mutta muuten tuotteeni ovat uniikkeja. Vaikka kaiken ois tehnyt samalla tavalla, niin ne ovat silti erilaisia, Leppänen muistuttaa.

Koko tuoteprosessi on myös läpinäkyvä. Asiakas voi konkreettisesti nähdä miten laatta syntyy, katsomalla tuotteen syntymisestä kertovan blogikirjoituksen kuvineen Leppäsen Kerafiikka -yrityksen sivuilta. Laatta on saanut jo paljon kehuja esimerkiksi Turussa Uuden muotoilun tapahtumassa. Alkujaan Lehvosen halusta saada omaan kotiin persoonalliset keittiön kaakelilaatat, syntyi lopulta persoonallinen tuote, joka varmasti kiinnostaa ihmisiä niin muotoilunsa, tekotapansa kuin ekologisuutensakin puolesta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›