Kesälahtelainen Mika Karttunen (vasemmalla) osallistui ensikertalaisena Suomenhevosten hevoskynnön SM-kilpailuun. Kuva: Riitta Makkonen (Hankasalmi).

Ensikertalaisena hevoskynnön SM-kisoissa

21.09. 07:42

EURAJOKI-KESÄLAHTI

Tuija Marienberg

Kesälahtelainen Mika Karttunen osallistui syyskuun alussa Eurajoella, Vuojoen kartanolla, pidettyyn suomenhevosten hevoskynnön SM-kilpailuun.

Karttusella on kokemusta työmestaruuskilpailujen vetokokeista, mutta hevosella kyntäminen on hänelle lajina uusi.

– En ole ennen kyntänyt. Hankasalmella asuvan Matti Makkosen kanssa on monta vuotta kytenyt ajatus, jos pääsisin hänen luokseen kyntämään ja harjoittelemaan.

Tänä vuonna suunnitelma vihdoin toteutui.

– Kahtena viikonloppuna kävimme Eino Leikkaan kanssa Makkosen luona harjoittelemassa, Karttunen kertoo.

– Eino Leikas on pitkän linjan hevosmies ja hevosmetsuri Haukivuorelta. Minulle hän on oppi-isä, mentori ja hyvä kaveri.

– Harjoittelimme Makkosen hevosella kaikkiaan neljä kertaa.

– Kilpailuihin lähteminen ei siinä vaiheessa ollut ajatuksena, mutta hevonen tuntui kisoihin sopivalta.

KARTTUSELLA ja Taimi Heiskasella on kymmenkunta vuotta ollut suomenhevosia. Sinä sivussa mukaan on tullut työhevosharrastus.

Omista hevosista ei vielä löytynyt kyntökisoihin sopivaa, joten lainahevosena oli Matti Makkosen 9-vuotias suomenhevostamma Luomuksen Lahja. Karttunen toimi itse kyntäjänä ja Eino Leikas ohjastajana.

Matti Makkonen oli kisoissa mukana ohjastamallaan 16-vuotiaalla Vinpotar-tammallaan, jonka saavutuksiin kuuluu jo aiemmilta vuosilta useita hevoskynnön yksikkösarjan Suomen mestaruuksia sekä hopeasijoja. Kyntäjänä oli Pentti Tiihonen.

Kilpailussa arvioitiin ja pisteytettiin ensin aloitusvaon suoruus, syvyys, puhtaus ja leveys, harjan korkeus ja ulkonäkö sekä vaon suoruus ja syvyys. Välipisteiden jälkeen arvioitavana oli vaon leveys, viilujen tiiviys ja tasaisuus, kääntösarka eli päiste, lopetusvaon valmistelu, lopetusvako sekä valjastaminen ja ajo.

MOLEMMAT Makkosen omistamat hevoset kilpailivat yksikkösarjassa, jossa ei enempää osallistujia tällä kertaa ollut.

Voiton vei 90,8 pisteellä Vinpotar, jolle SM-kulta oli jo kolmas. Luomuksen Lahja, joka oli kisojen ensikertalainen aivan kuten kyntäjänsäkin, sai pisteitä hienosti 79,4.

– Tosi mahtava kokemus, kuvaili Mika Karttunen tuntemuksiaan kilpailuun osallistumisesta.

– Ihan varmasti yritän olla mukana tulevinakin vuosina, jos on sopiva hevonen ja kaveri.

Kyntökilpailu on tiimityötä, jossa jokaisen on osattava oma tehtävänsä.

– Hevonen on tärkein osa kyntöhommassa. Sen pitää olla rauhallinen ja malttaa hiljaa kävellä.

TULOKSET 1.9.2018:

Yksikkösarja: 1) Vinpotar, kyntäjä Pentti Tiihonen ja ohjastaja Matti Makkonen, 90,80 p., 2) Luomuksen Lahja, kyntäjä Mika Karttunen ja ohjastaja Eino Leikas, 79,40 p.

Parihevossarja: 1) Taavetin-Taava ja Hovingatar, kyntäjä Mikko Uusimäki ja ohjastaja Jari Kupiainen, 88,20 p., 2) Hallanvaara ja E.V. Kenraali, kyntäjä Raili Mäki-Jaakkola ja ohjastaja Maria Lehtonen, 84,00 p.

Avoin luokka (ei-suomenhevoset): 1) Marleen, kyntäjä Vello Tamm (Viro, Raplamaa) 96,60 p., 2). joukkue Uuras, useita kyntäjiä, 69,4 p., 3) joukkue Tuohivirsun, useita kyntäjiä, 61,6 p.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›