Laura kasvatti Euroopan pisimmän kurpitsan

05.10. 07:09

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Tohmajärveläinen maatalouslomittaja Laura Pirhonen (39) jatkoi viimevuotista SM-perinnettä uusilla saavutuksilla jättikasvien kasvattajana. Tällä kertaa tuli peräti Euroopan ennätys 341 senttisellä long gourd eli tuttavallisemmin jorma-kurpitsalla. Kilpailun kakkoseksi venytti kärköläläiskaksikko Risto Ahde ja Timo Ruohonen 267,7 senttisellä kurpitsalla.

Laura kertoo, että edellisen Euroopan ennätyksen omanneet miehet Saksassa eivät meinanneet uskoa, että Suomessa ja vielä naisen kasvattamana voi näin pitkä kurpitsa kasvaa.

– Jouduin kaivamaan sille metrin montun, jotta kurpitsa sopi suorana kasvamaan.

Alkuperäisenä tavoitteena Lauralla oli saada kaksimetrinen kurpitsa, jonka mukaan hän oli rakentanut köynnöskehikot kolmen metrin korkeuteen. Voittopituuteen kurpitsa kasvoi 40 päivässä.

SARJAVOITOT Laura Pirhonen otti myös 2.090 kiloisella porkkanalla, 1.775 kiloisella tomaatilla ja 0.915 kiloisella raparperilla, joka on myös Suomen ennätys.

– Porkkana kasvoi lypsykoneen pesuainetynnyrissä. Kiitokset Ismolle ja Tikulle lahjoituksesta, Laura lähettää terveisinään.

Laura osallistui kilpailuun useilla jättikasveilla. Muista kasveista parhaiten menestyivät sarjansa kakkoseksi sijoittunut 4.490 kiloinen kurkku ja 0.355 kiloinen paprika. Sarjojensa kolmanneksi sijoittuivat peltokurpitsa (26.8 kg) sekä marrow-kurpitsa (30,94 kg).

– Ensi kesäksi pitää saada parempia kurpitsan siemeniä, Laura pohtailee kärkisijoilta jääneiden kurpitsoiden vieressä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›