Kotiseutumuseossa jahdataan vihjeitä

12.09. 07:37

KITEE

Roosa Sallinen

Kiteen Kotiseutumuseossa tarjotaan puuhaa lapsiperheille ja leikkimielisille aikuisille. Kahtena kesänä museotyöntekijänä Kiteellä toiminut Elise Nevala kehitti museolle aarrejahdin, jossa ratkotaan arvoituksia QR-koodien antamien vihjeiden perusteella.

KAKSI KESÄÄ sitten kotiseutumuseolle tuli E-museo, ja viime vuonna museota muokattiin entisestään. Digitalisaation tuulissa myös museoiden pitää uudistua ja pysyä ajan hermolla.

– Näin eräässä museossa vastaavanlaisen aarrejahdin, ja ajattelin, että lähdetään toteuttamaan vastaavaa tänne, niin saadaan vähän jotain uutta, Nevala kuvailee.

Aarrejahdilla on Kotiseutumuseossa selkeä tavoite.

– Tällä tavalla tehdään museokäynnistä mielekkäämpi lapsille, ja samalla tutustutetaan kävijöitä Kiteen historiaan, Nevala kertoo.

Aarrejahti sopii myös aikuisille, sillä vihjeet eivät ole turhan helppoja. Vihjeet on laitettu runomuotoon, ja ne johdattavat kävijöitä ympäri museota tutustuttaen paikalliseen historiaan. Aarrejahtia seuraamalla kävijät näkevät museon peruselementit.

PONTIKAN historiasta kertova osiokin on uudistui viime kesänä. Osastolle tuotiin muun muassa Kiteen Kirkkaan historiasta kertovia opastetauluja.

– On tärkeää säilyttää niin vanhaa kuin uuttakin historiaa. Kaikki museot ovat erilaisia. Vaikka niissä olisi samoja esineitä, on niillä eri tarina, Nevala painottaa.

Kiteen Kotiseutumuseossa vetonaulana on jo vuosia ollut pontikan lisäksi Nightwish.

– Mun ajatus on aina ollut, että on olemassa hienoja esineitä, mutta kokonaisuus ratkaisee, Nevala vakuuttaa.

Oulun yliopistossa opiskeleva Nevala on iloinen, että saa tehdä kesäisin oman alansa töitä. Kiteelle Nevalan on tuonut kaksi asiaa.

– Täällä on kivoja ihmisiä sekä mahdollisuus tehdä museotyötä, Nevala listaa.

Museoista Nevala on ollut kiinnostunut lapsesta asti.

– Varmasti vaikuttaa se, että vanhemmat ovat vieneet pienestä asti museoihin. Tykkään myös oppia uutta, ja museoissa on lisäksi kiva tunnelma, Nevala kertoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›