Luonnon ja ihmisen taidetta Leinovaarassa

26.09. 07:43

KITEE

Tuija Marienberg

Keski-Karjalan metsistä, varsinkin niistä, jotka sijaitsevat lähellä muinaisia vesireittejä, voi tehdä yllättäviä löytöjä.

Kiteen Leinovaarasta tuli yhteydenotto Koti-Karjalan toimitukseen.

Seudulta on loppukesästä ja nyt syksyn aikana löytynyt mielenkiintoisia kiviä, joissa vaikuttaisi olevan ihmisten kätten jälki. Kivistä voi hahmottaa esimerkiksi korpin ja hirven päitä.

LEINOVAARAN KYLÄ sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Kiteen keskustasta länteen.

Seutu on kulttuurihistoriallisesti arvokasta, sillä lähistöllä on useita museoviraston tuntemia muinaislöytöpaikkoja.

Läheisen Lopolammen ja Enanlahden välissä on kaksi kivikautista asuinpaikkaa, joista toinen on lähellä nykyistä rantaa ja toinen Kumpuniemensuon vieressä, paikalla, jonka lähellä muinainen rantaviiva on kulkenut.

Lisäksi lammelta lahdelle kulkevan Karistajanjoen pohjoispuolella on pronssikautinen lapinraunio. Toinen lapinraunio on saman rantaviivan varrella, Kiukuunniemessä.

Lapinrauniot ovat esihistoriallisia kivirakennelmia, jotka sijaitsevat yleensä näkyvällä paikalla, järven rannan tuntumassa. Ainakin osa niistä on röykkiöhautoja.

Lapinrauniota on kutsuttu kansanomaisella nimellä hiidenkiuas, sillä niitä on väitetty hiisien tekemiksi.

Hiisi mainitaan myös seudun nimistössä, sillä Leinovaaran kupeella on sekä Hiiskoski että Hiiskoskenjoki, joiden kautta Pyhäjärveltä on yhteys Orivedelle.

MUINAISJÄÄNNÖKSET ovat muinaisten ihmisten toiminnasta jääneitä jälkiä. Ne ovat arvokkaita muistoja Suomen varhaisesta asutuksesta ja historiasta.

Paikassa, josta uusimmat kivilöydöt on tehty, Stora Enso on noin vuosi sitten syventänyt ojia metsäautotien varressa. Samalla maasta on paljastunut kiviä ja kalliota, jotka ovat aiemmin olleet kasvillisuuden ja pintamaan peitossa.

Sitä, mitkä alueelta löydetyistä kiviesineistä ovat ihmisen ja mitkä luonnon muokkaamia, ei Koti-Karjala pysty arvioimaan, sillä asia on joskus erittäin hankala asiantuntijoillekin.

Yhtenä esimerkkinä on Pohjanmaalla sijaitseva Susiluola Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla. Luolasta löytyneistä kivistä on järjestetty jopa tieteellinen väittelytilaisuus ja julkaistu Suomen arkeologisen seuran lehdessä artikkeleja asian puolesta ja vastaan.

Varmaa kuitenkin on, että Leinovaaran alueella on ollut muinaista asutusta, jonka merkkejä tarkkasilmäinen ja onnekas kulkija voi maastosta havaita.

Yksi tämänkesäinen löytö on pyöreä ja helmimäinen kivi, jonka keskellä on selvä uurre. Kivi on hyvin todennäköisesti muinaisesine, joka on toiminut ongen painona. Tätä tukee myös kivilaji, keltasävyinen kvartsiitti, joka poikkeaa seudun tyypillisistä kivilajeista.

IHASTUSTA Leinovaaran alueella herättää myös luonnon tekemä taide.

Kallioissa ja suurissa kivissä näkyy jään tekemiä uurteita, joista heijastuu luonnon voima.

Paikalta löytyy myös erittäin upeavärinen, kelta-punainen kallio, jollaista harvoin näkee.

Vaikka alue on tunnettu muinaisesta asutuksestaan, värikäs kallio ei ole ihmisen tekemä kalliomaalaus, vaan kallio on saanut värinsä ympäröivästä maaperästä.

Suurin osa Suomen kalliomaalauksista on ajoitettu tehdyiksi 7 000–3 000 vuotta sitten ja ne sijaitsevat yleensä suoraan järvestä nousevissa, pystysuorissa kallioseinämissä.

Leinovaaran kallio on vaakakallio, jollaiseen tehtynä maalaukset olisivat huuhtoutuneet pois jo vuosituhansia sitten. Hätkähdyttävä näky näin värikäs kallio joka tapauksessa on.

Alueella kannattaa kulkea avoimin silmin, sillä seudulla on ollut asutusta eri aikakausina. Museoviraston arkistoon löytöjen alkuperän ajankohdaksi on ajallisesti määritetty kivikausi, pronssikausi, varhaismetallikausi ja rautakausi, mikä kertoo, että meitä ihmisiä on täällä asunut jo monia tuhansia vuosia.

Ja jos jotakin mielenkiintoista löytää, siitä on syytä olla yhteydessä Museovirastoon.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›